Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ιερώνυμος: Προβληματικός και ασυνεπής άνθρωπος ο Φίλης




«Προβληματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ο κ. Ιερώνυμος.

«Προβληματικό άνθρωπο» χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καταλογίζοντάς του ότι «άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο κ. Φίλης είναι «ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του». Αναφερόμενος στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας πρόσθεσε: «Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ.Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα». 

«Ο κ. Φίλης θέλει να ορίσει τι θα διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία. Έχει το δικαίωμα, είναι υπουργός Παιδείας. Η Εκκλησία όμως δεν πρέπει να έχει λόγο για τα Θρησκευτικά;», διερωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: 

«Έχετε αυτές τις απόψεις, τις σεβόμαστε. Ακούστε και τις απόψεις της Εκκλησίας, να κάνουμε επιτροπές, να υπάρξει συμφωνία να δημιουργηθεί ένα νέο βιβλίο. Η άποψή μου είναι να γίνει μία επιτροπή της Εκκλησίας και μία επιτροπή του Πρωθυπουργού, που θα συνεργαστούν. Συμφωνήσαμε σε αυτό».

Ο τόπος μας προχωράει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και στον αποχριστιανισμό», τόνισε επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εμφατικά, μάλιστα, συμπλήρωσε για τον κίνδυνο ισλαμοποίησης πως «εκείνοι που δεν το βλέπουν είναι μακριά νυχτωμένοι».

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε αυτό που είχε πει πριν λίγο καιρό, ότι ο Πάνος Καμμένος είχε απειλήσει να παραιτηθεί αν ο πρωθυπουργός δεν συμφωνούσε με όσα ζητούσε ο αρχιεπίσκοπος: «Αν μου πείτε Μακαριώτατε, δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί». «Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δεν βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε ακόμη λόγο για τη μητρική σχέση που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού και διερωτήθηκε «Ποιος θα μας χωρίσει;».

Σε ερώτηση «υπάρχει αυτή η κρίση στη σχέση Εκκλησίας - κυβέρνησης. Ακούει κανείς εκ δεξιών, ‘’μα γιατί δεν είναι Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος;’’, εξ αριστερών, ‘’προς Θεού να μη γίνει Χριστόδουλος ο Μακαριώτατος΄΄. Εσείς πώς αντιδράτε σε αυτό;», απάντησε ότι «Εγώ δεν πιστεύω στις συγκρούσεις. Πιστεύω στη συνεργασία. Αλλά δεν κάνω πίσω στις αρχές μου. Και οι αρχές μου είναι η πίστη μας στις αξίες, όπως είναι η πατρίδα μας. Για να πάμε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία μας, στις παραδόσεις μας, στις οικογένειες μας, στον τρόπο ζωής μας». Ωστόσο, τόνιισε ότι σέβεται το έργο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακραίες φωνές στην Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «δεν έχουμε ούτε ακραίους, ούτε Ταλιμπάν», ενώ ανέφερε ότι «δεν κάνει λάθος ο Αμβρόσιος, είναι λάθος ο τρόπος που τα λέει».  

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ότι ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο «και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά. Και τώρα με τον κ. Τσίπρα». Ωστόσο, «Αν τα πράγματα πάνε σε αδιέξοδο, ασφαλώς δεν θα μείνουμε με κλειστά τα μάτια και με δεμένα τα χέρια».

Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανελόγο για «εκκλησιαστική περιουσία 1.000 προσώπων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», ενώ για τη σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το Πατριαρχείο και το θέμα των νέων χωρών αποφαίνεται ότι «ο Πατριάρχης μας είναι δεκτός, όπου θέλει να έρθει στην Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στα νησιά μας, γιατί είναι ο δικός μας ο Πατριάρχης».

Σχετικά με το προσφυγικό, προχώρησε σε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση, «αλλά φοβάμαι ότι η φιλοξενία των ξένων, των προσφύγων έχει γίνει λίγο επαγγελματική».

Ερωτηθείς για την επικείμενη ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ο κ.Ιερώνυμος σημείωσε ότι αυτό ήταν κάτι που είχε δεχθεί ο μακαριστός Χριστόδουλος και ο ίδιος όταν είχε αναλάβει είχε πει ναι. Ωστόσο, τώρα πια έχει ενδοιασμούς, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει.  «Δεν είναι ο καιρός για τέτοια πράγματα. Θα μπορούσε να αναβληθεί ώσπου να ξεκαθαρίσει τί θα γίνει. Θα μείνουν εδώ; Θα είναι τόπος προσευχής ή θα είναι τόπος διδασκαλίας; Και ποιος θα διδάξει; Και ο άλλος ο κίνδυνος είναι ότι θα γίνει αφορμή πολέμου μεταξύ τους. Θα αρχίσει άλλος καυγάς και η κυβέρνηση θα έχει μεγάλους μπελάδες. Είναι μεγάλη δοκιμασία, ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Είμαι επιφυλακτικός. Να βάλουμε όρους και όρια. 'Ολοι μιλάνε για τους μουσουλμάνους και να βοηθήσουμε, αλλά με την προϋπόθεση να μείνουν στην Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι να βάζουν πασσάλους». 


Τέλος, σε ό,τι αφορά την υστεροφημία του, επισήμανε ότι δεν τον απασχολεί καθόλου η υστεροφημία, ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση ούτε με την κυβέρνηση «ούτε με τους δικούς μας τους ανθρώπους». Και κατέληξε:

«Όπως είπα και στον ενθρονιστήριο λόγο μου, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να έχω ένα θρονί, όπως είπε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, στο τέλος της ζωής μου να κάτσω σε ένα θρονάκι και να τελειώσω».



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου