Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

«Πνίγηκε» στις Πρέσπες ο Καμμένος – Πώς το πολιτικό «Βατερλώ» του οδηγεί σε διάλυση τους ΑΝΕΛ


Μαύρα σύννεφα συγκεντρώθηκαν πάνω από το Πεντάγωνο από χθες το βράδυ, και δεν ήταν η κακοκαιρία «Ορέστης» που θα πλήξει τη χώρα. Ο «τυφώνας Ζαέφ» χτύπησε τον Πάνο Καμμένο ο οποίος ουδέποτε περίμενε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περνούσε από την βουλή των Σκοπίων.

Μια στρατηγική ήττα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που πλέον τον βάζει σε προσωπικές και πολιτικές περιπέτειες μιας και πλέον δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από κανέναν.

Υπό κανονικές συνθήκες κι αν ήταν στη θέση του Πάνου Καμμένου κάποιος άλλος, θα είχαμε παραιτήσεις αφού μια κεντρική, στρατηγική επιλογή κατέρρευσε. Όμως, επειδή έχουμε να κάνουμε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο από το να βρει τις επόμενες ημέρες ένα άλλο «αφήγημα» για να κρατηθεί στην καρέκλα του υπουργείου Αμυνας. Είναι σίγουρο ότι ο Καμμένος θα πει πως όταν έρθει η συμφωνία αυτός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ότι θα πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ότι θα μείνει συνεπής στην άποψη που έχει για το «Μακεδονικό». Όμως, κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος αν θα έρθει εκείνη η ημέρα όπου ο υπουργός Αμυνας θα ρίξει την κυβέρνηση. Γιατί ενδεχομένως να μην έχει ούτε κόμμα μέχρι τότε.

Τα στοιχήματα που συζητούνται ήδη στους διαδρόμους της Βουλής είναι μέχρι πότε θα είναι ο Πάνος Καμμένος υπουργός ή καλύτερα πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τον διώξει. Και το σενάριο αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο μετά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Έως τον Φεβρουάριο

Άλλες δύο ψηφοφορίες, εύκολες αυτή τη φορά, θα γίνουν στην ΠΓΔΜ και οι συνταγματικές αλλαγές θα ξεκινήσουν. Μέσα στον Ιανουάριο ή τις αρχές Φεβρουαρίου οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και η μπάλα θα έρθει στο ελληνικό γήπεδο. Αν δεν έχουν προκύψει άλλες εξελίξεις μέχρι τότε είτε θα γίνει ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή και ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση είτε θα ισχύσει το άτυπο μορατόριουμ μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου για συγκυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο.

Όμως, ήδη διαφορετικά σενάρια έχουν αρχίσει να πλέκονται. Σενάρια που δεν φτάνουν ούτε μέχρι το… Νοέμβριο για τον Πάνο Καμμένο κι έχουν να κάνουν με την κατάσταση που επικρατεί στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Κρυφά ή φανερά βουλευτές του είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών ή ακόμη και να προσχωρήσουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος είναι ξεκάθαρος, η Ελενα Κουντουρα (που φέρεται να φλερτάρει με την υποψηφιότητα για το δήμο της Αθήνας με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ) το σκέφτεται και μιλά για ψήφο κατά συνείδηση, ο Β. Κόκκαλης δεν μιλά αλλά είναι υφυπουργός της κυβέρνησης, ο Ζουράρις θα στήριζε Τσίπρα σε μια διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Ισως κι άλλοι βουλευτές και στελέχη θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τον Πάνο Καμμένο ο οποίος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Η «κατραπακιά» που έφαγε με την ψήφιση από τους 80 βουλευτές των συνταγματικών αλλαγών είναι καταλύτης εξελίξεων και στην Ελλάδα με το ερώτημα που πλανάται να είναι διπλό: «Πότε θα φύγει ο Καμμένος ή πότε θα τους φύγουν οι βουλευτές και θα χάσει το κόμμα».

Μπορεί ο Τσίπρας να ομνύει στη συμφωνία που έχει κάνει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. ωστόσο, όπως είδαμε και με την «εκκαθάριση» Κοτζιά, δεν θα είχε πρόβλημα να διαλύσει νωρίτερα το «γάμο» αφού πρώτα εξασφαλίσει την καταψήφιση μιας πρότασης μομφής ή την υπερψήφιση μιας πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Αν π.χ. προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ (κι όχι μόνο) κι εξασφαλίσει 151 βουλευτές, τότε ο Πάνος Καμμένος θα του είναι άχρηστος από τώρα και δεν θα χρειάζεται να περιμένει τη διαδικασία κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ετσι, ο Τσίπρας «απασφαλίζει» τον Καμμένο που απειλεί διαρκώς ότι θα ρίξει την κυβέρνηση και μπορεί άνετα να τον… στείλει σπίτι του.

Απελπισμένος
Όλα αυτά τα γνωρίζει ο υπουργός Αμυνας γι’ αυτό και το απελπισμένο μήνυμά του με το οποίο δήλωνε τη ντροπή του για τις «δωροδοκίες» βουλευτών του VMRO. Ο,τι κι αν έγινε στα Σκόπια την Παρασκευή το βράδυ η ουσία είναι ότι ολοκληρώθηκε η δουλειά του Ζάεφ και του Τσίπρα που βγαίνουν νικητές από την περιπέτεια αυτή. Και ταυτόχρονα σφραγίστηκε το προσωπικό «Βατερλώ» του Πάνου Καμμένου που έλεγε όλον αυτόν τον καιρό ότι οι Πρέσπες δεν υπάρχουν.

Στις 12 Ιουνίου, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας είχε πει: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθεί αυτή τη συμφωνία η ΠΓΔΜ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και τη μεγάλη αποχή ο Καμμένος γεμάτος περηφάνια και χαρά δήλωνε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν.

Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».

Λίγα 24ωρα μετά ο Καμμένος πηγαίνει στις ΗΠΑ και καταθέτει το «plan B» αδιαφορώντας για την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Αμυνας έπεσε έξω και πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Αν και τίποτε δεν είναι απίθανο σε αυτήν την συγκυβέρνηση, η αλήθεια είναι πως μια συγκατοίκηση Τσίπρα – Καμμένου από εδώ και πέρα θα είναι άκρως προβληματική διότι έχουμε τετελεσμένα. Ο Ζάεφ πέρασε τον κάβο της Βουλής (όπως κι αν έγινε αυτό), οι Πρέσπες είναι όχι μόνο ζωντανές αλλά και άκρως λειτουργικές, και το να συγκυβερνά ο Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που δεν δέχεται τη συμφωνία είναι στα όρια του παραλόγου.

Όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει από εδώ και στο εξής. Ακόμη και να έχουμε πολιτικές εξελίξεις (που αφορούν το μέλλον του Πάνου Καμμένου) αμέσως μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Είπαμε: Υπό κανονικές συνθήκες και με κανονικούς πολιτικούς, όποιος διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών που πέρασε και από τη σκοπιανή βουλή, θα έπρεπε να παραιτηθεί. Ο Πάνος Καμμένος είναι άγνωστο τι θα κάνει, όπως και πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Όλα είναι πλέον ανοικτά. Κι όπως λένε πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου «από το να παραιτηθεί ο Καμμένος και να μας εκπλήξει, είναι προτιμότερο να τον… παραιτήσουμε εμείς, αφού πρώτα του πάρουμε το κόμμα».

Έτσι είναι η πολιτική. Κυνισμός…

Βασίλης Σ. Κανέλλης
Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου