Την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταφέρει να παραμένει πιστή ακόμη και εν μέσω πανδημίας στην υλοποίηση της πολιτικής μείωσης φόρων και εισφορών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεικνύει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να υλοποιεί τη βασική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για επιστροφή στη μεσαία τάξη όσων της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στις ίδιες, εν πολλοίς μνημονιακές, λογικές της υπερφορολόγησης, τις οποίες εφάρμοσε άλλωστε ως κυβέρνηση εισπράττοντας γι’ αυτό την αποδοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας στις εκλογές του 2019.
Μία δήλωση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, αποτέλεσε αφορμή για να επαναφέρει η Ν.Δ. στο προσκήνιο την προσκόλληση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πολιτικές αύξησης των φόρων, σχολιάζοντας ότι «μετά τις εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο που υποσχέθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, τη σκυτάλη πήρε ο Τρύφων Αλεξιάδης, δηλώνοντας σε κομματική συγκέντρωση ότι ο Σοσιαλισμός προϋποθέτει αύξηση φόρων».
«Όταν έχεις χαμηλά φορολογικά έσοδα, δεν μπορείς να χρηματοδοτήσεις τις δαπάνες για Υγεία, για Παιδεία, για κοινωνικές δαπάνες κ.τ.λ. Αρα είναι σαφέστατο ότι θέλουμε περισσότερα φορολογικά έσοδα», τόνισε, μιλώντας -όπως επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.- ανοιχτά για αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης «για να μη βρισκόμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Το κυβερνών κόμμα επεσήμανε ότι τα λόγια αυτά «συμφωνούν πλήρως με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την οποία παραδέχονται άλλοι σύντροφοί του, παρότι ο ίδιος το αρνείται».
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την κυνική ομολογία και του ίδιου του Παύλου Πολάκη σχετικά με τις εξοντωτικές συνέπειες που είχε για τη μεσαία τάξη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα γι’ αυτόν το λόγο να χάσει τις εκλογές.
Η εμπειρία από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης έχει ακυρώσει άλλωστε και κάθε προσπάθεια εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξουν ως αξιωματική αντιπολίτευση προσχηματικό ενδιαφέρον για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, ασκώντας μάλιστα και κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ακολουθεί στην πράξη και με απόλυτη συνέπεια πολιτική φοροελαφρύνσεων.
Οι επιπτώσεις από την υπερφορολόγηση της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι αντίθετες πολιτικές των δύο κομμάτων αποτυπώνονται άλλωστε και στα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι φόροι και εισφορές αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα από 39,8% το 2015 σε 42,7% το 2018. Στον αντίποδα «των πεπραγμένων και του σχεδιασμού ΣΥΡΙΖΑ», επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν ήδη το 2019 στο 41,9%, αυτό συνεχίστηκε και εν μέσω πανδημίας και θα συνεχίσουν να μειώνονται σταθερά, όπως διακηρύττει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός.
Πρόσφατα άλλωστε ανακοινώθηκαν από τον ίδιο νέες μόνιμες μειώσεις φόρων, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022, καθώς και μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ το μήνυμα που εξέπεμψε και κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε στο επίκεντρο την πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας ήταν ότι «αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ταυτόχρονα με το σχεδιασμό τού αύριο διορθώνουμε και τις αδικίες τού χθες».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου