Αποκλίνουσα προσέγγιση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όσον αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο και κρατούνται ενόψει της δίκης τους σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, αναδεικνύουν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος, αναφερόμενος στην υπόθεση, χαρακτήρισε «ομήρους» του δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Η δήλωση του κ. Καμμένου ήρθε να διακόψει την απόσυρσή του από το προσκήνιο όλες τις προηγούμενες ημέρες, με εξαίρεση την τοποθέτησή του για την ενημέρωση των νατοϊκών ομολόγων του στις Βρυξέλλες. Απόσυρση, η οποία είχε γίνει δεκτή με ανακούφιση από το Μαξίμου και την υπόλοιπη κυβέρνηση. Αυτή την αίσθηση μετέδιδαν κυβερνητικά στελέχη όλη την εβδομάδα, απαντώντας σε ερωτήματα για την «εξαφάνιση» του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ενώ εξελίσσεται ένα σοβαρό ζήτημα που άπτεται της αρμοδιότητάς του. Μάλιστα, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους εξέφραζαν την ελπίδα αυτή η «εξαφάνιση» να παραταθεί.
Η αποστασιοποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας από την επικαιρότητα (ενδεχομένως κατόπιν σχετικών παραινέσεων από την πλευρά της κυβερνητικής ηγεσίας), δεδομένης της παρορμητικής συμπεριφοράς που έχει κατά καιρούς επιδείξει και των όχι και τόσο ψύχραιμων τοποθετήσεών του, φάνηκε να εξυπηρετεί την κεντρική κυβερνητική επιλογή να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι σε σχέση με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών. Η κατάσταση αυτή αίφνης μεταβλήθηκε χθες. Από το Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Mιχάι Φίφορ, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Ενημέρωσα τον υπουργό Αμυνας της Ρουμανίας για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Ελληνες ομήρους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου υπουργού Αμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών».
Η δημόσια αυτή δήλωση αποκλίνει από την κεντρική κυβερνητική θέση ότι το ζήτημα βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης στη γείτονα και θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας. Αποκλίνει, επίσης, και από τις μόλις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Εκεί, ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε, αναφέρθηκε σε «ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο» και περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο Ελληνες στρατιωτική ως «μια διαδικασία η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι διαδικασία που προβλέπεται από το δικαιικό σύστημα της γείτονος». Πρόσθεσε, μάλιστα, αναφερόμενος στην παρότρυνση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να θέσει το θέμα στην τουρκική ηγεσία, ότι «δεν έχω καμία διάθεση και δεν θα το πράξω εγώ πρώτος να αναδείξω ένα σύνηθες, κατά την άποψή μου, μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα, που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες».
Πάντως, κεντρικά στην κυβέρνηση, αν και δεν πέρασε απαρατήρητη η σε διαφορετικό μήκος κύματος δήλωση Καμμένου, εμφανίζονταν χθες να μην ανησυχούν ότι πρόκειται για προάγγελο κάποιας ευρύτερης διαφοροποίησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Εδειξαν μάλλον να την εντάσσουν ακριβώς στο στοιχείο υπερβολής που κάποιες φορές προβάλλει ο κ. Καμμένος και ως τέτοια η αναφορά του δεν αξιολογήθηκε ως κάτι πιο σοβαρό. Βεβαίως, παραμένει ζήτημα ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται με διαφορετικές γραμμές σε ένα θέμα για το οποίο ζητεί τη συνδρομή των διεθνών οργανισμών, των συμμάχων και εταίρων.
Χθες, επίσης, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μετακινήσεων του Στρατού Ξηράς, κοινοποιήθηκε η μετάθεση του υποστράτηγου Δημήτρη Μπονώρα και του ταξίαρχου Ανδρέα Φλωράτου, των δύο ανώτατων αξιωματικών που διοικούσαν τη 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου και την 3η Ορεινή, Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Ρίμινι», τις μονάδες, δηλαδή, στις οποίες υπάγονταν οι δύο στρατιώτες που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη. Ο υποστράτηγος Μπονώρας μετακινείται στον Δ΄ Κλάδο του ΓΕΣ, με πιθανότερη την αξιοποίησή του στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού, ενώ ο ταξίαρχος Φλωράτος αναλαμβάνει τη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, έπειτα από την κοινοποίηση email από τις γαλλικές προξενικές υπηρεσίες προς τους Γάλλους –εν Ελλάδι– πολίτες, δημιουργήθηκε ένας αρχικός θόρυβος καθώς σε αυτό ενημερώνονταν το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση μείζονος κρίσης («en cas de crise majeure»). Σε κάθε περίπτωση, από τη γαλλική πρεσβεία τονιζόταν ότι πρόκειται για κάτι απολύτως σύνηθες, το οποίο αφορά τις φυσικές καταστροφές και ανανεώνεται τακτικά.
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου