Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Αποκαλύφθηκε η απόρρητη αποστολή που οδήγησε στην ανακάλυψη του Τιτανικού



Ο άνθρωπος που βρήκε τον Τιτανικό αποκάλυψε την απόρρητη συμφωνία που είχε κάνει με το ναυτικό των ΗΠΑ, προκειμένου να μην προκαλέσει την περιέργεια Σοβιετικής Ένωσης.

Μπορεί οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία να μην είναι ούτε τώρα σε καλό επίπεδο, αλλά σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές την δεκαετία του 1980 όταν ο «Ψυχρός Πόλεμος» μετά των δύο χωρών (σ.σ της τότε Σοβιετικής Ένωσης) χτυπούσε... κόκκινα.

Τότε κάθε κίνηση γινόταν με άκρα μυστικότητα και κάτω από πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μην διαρρεύσει το παραμικρό στον αντίπαλο. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για δύο πυρηνικά υποβρύχια, τα οποία είχαν χαθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πως συνδέονται όλα αυτά με τον Τιτανικό; Ο ερευνητής Ρόμπερτ Μπάλαρντ στα μέσα της δεκαετίας του 80' ανέπτυσσε το δικό του τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα, προκειμένου να μπορέσει να ψάξει για το διάσημο ναυάγιο.


Έτσι, απευθύνθηκε στον υπεύθυνο αποστολών του ναυτικού, Ρόναλντ Θούνμαν, ζητώντας του χρηματοδότηση του πρότζεκτ. «Όλη μου την ζωή ήθελα να βρω τον Τιτανικό», άκουσε να του απαντάει, όμως στη συνέχεια, το πράγμα άρχισε να σοβαρεύει.

Και αυτό γιατί του εξήγησαν οτι οι ΗΠΑ ήθελαν να βρουν τα δύο χαμένα πυρηνικά υποβρύχια που είχαν χαθεί στον Ατλαντικό, χωρίς να κινήσουν την περιέργεια της Σοβιετικής Ένωσης. Το να γίνει γνωστό όμως οτι η ομάδα του θα έψαχνε για τον Τιτανικό, θα έπαιρνε από πάνω της οποιαδήποτε προσοχή των αντιπάλων.

Ο Μπάλαρντ δέχθηκε, με τον όρο οτι πρώτα θα έπρεπε να βρει το USS Thresher που χάθηκε το 1963 στα 200 μέτρα από την ακτή της Βοστόνης, με πλήρωμα 129 ατόμων, αλλά και το USS Scorpion που χάθηκε μυστηριωδώς 5 χρόνια μετά, κοντά στις Αζόρες με 99 ανθρώπους.


Αμφότερα κατάφερε να τα εντοπίσει μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο που του είχαν θέσει, έχοντας παράλληλα και 12 μέρες για να βρει τον Τιτανικό. Το διάστημα αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά έχοντας την εμπειρία των δύο υποβρυχίων, ο Μπάλαρντ κατάφερε να βρει και το διάσημο ναυάγιο του 1912.



Πηγή : gazzetta.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου