Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Και νικήτρια του πρώτου ντιμπέιτ είναι… η Χίλαρι Κλίντον



Η Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν τέλεια στο πρώτο ντιμπέιτ. Ενίοτε υπήρξε υπερβολική ενώ ορισμένες απαντήσεις της ήταν καθαρή λογική και καθόλου συναίσθημα. Ήταν ωστόσο - και αυτό είναι που προκύπτει από το σύνολο των πολιτικών αναλύσεων της επόμενης μέρας - μακράν καλύτερη από τον πολιτικό της αντίπαλο. 

Σαφώς πιο προετοιμασμένη, η Κλίντον επιχειρηματολόγησε με γεγονότα και νούμερα, όχι μόνο για να πείσει η ίδια, αλλά και για να στριμώξει τον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Αναμφισβήτητα, αυτό το πρώτο ντιμπέιτ ήταν μία καθαρή νίκη για την υποψήφια των Δημοκρατικών. 

Αν προέκυψε κάτι από την πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων είναι οι επιλογές που προσφέρουν οι δύο υποψήφιοι στους αμερικανούς πολίτες. Από μία πλευρά, η Χίλαρι Κλίντον, που άνοιξε τον τηλεοπτικό διάλογο με ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνεις - ηλικιωμένους, υπαλλήλους που αισθάνονται ότι το σύστημα λειτουργεί εις βάρος τους, μεσοαστικές οικογένειες. Ήταν επί της ουσίας μία επανάληψη του «όλοι μαζί» που έχει αποτελέσει και τον ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής εκστρατείας της. 

Ακριβώς απέναντι βρισκόταν ο αθυρόστομος Τραμπ, που όμως αυτή τη φορά αναγκάστηκε να περάσει από την επίθεση στην άμυνα. Αφού έκανε τη δική του έναρξη κατηγορώντας τους συνήθεις υπόπτους, το Μεξικό, την Κίνα και τους μετανάστες, που «κλέβουν τις δουλειές των Αμερικανών», ο μεγιστάνας του Real Estate κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά από δύσκολες απαντήσεις, στις οποίες τελικά δεν απάντησε ποτέ. 

Υπό τη μεγάλη πίεση τόσο του συντονιστή Λέστερ Χολτ όσο και της δημοκρατικής του αντιπάλου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος βρέθηκε τουλάχιστον τρεις φορές σε πολύ δύσκολη θέση, όταν κλήθηκε να λογοδοτήσει για τις επιχειρηματικές του τακτικές, την άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, αλλά και τα άκρως προσβλητικά και σεξιστικά σχόλια εις βάρος των γυναικών. 

Στον αντίποδα, η Κλίντον ήταν τόσο καλά προετοιμασμένη ώστε να ξεγλιστρήσει εύκολα ακόμη και από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της, όπως την απόφασή της να εγκαταστήσει προσωπικό email στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, ζήτησε ξεκάθαρα συγγνώμη και η ροή της διαδικασίας συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερες εκρήξεις. 

Η πρώτη τετ α τετ σύγκρουση των δύο υποψηφίων εν όψει της εκλογικής μάχης της 8ης Νοεμβρίου δεν ανέδειξε τόσο δύο διαφορετικούς υποψηφίους όσο δύο υποψηφίους από διαφορετικούς κόσμους, κάτι το οποίο φρόντισε να επισημάνει και η ίδια η Κλίντον - «Ντόναλντ, το ξέρω ότι ζεις στον δικό σου κόσμο». 

Εκείνος πάλι θέλησε να περάσει δύο μηνύματα: ότι θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τις εργασίες των Αμερικανών και ότι η πολιτική του αντίπαλος είναι ένα δημιούργημα του παρελθόντος ενώ εκείνος όχι. Εάν αυτά είναι τα μοναδικά ζητήματα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που στήθηκαν στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ, τότε ναι, τους έδωσε δύο λόγους για να τον ψηφίσουν. 




Μάρω Βακαλοπούλου
Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου