Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η πρόταση για μετονομασία σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»



Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ζόραν Ζάεφ ενέκρινε σήμερα την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η πρόταση -  που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών - είναι αβέβαιο αν θα «περάσει» από τη Βουλή, καθώς η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συνταγματικές αλλαγές, δεν είναι εξασφαλισμένη.
Ο Ζόραν Ζάεφ, σε ανάρτησή του στο Facebook με τίτλο «Ήρθε η ώρα», προτρέπει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση και να κάνουν το «ιστορικό τους καθήκον» απέναντι στους πολίτες της ΠΓΔΜ και «να εξασφαλίσουν την πορεία της Μακεδονίας προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που οδηγεί μέσω της μακεδονικής-ελληνικής συμφωνίας».
Παράλληλα, προειδοποιώντας να μην προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Γιοχάνες Χαν, ζήτησε από τα μέλη της Βουλής της ΠΓΔΜ να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος.
Ο  Χαν ζητά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων και απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Αμφιβάλω επίσης, εάν, με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα».
Επίσης, κατά την άποψή του, δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι οι πρόωρες εκλογές θα έφερναν στην κυβέρνηση την επιθυμητή πλειοψηφία των δύο τρίτων, που σημαίνει, ότι τώρα υπάρχει η συγκυρία και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μοναδική ευκαιρία, διαφορετικά θα μπορούσε να χαθεί για πολύ καιρό ή και για πάντα, η προοπτική της ένταξης.
Ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ακόμη στις δηλώσεις του πως ένα κόμμα, το οποίο εμποδίζει για κομματικούς λόγους αυτή την σημαντική, όχι μόνον για την χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή, Συμφωνία, θα φέρει πλήρη ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου