Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Βαρυχειμωνιά στην κυβέρνηση, διπλές κάλπες την άνοιξη



Με βασικό σενάριο τη διενέργεια διπλών εκλογών τον Μάιο του 2019, εθνικές και ευρωεκλογές, κινείται η κυβέρνηση, ενώ στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη συνέχιση επιδείνωσης του κλίματος αποσταθεροποίησης που προκλήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών με τα Σκόπια.

Το κακοπαιγμένο θέατρο στην εκδήλωση του Ζαππείου, πέραν του ότι έγινε αντικείμενο εντονότατης κριτικής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε αρκετά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, προκάλεσε στην ελληνική κοινή γνώμη ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσε η κυβέρνηση.

Η εικόνα μιας κυβέρνησης σε αποδρομή που χάνει σταθερά και γρήγορα τις δυνάμεις της και προσπαθεί να πιαστεί από όπου μπορεί κυριάρχησε και στις μετρήσεις που έγιναν την περίοδο μετά την εκδήλωση στο Ζάππειο, πριν ακόμη από την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη που αποτέλεσε την έναρξη νέων σεναρίων. Κατά απολύτως ασφαλείς πληροφορίες και σε αυτές που παράγγειλε η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών -οι περισσότεροι και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ως το τέλος της τετραετίας αλλά θα αναγκαστεί να κάνει εκλογές τον Μάιο του 2019 ή ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο.
Η προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση βάλλεται από συμφέροντα που βρίσκονται σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση εγκαταλείπεται.

Υπό την προϋπόθεση ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα «εξαϋλωθούν» και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα υπάρχει, το Μαξίμου θα επιχειρήσει μία επικοινωνιακή αντεπίθεση με επίκεντρο τη συμφωνία με τα Σκόπια και τη συμφωνία στο Eurogroup, θα επιδιώξει να ανασύρει από το συρτάρι διάφορες υποθέσεις στις οποίες θα πατήσει για να στήσει ένα δεύτερο γύρο σκανδαλολογίας, θα «φορτώσει» και το πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, αναβολή της μείωσης των συντάξεων κ.λπ. και θα περιμένει τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις εκλογές. Αν δείξουν κάποια μείωση της διαφοράς με τη Ν.Δ., τότε ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Αν δείξουν τη σημερινή εικόνα ή επιδείνωσή της για τον ΣΥΡΙΖΑ -διότι στην Κουμουνδούρου τους ΑΝ.ΕΛ. τους έχουν ήδη ξεγραμμένους πολιτικά- θα ληφθεί απόφαση να συνεχίσει η κυβέρνηση ως τον Μάιο, με την ελπίδα ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ότι μπορεί και να επιδεινωθεί.

Ναρκοθετούν την επόμενη κυβέρνηση

Σε αυτό το σχεδιασμό ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να απεμπλακεί σταδιακά από τους ΑΝ.ΕΛ., ενώ θα καλλιεργεί προσδοκίες ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει σημεία επαναδιαπραγμάτευσης και μπορεί να βελτιωθεί. Παράλληλα θα παραπέμπει στην επόμενη τετραετία και την επόμενη κυβέρνηση τα δύσκολα θέματα, επιχειρώντας τη «δεξιά παρένθεση».

Τετελεσμένα

Στην προσπάθειά της να ανακόψει τη φθορά που της έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί στο Σκοπιανό και παράλληλα να φέρει σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχεδιάζει την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια από την επόμενη Βουλή, ακόμα και αν η σκοπιανή κυβέρνηση τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στο προεκλογικό μπαλκόνι τι θα πράξει για τη συμφωνία με τα Σκόπια ως κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι η κάθετα αρνητική στάση του θα στρέψει εναντίον του το διεθνή παράγοντα. Στον ίδιο παρονομαστή είναι «χτισμένη» η συμφωνία για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Οι Ευρωπαίοι αποδέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης να φτιαχτεί μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας» ώστε να μη χρειαστεί, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια, η Ελλάδα να βγει στις αγορές με προγραμματισμένες και όχι δοκιμαστικές εξόδους και οι δυσκολίες να ξεκινήσουν από το 2021 και μετά. Καμία πρόνοια για την ενίσχυση της ανάπτυξης, καμία πρόνοια για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καμία πρόνοια για την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ολα αυτά δείχνουν ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περάσει χωρίς αναταράξεις τον επόμενο χρόνο και να παραδώσει την οικονομία σε κατάσταση στασιμότητας στην επόμενη κυβέρνηση.

Μοναδική πρόνοια της κυβέρνησης -εξ ου και οι υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα αλλά και στο προσφυγικό- είναι να πάρει από τους δανειστές την αναβολή της μείωσης των συντάξεων για έξι μήνες ή ένα χρόνο, παραδίδοντας άλλη μία «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, ομαλοποιώντας κάπως το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναγάγει τη μείωση των συντάξεων σε θέμα που, αν δεν αναβληθεί, θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για το κυβερνών κόμμα. Σε αντίθεση με τη μείωση των συντάξεων, έγκυρες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές τη μείωση του αφορολογήτου, που έχει ψηφιστεί για την 1.1.2020, παρά το γεγονός ότι και αυτό το μέτρο αποτελεί ένα καίριο και ουσιαστικό πλήγμα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν βάζει τη μείωση του αφορολογήτου στο τραπέζι είναι η προειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών ότι η ενδεχόμενη αναβολή της μείωσης του αφορολογήτου θα προκαλέσει μείωση στα προβλεπόμενα έσοδα.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου