Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Άδειο το αεροδρόμιο, άδεια τα πάρκινγκ που χρησιμοποιούνται μόνο για παράνομα ραντεβού! Τι γίνεται με τα εισιτήρια;


Ελευθέριος Βενιζέλος, ένα αεροδρόμιο άδειο από κόσμο γιατί εάν δεν έχεις λόγο, η δεν εργάζεσαι στο αεροδρόμιο, όσοι έχουν μείνει να εργάζονται απλά δεν κάνεις αυτή την διαδρομή. Τα πάρκινγκ άδεια και έρημα έχουν γίνει τόπος συναντήσεων παράνομων ζευγαριών όπως μας μετάφεραν υπάλληλοι του αεροδρομίου, απλά και πολυτελή αμάξια με ζευγαράκια απολαμβάνουν την ηρεμία των πάρκινγκ μετά από τόσες ημέρες καραντίνας και την ημέρα και την νύχτα. 

Τουλάχιστον έως τις 18 Μαΐου αναμένεται να συνεχιστεί η απαγόρευση των πτήσεων εσωτερικού, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο μεταφορών. Κατά τις ίδιες πηγές η απόφαση είναι ειλημμένη με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες είχαν προτείνει να ξεκινήσουν νωρίτερα τα δρομολόγια εσωτερικού.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες αεροδρομίων, η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Με νομοθετική ρύθμιση των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών, θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής της πληρωμής των αμοιβών παραχώρησης για το 2019 στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας και στη Fraport Greece, στην οποία έχουν παραχωρηθεί 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Με αφορμή τα ερωτήματα και τις καταγγελίες γίνει σχετικά με την ακύρωση των πτήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και με τα αντίστοιχα αιτήματα επιστροφής χρημάτων των επιβατών να παραμένουν ανεκπλήρωτα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Σύμφωνα με διάταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εκδώσει η Κυβέρνηση σχετικά με τις οφειλές των αεροπορικών εταιρειών από ματαιώσεις πτήσεων για το χρονικό διάστημα ‪25/2‬ έως και τις ‪30/9/2020‬, ισχύουν συνοπτικά τα εξής:

Απαιτήσεις επιστροφής του αντιτίμου αεροπορικών εισιτηρίων προς επιβάτες, εφόσον προβλέπονται από την ενωσιακή ή εθνική νομοθεσία, ικανοποιούνται μέσω της παροχής πιστωτικού σημειώματος (voucher) προς τους δικαιούχους, ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου της ματαιωθείσας πτήσης.

Το πιστωτικό σημείωμα εκδίδεται από τον αερομεταφορέα και έχει ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ μήνες από την έκδοσή του.

Κατά τη διάρκεια του δεκαοκτάμηνου, ο δικαιούχος του πιστωτικού σημειώματος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση αυτού σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου του αερομεταφορέα».

Με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να αναμεταδίδει: «Μέχρι τη λήξη του πιστωτικού σημειώματος, η οφειλή δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.

Η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή, εφόσον παρέλθουν δεκαοκτώ μήνες από την έκδοση του πιστωτικού σημειώματος και αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί.
Ωστόσο, η παραπάνω διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών όσον αφορά την άμεση επιστροφή των χρημάτων τους σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης.

Για το λόγο αυτό, σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι καταναλωτές πως είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δίκαιη και ενιαία ρύθμιση του ζητήματος σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα οι καταναλωτές μπορούν. Να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, υποβάλλοντας ερωτήματα, αναφορές ή καταγγελίες».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου