H τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία πρότεινε μία παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, με οποιαδήποτε παράταση πέραν του σημείου αυτού να σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, υπερψηφίστηκε από τη βρετανική Βουλή με 412 ψήφους υπέρ και 202 κατά.
Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι «το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε συλλογικά, να διπλασιάσει τις ενέργειες του ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη σε μία συμφωνία και να ικανοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να φύγουμε, δηλαδή, από την Ε.Ε.»
O ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε με τη σειρά του, ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να αποδεχθεί ότι η συμφωνία της δεν είναι πλέον βιώσιμη και ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί η κοινοβουλευτική στήριξη για την φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση των Εργατικών, ενώ επανέλαβε την θέση του για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ως μία ρεαλιστική λύση στο αδιέξοδο του Brexit. Βέβαια, το κόμμα του δεν ψήφισε την σχετική τροπολογία.
Πριν από την κεντρική ψηφοφορία, καταψηφίστηκε μία σειρά τροπολογιών που είχαν προτείνει βουλευτές και των δύο κομματών, με σημαντικότερη την απόρριψη ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά και την τροπολογία ώστε να αναλάβει η Βουλή τις διαδικασίες για το Brexit από εδώ και στο εξής.
Συγκεκριμένα, με 334 ψήφους κατά και 83 υπέρ, κατάψηφιστηκε η τροπολογία που είχε προτείνει η Σάρα Γουόλαστον, η οποία θα οδηγούσε σε μία παράταση του Brexit, για χρονικό περιθώριο ικανό ώστε να λάβει χώρα ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Η επίσημη θέση του Εργατικού Κόμματος ήταν η αποχή από την τροπολογία Γουόλαστον, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, υπογράμμισε το BBC.
Βέβαια, μία μερίδα Εργατικών βουλευτών αψήφησε την γραμμή του κόμματος. Συγκεκριμένα, 25 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, ενώ 18 Εργατικοί ψήφισαν κατά.
Η τροπολογία που είχε προτείνει η βουλευτής των Εργατικών Λούσι Πάουελ, σύμφωνα με την οποία το άρθρο 50 δεν θα έπρεπε να επεκταθεί μετά τις 30 Ιουνίου, απορρίφθηκε επίσης με 314 ψήφους κατά και 311 υπέρ.
Με δύο ψήφους διαφορά απορρίφθηκε τροπολογία που είχαν προτείνει από κοινού βουλευτές και των δύο κομμάτων, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν χρόνος στο Κοινοβούλιο, ώστε να εξερευνήσει και άλλες επιλογές πέραν της πρότασης Μέι. Η τροπολογία Μπεν, όπως ήταν γνωστή, συγκεντρώσε 314 ψήφους κατά και 312 υπέρ.
Η δημοσιογράφος του BBC Λόρα Κουένσενμπεργκ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ως μία «μεγάλη ανακούφιση» για την κυβέρνηση.
Η πρόταση των Εργατικών, η οποία καλούσε σε «μία διαφορετική προσέγγιση» σχετικά με το Brexit, απορρίφθηκε και αυτή από το βρετανικό Κοινοβούλιο με 318 ψήφους κατά και 302 υπέρ.
Κομισιόν: Ολα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν την όποια αναβολή του Brexit
Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ, επισήμανε εκπρόσωπος Tύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος Tύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».
«Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσής για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ.
«Πόσες ψηφοφορίες έχουν γίνει, και κάθε φορά η πλειοψηφία είναι αρνητική, μία πλειοψηφία ενάντια σε κάτι. Ηρθε η στιγμή που πρέπει να δούμε μία ευρεία ψηφοφορία που θα ξεφεύγει από τις κομματικές γραμμές», τόνισε.
Με πληροφορίες από BBC, Reuters, AP και ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου