Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αυστηρό μήνυμα Τούσκ στην Τουρκία για τις προκλήσεις



Tη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών έλαβαν η Ελλάδα και η Κύπρος μετά την ενημέρωση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα για την τουρκική επιθετικότητα στο ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη της συνάντησης. Συγχρόνως τόνισε το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Αυτές οι ενέργειες αντιβαίνουν στη δέσμευση της Τουρκίας για καλές σχέσεις γειτονίας και την εξομάλυνσή τους με όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε ο κ. Τουσκ. Συγχρόνως η κυπριακή πλευρά φαίνεται να κατάφερε τον στόχο της να αποσπάσει κάτι παραπάνω από μία δήλωση υποστήριξης, καθώς ο κ. Τουσκ εκπροσωπώντας τους «27» επισήμανε πως «θα αξιολογήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου εάν οι συνθήκες είναι εκεί για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση ηγετών με την Τουρκία στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου».

Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει από πρώτο χέρι τους Ευρωπαίους εταίρους για τα τελευταία κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Τσίπρας έθεσε προς τους συνομιλητές του όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και τους κινδύνους που αναδύονται από την τουρκική συμπεριφορά και την κλιμάκωση των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων της γείτονος, που γεννάει εύλογη ανησυχία για ασύμμετρες περιπλοκές, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που συντηρούν φορτισμένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μίλησε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για «σαφή και δεδομένη» στήριξη του Βερολίνου προς την Αθήνα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, απαντώντας –πάντα κατά τις ίδιες πηγές– στην επισήμανση του πρωθυπουργού ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με την κ. Μέρκελ και για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπενθυμίζεται πως προ διημέρου η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για μια παραγωγική διαδικασία που θα οδηγήσει σε σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η επίλυση του ονοματολογικού προϋποθέτει μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, επέμεινε, δηλαδή, στην ανάγκη τροποποίησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ όσον αφορά την ονομασία.

Το μεταναστευτικό

Στην τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα, της κ. Μέρκελ, του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικό και, για άλλη μία φορά, τονίσθηκε η σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών. Συμφωνήθηκε, στο πλαίσιο αυτό, να χορηγηθεί γερμανική και ευρωπαϊκή υλικοτεχνική υποστήριξη αλλά και ανθρώπινο δυναμικό για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, καθώς και υποστήριξη από την πλευρά της Κομισιόν για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε συνέχεια και της ενημέρωσης που έγινε από την κυπριακή αντιπροσωπεία σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη σαφή στήριξη σε Αθήνα και Λευκωσία όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Παράλληλα, φρόντισε να επισημάνει ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων συναρτάται άμεσα με τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών και του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της Κομισιόν να προτείνει το καλοκαίρι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και ΠΓΔΜ, η κ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με Αλβανία και ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί χώρα-κλειδί της Ε.Ε. στην περιοχή των Βαλκανίων.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου