Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Τέλος του 2018 η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή



Οι φόβοι πολλών, ότι το δικαστικό μας σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί έγκαιρα στην εκδίκαση της υπόθεσης για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώθηκαν πλήρως, καθώς η ακροαματική διαδικασία για μία από τις πλέον σημαντικές δίκες όλων των εποχών, με προφανές πολιτικό πρόσημο και σημασία για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αν και έχουν περάσει ήδη δυόμισι χρόνια από την έναρξή της.

Η Δικαιοσύνη, που κινήθηκε, έστω και με καθυστέρηση, για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης δράσης στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, που αποτέλεσε και την ειδεχθέστερη των εγκληματικών πράξεων της Χ.Α., δεν μπόρεσε, στη συνέχεια, εξαιτίας των παθογενειών της και σειράς άλλων παραγόντων να εκκαθαρίσει αυτήν την υπόθεση, η οποία είναι η μοναδική στην Ευρώπη, όπου δικάζονται στελέχη κόμματος και μέλη του για ναζιστική και εγκληματική δράση. Ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, το πλήθος μαρτύρων κατηγορίας, συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και πολιτικής αγωγής, από την πρώτη στιγμή εκδίκασης της υπόθεσης, τον Απρίλιο του 2015, δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να ολοκληρώσει την εκδίκαση σε σχετικά σύντομο χρόνο.

Ομως, το γεγονός που καθόρισε την εξέλιξη της δίκης ήταν πως η πολιτεία, από την πρώτη στιγμή, δεν έστερξε να εξασφαλίσει αίθουσα για συνεχή εκδίκαση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα η δίκη, ακόμα και σήμερα, παρά τις όποιες βελτιώσεις, να διεξάγεται μετ’ εμποδίων, όχι σε καθημερινή βάση, και πάντως, όταν υπάρχει διαθέσιμη δικαστική αίθουσα, είτε στο Εφετείο της Αθήνας είτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου και είχε ξεκινήσει.

Στα μισά της «διαδρομής»

Η αργή ακροαματική διαδικασία, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του δικαστηρίου και της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστούν όλοι οι κατηγορούμενοι που είχαν προσωρινά κρατηθεί, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α. με 65 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος και προβεβλημένα πολιτικά στελέχη της και βουλευτές, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος κ.ά., βρίσκεται πλέον «στη μέση», καθώς ήδη έχουν εξεταστεί οι βαριές υποθέσεις –το κατηγορητήριο περιλαμβάνει πάρα πολλές– που αφορούν τη δολοφονία Φύσσα και την οργανωμένη επίθεση κατά στελεχών και μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, και άλλες.

Ομως η πρόβλεψη για την απόδοση δικαιοσύνης για τα δεκάδες θύματα των εγκληματικών επιθέσεων του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, είναι πως η δίκη αναμένεται να τελειώσει προς το τέλος του 2018, καθώς κρίσιμα στάδια απομένουν ακόμα για να μπορέσει το δικαστήριο να ρίξει αυλαία.

Πέραν των υποθέσεων που ακόμα δεν έχουν εξεταστεί, μείζονος σημασίας θεωρούνται οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, πρώην στελεχών της Χρυσής Αυγής, που γνωρίζοντας τα πράγματα εκ των ένδον παρείχαν πολύτιμα στοιχεία για την αποκάλυψη της εγκληματικής της δράσης.

Οι καταθέσεις τους –είναι πέντε πρόσωπα– θα γίνουν με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, δεν θα εμφανιστούν, όπως είναι φυσικό, στο δικαστήριο, αλλά θα καταθέσουν από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια ενώπιον του δικαστηρίου θα προβληθούν βίντεο και κάθε άλλο οπτικοακουστικό υλικό –πολλά από αυτά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας– από τα οποία πιστοποιείται και προκύπτει ο τρόπος, οι μέθοδοι και ο ιδεολογικός ιστός που συνέδεε πρόσωπα, δράσεις και εγκληματικές πρακτικές.

Κρίσιμο είναι αν οι κατηγορούμενοι, κυρίως τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, θα προσέλθουν, έστω για να απολογηθούν, μιας και από την έναρξη της δίκης επέλεξαν τη συστηματική απουσία, σε μια προσπάθεια να την υποβαθμίσουν, αλλά και να δοθεί η εντύπωση ότι η ακροαματική διαδικασία επικεντρώνεται σε παράνομες πράξεις με τις οποίες ο πολιτικός πυρήνας του κόμματος δεν έχει σχέση.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή, έκαναν λόγο για «σκευωρία», ουδέποτε μέχρι σήμερα εμφανίστηκαν στο δικαστήριο εκπροσωπούμενοι, όπως τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα, από τους συνηγόρους τους.

Πάνω από 150 δικηγόροι

Σε κάθε περίπτωση, είτε εμφανιστούν είτε όχι, η δίκη μετά την ανάγνωση και χιλιάδων εγγράφων θα διαρκέσει καιρό ακόμα, καθώς οι δικηγόροι και των δύο πλευρών που θα κληθούν να αγορεύσουν, ξεπερνούν τους 150. Βεβαίως θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών και, όπως είναι φυσικό, οι διασκέψεις του δικαστηρίου θα κρατήσουν και αυτές αρκετό χρόνο, καθώς η δικογραφία είναι ογκωδέστατη και το υλικό που έχει προκύψει από τη δίκη θα είναι τεράστιο.



Ιωάννα Μάνδρου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου