Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Πολακισμός μέχρι τέλους και επιστροφή στο 2015

 



Σχέδιο εγκαθίδρυσης καθεστώτος που θα ελέγχει τη Δικαιοσύνη, το τραπεζικό σύστημα και τα ΜΜΕ επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη μέρα που θα επιστρέψει -αν επιστρέψει ποτέ– στην εξουσία.

Το «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι αλλιώς» δεν είναι άλλη μία… μπαλαφάρα του Παύλου Πολάκη. Είναι η αντίληψη που διατρέχει όλον τον ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις;

Είναι ο λόγος για τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει προχωρήσει και δεν θα προχωρήσει σε καμία διαδικασία αναζήτησης των αιτίων της ήττας, αφού στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ο λαός δεν τους καταψήφισε επειδή έκαναν κακό στη χώρα, στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά επειδή δεν ήλεγχαν «τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας». Οταν ο κ. Τσίπρας λέει «μάθαμε από τα λάθη μας» για να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι είναι έτοιμος να ξανακυβερνήσει, δεν εννοεί ότι δεν θα ξαναχτυπήσει τη μεσαία τάξη όπως έκανε το 2015-2019, αλλά ότι θα φροντίσει να ελέγξει το ΣτΕ, ώστε να μη βγάζει τους νόμους, που έχει σκοπό να περάσει, αντισυνταγματικούς. Οπως π.χ. έγινε με τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ευάλωτη η Δημοκρατία

Είναι επιφανειακός και ανεπαρκής ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν οι πυλώνες της ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και οι Βρυξέλλες, στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο, δε, αυτές εκλαμβάνονται ως «υπερβολές του Πολάκη» ή ως πολιτική συνθηματολογία χωρίς περιεχόμενο τόσο πιο ευάλωτη φαίνεται και είναι η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Παπαγγελόπουλος αποφάσιζε ότι «το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», για κάτι που γνώριζε ο ίδιος και η κ. Τουλουπάκη, αλλά όχι η ελληνική Δικαιοσύνη. Κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δημοσιεύονταν σε εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα πριν (!) ληφθούν από τις ερευνητικές Αρχές. Κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εκδιώχθηκε ο Κοντονής από το υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή ενδιαφερόταν για το ποιους έβλεπε ο Παπαγγελόπουλος στο γραφείο του και για ποιες υποθέσεις, χωρίς να τους καταγράφει στο βιβλίο επισκεπτών του υπουργείου. Κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Καλογρίτσας έπαιρνε εγγυητικές από την Τράπεζα Αττικής χωρίς εγγυήσεις κ.λπ.

Αυτή όμως ήταν η «πρώτη φορά Αριστερά». Η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα είναι αλλιώς, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα έως το τελευταίο στέλεχος, επειδή θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τα πάντα, ώστε να μη μαθαίνει ο λαός τίποτα.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, καθώς όλα αυτά δεν ξεκίνησαν τώρα από τον Παύλο Πολάκη. Κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Μπέττυ Μπαζιάνα, σε εκείνη τη συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε πει για το δημοψήφισμα ότι «τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή – ναι, κυριολεκτώ», είχε πει και το «ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήρε την εξουσία».

Τσίπρας και Σκουρλέτης

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2020, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει, προκαλώντας μεγάλο θόρυβο, τότε: «Η “δεύτερη φορά Αριστερά” δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, όχι μόνο των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας», ενώ την επόμενη ημέρα ο Πάνος Σκουρλέτης έλεγε στον ΣΚΑΪ: «Συμφωνώ 100% με όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας». Τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας με τη φράση «αρμοί της εξουσίας;». Το εξήγησε εν μέρει, λίγες μέρες μετά, ο αρχισυντάκτης διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών», Τάσος Παππάς, όταν έγραφε: «Δεν είναι αρμός εξουσίας, και μάλιστα εξαιρετικά ισχυρός, τα οικονομικά συμφέροντα; Δεν είναι αρμός εξουσίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεν είναι αρμός εξουσίας τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, οι επιστημονικοί σύλλογοι; Δεν είναι αρμός εξουσίας οι ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που καθορίζουν τη γραμμή των δικτύων τους με βάση τις δουλειές που έχουν σε άλλους τομείς πιέζοντας τις κυβερνήσεις; Δεν είναι αρμός εξουσίας ο κεντρικός τραπεζίτης και οι διοικήσεις των σωσμένων από τους φορολογουμένους τρεις φορές τραπεζών που αναφέρονται όχι στην εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά στην ΕΚΤ;».

Ξανά ο Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου, μιλώντας στις παραγωγικές τάξεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν επιστρέψει στην εξουσία: «Αξιοποιούμε τις μετοχές του Δημοσίου και ανακτούμε μία τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ». Πόσο, δηλαδή, διαφέρει η φράση αυτή του ίδιου του αρχηγού από τη φράση του… αψύ Σφακιανού: «Δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτήν τη χώρα, αν μία τράπεζα από τις τέσσερις δεν περάσει σε δημόσιο έλεγχο. Τουλάχιστον μία τράπεζα από τις τέσσερις».

Και δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τράπεζα στον έλεγχο της κυβέρνησης. Το έχει κάνει στο παρελθόν και ο «σοβαρός και μετριοπαθής» Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Νίκος Παππάς. Οχι, φυσικά, για να υπάρχει μία τράπεζα με ανθρώπινο πρόσωπο, όπως ισχυρίζονται. Αλλά για να υπάρχει μία τράπεζα που θα χαρίζει δάνεια σε αυτούς που θέλει η κυβέρνηση, κάτω από τη μύτη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών. Μία επανάληψη, δηλαδή, της Αγροτικής Τράπεζας της δεκαετίας του ’80 και του ’90, που για πολλά χρόνια πλήρωνε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ελληνική οικονομία.

Ζανέτ και Τασία

«Η δεύτερη φορά Αριστερά που έρχεται… και την τρέμετε… αλλά έρχεται και το ξέρετε… θα είναι αλλιώς… όχι για εσάς, αλλά προτίστως (σ.σ.: η ορθογραφία της λέξης είναι δική της) για τον λαό», έγραφε σε ανάρτησή της τον Δεκέμβριο του 2020 η αδελφή του κ. Τσίπρα, Ζανέτ. Ξέρετε με ποια αφορμή; Με αφορμή τις αποκαλύψεις ότι ο αδελφός της ενοικιάζει μία βίλα στο Σούνιο με 500 ευρώ τον μήνα…

Για τη «δεύτερη φορά Αριστερά» μίλησε πρόσφατα και η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Επειδή εμείς κάναμε διάφορες τομές που δεν ξέρω αν άξιζε τον κόπο. Κάναμε γραμματείς και διευθυντές αυτούς που είχαν τα προσόντα, ενώ είναι γνωστό ότι όταν θες να κάνεις την πολιτική σου, πολύ περισσότερο εμείς που είχαμε εχθρικό κράτος απέναντί μας, πρέπει να έχουμε ανθρώπους δικούς μας, να μπορούμε επιτόπου να τους επηρεάζουμε. Δηλαδή, εγώ έχω κάτσει και έχω σκεφτεί τι έκανε το ΠΑΣΟΚ για να κυριαρχήσει το 1981. Γιατί η Ν.Δ. τότε μιλούσε για “πρασινοφρουρούς”. Είχαν ρίξει όλο το κόμμα μέσα σε όλους τους θεσμούς και προσπαθούσαν πραγματικά να τους ανατρέψουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι», είπε και συνέχισε: «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι σε ένα πάρα πολύ σκληρό νομικό πλαίσιο, που δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου, δεν έχει αντιστοιχία με την επιείκεια, που είναι η βασική αρχή του Δικαίου. Αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι είναι το μάθημα. Πήραμε ένα κράτος που ήταν ξεχαρβαλωμένο και απολύτως ταυτισμένο με τα κόμματα και προσπαθήσαμε να κάνουμε μια πολιτική που να μπορεί να δείξει σεβασμό ο κόσμος στη Δικαιοσύνη και μέσα από ελαφρύτερες ποινές, από εναλλακτικές ποινές. Βρισκόμαστε σε επίπεδο συζήτησης γύρω από τη Δικαιοσύνη, τους νόμους και την παραβατικότητα σε εποχές σκοταδιστικές. Ανησυχείς το τι θα γίνει σε αυτήν τη χώρα αν δεν τους σταματήσει κάποιος ή αν δεν φύγουν».

Βρισκόταν, βεβαίως, σε διαδικτυακή κομματική εκδήλωση και είχε δίπλα της (στο παράθυρο της οθόνης του υπολογιστή δηλαδή) τον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα, κ. Μιχάλη Καλογήρου. Ηταν, δηλαδή, άνετη ότι δεν την άκουγαν πολίτες για να πουν «τι λέει αυτή ρε;», αλλά μόνο… σύντροφοι.

Απαξίωση Δικαιοσύνης


Για τη Δικαιοσύνη, βεβαίως, τον έλεγχο ή την απαξίωσή της έχουν μιλήσει και άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς να ξεχάσει κανείς τον κ. Μηταφίδη, που τον Ιούλιο του 2021, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, είπε: «Φτάνει πια με την προσήλωση στη νομιμότητα. Δεν μπορώ να δεχτώ την άποψη ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης, με φόντο τη «δεύτερη φορά Αριστερά» δεν εκτοξεύονται μόνο από τα «κεντρικά». Για τη Δικαιοσύνη έγραψε και ένα εκ των πλέον γνωστών trolls του Διαδικτύου, με το ψευδώνυμο «Roof is on Fire», μετά την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου. «Ο πρώτος που θα πρέπει να πάει φυλακή μόλις πέσει η Χούντα και επανέλθει η Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ο εισαγγελέας που αρχειοθέτησε τα αδιευκρίνιστα ποσά των “αθώων”», έγραψε σχετικά, ενώ η «δεύτερη φορά Αριστερά» έχει χρησιμοποιηθεί πλέον και στην… τέχνη. «Γ@μημένοι κ@λο@μπατσοι εδώ θα πληρώσετε, τη δεύτερη φορά Aριστερά στον Εβρο θα είστε, στον Εβρο και θα κοιτάτε την τουρκική σημαία, μ@υν@παν@ γ@μημεν@». Εγραψε ο ράπερ Υποχθόνιος τον Απρίλιο του 2021 σε βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος, προφανώς ύστερα απο συνάντησή του με την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Πολάκης, βέβαια, είναι μία κατηγορία μόνος του και εσχάτως αυτό το έχουν καταλάβει και στην Κουμουνδούρου, που προσπαθούν να βγάλουν μπροστά τον Τσίπρα και τους βγαίνει με… κόκκινο ο Πολάκης, σπάζοντάς τους τα νεύρα.

Ο Πολάκης έχει πει «κάποιοι προστατευόμενοι μάρτυρες ή οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι έχουν καταθέσει στην αμερικανική Δικαιοσύνη» αφήνοντας υπόνοιες ότι γνωρίζει πως κάτω από τις κουκούλες μπορεί να βρίσκονται τα ίδια πρόσωπα, δηλαδή καταλύοντας κάθε έννοια Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας.

Ο Πολάκης προαναγγέλλει την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την αύξηση του αριθμού των δικαστών, την εθελούσια συνταξιοδότηση όσων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να είναι στο δικαστικό σώμα «και είναι πάνω από 58, 59, 60 ετών», τη δημιουργία δεύτερης Σχολής Δικαστών κ.λπ. Και όλα αυτά «για να είναι αλλιώς η “δεύτερη φορά Αριστερά”».

Ο Στέλιος Κούλογλου

«Μην ανησυχείτε με όσα ακούτε διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζει να επιβάλει τη δικτατορία του προλεταριάτου», είπε στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «North 98» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέλιος Κούλογλου, με το γνωστό του, άνετο ύφος. Εξήγησε ότι κρατικοποίηση τράπεζας ή της αγοράς ενέργειας, όπως και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όχι απλώς δεν προβλέπονται εντός της ευρωζώνης, αλλά απαγορεύονται. «Δεν είναι σοβαρές προτάσεις αυτές», υπογράμμισε, έχοντας αντιληφθεί τον κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που μπορεί, δηλαδή, να οδηγηθεί έχοντας ως κεντρικό στόχο να απευθύνεται στο λούμπεν, αντισυστημικό, αντιευρωπαϊκό ακροατήριο, που τέμνει οριζοντίως τα κομματικά ακροατήρια και αποτελεί και τη βασική του δεξαμενή ψηφοφόρων. Ιδιαιτέρως τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει στα δεξιά του έναν διεκδικητή των ψήφων της Κεντροαριστεράς που έχει κουραστεί με τα «γιούρια στα θερινά ανάκτορα» και θέλει σοβαρότερο πολιτικό λόγο. Δεν είπε όμως μόνο αυτό ο κ. Κούλογλου, που γνωρίζει και τα των Βρυξελλών. Είπε ακόμα «ασφαλώς πιστεύουμε ότι χρειάζεται -και το έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή και το Ταμείο Ανάκαμψης- να δημιουργηθεί και μια δημόσια τράπεζα. Στην Πορτογαλία το έκαναν. Επίσης, ναι, πιστεύουμε ότι πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να μεταρρυθμιστεί ριζικά».

Αρα; Αρα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κούλογλου, «ο Πολάκης και διάφοροι άλλοι τα καταλαβαίνουν αυτά με τον δικό τους τρόπο. Αναφέρονται σε πραγματικές ανάγκες, αλλά προτείνουν λάθος μέτρα».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου