Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες – Κυρώσεις κατά της Άγκυρας ζητά η Αθήνα



Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα τα βλέμματα της Αθήνας, στον απόηχο της απόφασης του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή, καθώς και της εν συνόλω παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τις κινήσεις της σε διεθνές επίπεδο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την παρέμβαση που πραγματοποίησε σε πολύ υψηλούς τόνους, να ξεκινά γύρο επαφών, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής, βάζοντας στο τραπέζι θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός η Σύνοδος θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει τετ α τετ με ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναχωρεί το πρωί της Δευτέρας για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέστησε σαφές πως το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί από την Ευρώπη προκειμένου να καταρτιστεί κατάλογος ισχυρότατων κυρώσεων για την έως τώρα παρελκυστική και προκλητική της στάση, βγάζοντας ωστόσο από το κάδρο αυτό την Αγία Σοφία.

«Μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κύπριο υπουργό, πριν από τη Σύνοδο θα έχουμε συνάντηση – σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε και διευκρίνισε πως «αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, να είμαστε εξηγημένοι».

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως για το θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και παρέμβαση από τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO, ανεξάρτητα από το πώς θα τοποθετηθούν πλέον οι Βρυξέλλες απέναντι στην Άγκυρα.

Εστιάζοντας στην απόφαση του τούρκου προέδρου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα και διαμήνυσε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό. Περαιτέρω ο κ. Δένδιας σημείωσε -μιλώντας στον ΣΚΑΙ- ότι η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της και επισήμανε πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής.

Στο σημείο αυτό δε, υπογράμμισε τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό.

«Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μικρό καλάθι» για κυρώσεις

Η Αθήνα προσδοκά σε μία ξεκάθαρη και συνολική ευρωπαϊκή καταδίκη της Άγκυρας για τις πρακτικές της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως κρατά «μικρό καλάθι» για κυρώσεις από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η μόνη χώρα που αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η Γαλλία, καθώς θα κρατήσει σκληρή γραμμή. Το Παρίσι, όπως έχει προαναγγείλει και ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν, θα απαιτήσει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Αγκυρα.

Αντίθετα, το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο για ρήξη με την Τουρκία και ως εκ τούτου η γερμανική προεδρία θα επιλέξει την πολιτική του συμβιβασμού, ανοίγοντας ενδεχομένως τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως αποφάσεις.

Στην Ανατολική Μεσόγειο στρέφεται ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πυρά για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν φαίνεται να φρενάρει τα σχέδια του για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Kriter, μίλησε για τους υδρογονάνθρακες και δήλωσε ανοιχτός «σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή».

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση» τόνισε, ζητώντας επί της ουσίας ξανά μοιρασιά των φυσικών πόρων.

«Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λίκνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή» πρόσθεσε.


Πηγή : in.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου