Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Στα πρόθυρα του εμφυλίου στην Βενεζουέλα που κυβερνά το καθεστώς που ονειρευόταν ο Τσίπρας




Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέλαβαν τους δρόμους του Καράκας, στη μαζικότερη διαδήλωση του τελευταίου χρόνου στη χώρα.

Ντυμένοι στα λευκά και με το σύνθημα «αυτή η κυβέρνηση θα καταρριφθεί», διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, απαιτώντας από τον πρόεδρο, Νίκολας Μαδούρο, να ανακοινώσει δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η παραμονή του ή όχι στην προεδρία.

Στους δρόμους έβγαλε και τους υποστηρικτές του ο Μαδούρο, με κόκκινα χρώματα και το χρώμα του Ούγκο Τσάβες για να διαδηλώνει υπέρ της παραμονής του προέδρου στην ηγεσία της χώρας.

Φυσικά οι υποστηρικτές του Μαδούρο ήταν απελπιστικά λίγοι και δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τον όγκο του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών που ζητούν να πέσει η κυβέρνηση Μαδούρο.

Το κλίμα που επικρατεί στη χώρα φτάνει στα όρια του εμφυλίου με ένα λαό να υποφέρει γιατί η κυβέρνηση Μαδούρο τον έχει κάνει να υφίστανται με τον πλέον σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας της Βενεζουέλας. 

Το καθεστώς για να σταματήσει τις αντιδράσεις συνέλαβε τον Daniel Ceballos, επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο οποίος συνελήφθη και με την κατηγορία υποκίνησης βίας και  οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως μέλη τους είχαν τεθεί υπό κράτηση. 

Χαρακτηριστικό των κινήσεων φίμωσης από το καθεστώς είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παρακωλύσει το έργο των δημοσιογράφων και την κάλυψη των εξελίξεων από τα ΜΜΕ.


Η γαλλική εφημερίδα Le Monde διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απέλαση από τη Βενεζουέλα της ειδικής απεσταλμένης της για να φιμώσουν την ενημέρωση.

Η Μαρί-Εβ Ντελτέφ, η οποία υπογράφει ως «Μαρί Ντελκά» στις ανταποκρίσεις της από την Κολομβία, στάλθηκε πίσω στην Μπογκοτά την Τετάρτη, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Καράκας. Η απέλασή της χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον διευθυντή της Le Monde, τον Ζερόμ Φενολιό.

Ο Τζον Ότις, του αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού NPR και ο Σέζαρ Μορένο, του κολομβιανού ραδιοφώνου Caracol, απελάθηκε επίσης.

Οι αντιδράσεις ξένων δικτύων για τις απελάσεις συναδέλφων τους είναι καθημερινές και οι εξελίξεις ραγδαίες.

Εμείς σας θυμίζουμε την επιστολή Τσίπρα πρός τον Μαδούρο το 2013 με τίτλο : Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα:

Αγαπητέ σ. πρόεδρε Νικολάς,

Ο λαός της Βενεζουέλας με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο και διαφανείς διαδικασίες, με την συμμετοχή εκατοντάδων διεθνών παρατηρητών των εκλογών (ανάμεσά τους και δυο έλληνες) αποφάσισε τον αμετάκλητο δημοκρατικό δρόμο των αντι-νεοφιλελευθέρων δομικών αλλαγών στην χώρα σου με στόχο τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Εκ μέρους όλων των μελών και φίλων της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα σε συγχαίρω για μία δύσκολη αλλά αποφασιστική, ιστορική νίκη του λαού σου.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι οι δημοκρατικές, προοδευτικές, αριστερές αλλά και επαναστατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην χώρα του Μπολίβαρ αλλά και στις άλλες χώρες της περιοχής που αποτίναξαν ξενοκίνητες δικτατορίες στο πρόσφατο παρελθόν και διεφθαρμένα πολιτικά καθεστώτα δεν θα επιλέξουν την ιστορική οπισθοδρόμηση. Όπως λέει ο λαός μας, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Αντιπρόεδρος της ΚΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου