Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ντόρα : Ομιλία για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη



Εκδήλωση που διοργάνωσε στα Χανιά ο Δήμος Χανίων και το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης»

Η  βουλευτής και τομεάρχης οικονομίας και ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων και το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης» για  τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο θέατρο  «Μίκης Θεοδωράκης»,  αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αγάπη του πρώην πρωθυπουργού για την Κρήτη και τα Χανιά.

«Σήμερα, με την απόσταση του χρόνου να καθαρίζει τη ματιά όλων, είναι καιρός να θυμηθούμε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αγωνίστηκε για να γίνει η Κρήτη περιφέρεια πρότυπο για όλη τη χώρα. Και ειδικά, τα Χανιά, ο τόπος που τον γέννησε και τον σκεπάζει. Πρώτη και μεγάλη του έγνοια ήταν η εξασφάλιση υδάτινων πόρων για το νησί μας, καθώς σε ανύποπτο χρόνο είχε εντοπίσει ότι αυτό το πρόβλημα θα απασχολούσε με δραματικό τρόπο, μετά από χρόνια, την Κρήτη. Αρχή του: «καμιά σταγόνα νερό δεν περισσεύει για τη θάλασσα». Παρά τις ισχυρές αντιδράσεις την εποχή εκείνη, σχεδιάζει και υλοποιεί στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 τον ΟΑΔΥΚ, έναν οργανισμό ο οποίος ακόμη και με τη σημερινή του μορφή αποτελεί μοντέλο αναπτυξιακού φορέα για όλη την Ευρώπη» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «ως πρωθυπουργός, σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί τις λιμνοδεξαμενές των Αγίων Θεοδώρων και της Χρυσοσκαλίτισσας. Προγραμματίζει σε επίπεδο μελέτης τα μεγάλα φράγματα του Βαλσαμιώτη και του Σεμπρωνιώτη. Πάλεψε για πάνω από 20 χρόνια τη λιμνοδεξαμενή του Ομαλού που τελειώνει τώρα και δυστυχώς δεν πρόλαβε να τη δει. Από όποια κυβερνητική θέση βρέθηκε, εργάστηκε για την ανάπτυξη της Κρήτης με όλα τα μέσα που διέθετε. Με δικές του παρεμβάσεις ασφαλτοστρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Κρήτη, βγάζοντας από την απομόνωση πολλά μικρά χωριά. Καθοριστική ήταν η συμβολή του στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου Κρήτης, από το έτος ιδρύσεώς του, το 1977, μέχρι το τέλος της ζωής του. Σ’ αυτό το Πολυτεχνείο, άλλωστε, έδωσε και την τελευταία του ομιλία».

«Μεγάλη ήταν η αγάπη του για την Κρήτη και το περιβάλλον της. Αυτό το περιβάλλον ήθελε να αναδείξει και να προστατεύσει. Με δικές του πρωτοβουλίες προχώρησαν οι απαλλοτριώσεις και ουσιαστικά δημιουργήθηκε ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς, το πιο όμορφο φαράγγι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το μεγάλο του όνειρο, εκείνο που ο ίδιος ονόμασε «Πράσινα Λευκά όρη», αποτέλεσε την τελευταία του επιθυμία και παρακαταθήκη. Έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση»  τόνισε η πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «παράλληλα, πίεζε και αναζητούσε χρηματοδότηση για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε ολόκληρη την Κρήτη. Και όλα αυτά τα έκανε όχι μόνο όταν το κόμμα του ήταν στην κυβέρνηση. Τα έκανε και όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ακόμα και όταν ο ίδιος είχε πλέον αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Υπουργοί άλλων κομμάτων διηγούνται αστειευόμενοι ότι μέχρι το τέλος της ζωής του, τους έπαιρνε τηλέφωνο συστηνόμενος ως «Κώστας Μητσοτάκης, πολιτευτής Χανίων», ζητώντας την παρέμβασή τους για να προωθηθεί ένα τοπικό ζήτημα. Ένα κονδύλι που είχε κολλήσει στη γραφειοκρατία, η ένταξη σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, η επισκευή ενός δρόμου, η ανακαίνιση ενός σχολείου, το βάθεμα ενός λιμανιού».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας για τον πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επισήμανε ότι «σε μία στιγμή που η κρίση αντιπροσώπευσης παγκοσμίως έχει μεταβληθεί σε κρίση δημοκρατίας, όταν όλο και περισσότεροι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική και δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς, δεν μπορώ να μη σκέφτομαι ότι το ισχυρότερο μήνυμα πραγματικής δημοκρατίας το έστειλαν οι Χανιώτες το 1977. Τότε που κόντρα σε όλα τα κέντρα εξουσίας και όλα τα κόμματα, εξέλεξαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Βουλή των Ελλήνων. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένας πολιτικός θα ενέπνεε και θα έπειθε τους πολίτες να αψηφήσουν όλους τους κανόνες και να τον στείλουν στη βουλή με πλειοψηφικά ποσοστά».  «Λένε ότι ο Μητσοτάκης ήταν πολιτικός παλαιάς κοπής. Αναρωτιέμαι μήπως σήμερα η κρίση δημοκρατίας οφείλεται στον τρόπο σκέψης των πολιτικών νέας κοπής. Μήπως το χάσμα ανάμεσα σε πολίτες και πολιτικούς έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, ώστε οι ανάγκες και τα «θέλω» να φαίνονται μόνο στις δημοσκοπήσεις; Μήπως οι πολιτικοί, αντί για φίλους, βλέπουν μόνο κουκιά; Για μας τους πολιτικούς, η πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η σχέση του με τους Χανιώτες, έχει πολλά να διδάξει» είπε.

Τέλος η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πίστευε στους Έλληνες και κατέληξε επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού ότι «η Ελλάς εύκολα πέφτει αλλά εύκολα ξανασηκώνεται».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου