Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Α. Τσίπρας μην πατώντας στην γή και στην Ελλάδα συνεχίζει να τάζει ανάπτυξη



Διαβάζουμε στο capital.gr ότι : 

Ο Α. Τσίπρας τάζει ανάπτυξη με όλα τα μέτωπα να "μπάζουν νερά"

Την πορεία για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης, σκιαγράφησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Reuters, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικού ρυθμού ανάπτυξης φέτος και μερικής επιστροφής στις αγορές ομολόγων το 2017.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο Reuters πως τα κυβερνητικά έσοδα και οι τουριστικές ροές ήταν ισχυρές και ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2%-0,4% φέτος, έναντι των εκτιμήσεων της Eurostat για συρρίκνωση 0,3%.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα κατορθώσει να πετύχει ή και να υπερβεί τον στόχο της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% το επόμενο έτος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις μέχρι στιγμής φέτος και ότι περιμένει το ίδιο και για το 2017.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που θα στείλουν οι αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή των ξένων επενδύσεων.

Τόνισε ακόμη πως ήλπιζε η Ελλάδα να μπορέσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, από το οποίο αποκλείεται μέχρι τώρα εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε στη συνέχεια να τεστάρει την διάθεση των αγορών για ελληνικά ομόλογα τον επόμενο χρόνο. "Νομίζω πως θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία για την έκδοση ομολόγων", δήλωσε.

Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει ομόλογα το επόμενο έτος και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018, εξαρτάται από το εάν θα λάβει ελάφρυνση του χρέους, από τη βελτίωση της ανάπτυξης και από το τι θα δείξει η ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ, για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο και πώς η χώρα μπορεί να ζήσει με όσα μέσα διαθέτει.

Ανέφερε ακόμη ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει μία λύση μέχρι το τέλος του χρόνου για μια πρόταση ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, "ο Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα φορέσει γραβάτα αν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους, χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε για την υπόσχεση και για το εάν ήταν θυμωμένος με την Γερμανία που δεν κινείται πιο γρήγορα στο θέμα του χρέους.

"Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δεν αφορά γραβάτες. Θα αλλάξει την ικανότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, για να έχει στα αλήθεια μια βιώσιμη ανάκαμψη", τόνισε.

"Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός, ανεξαρτήτως των εσωτερικών ζητημάτων και των εκλογικών διαδικασιών σε κάθε χώρα. Πρέπει να κοιτάξουμε το κοινό συμφέρον και όχι τα ζητήματα σε μικροπολιτικό επίπεδο", τόνισε.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και την εκταμίευση των κεφαλαίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως αναμένεται να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, και υποστήριξε πως η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα δυσκολότερα ζητήματα.

"Από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι κρίσιμη, αλλά ευκολότερη από την προηγούμενη. Σπεύδουμε ώστε να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, σε ένα προγραμματισμένο Eurogroup, έτσι ώστε στο τέλος Οκτωβρίου να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την δεύτερη αξιολόγηση", τόνισε.

Η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει την χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας, διεξάγεται από αξιωματούχους του κουαρτέτου. Ενώ το ΔΝΤ επισήμως δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, η παρουσία του στη διαδικασία αξιολόγησης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει τους επενδυτές και τους πιστωτές ότι η Ελλάδα τηρεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Τσίπρας δήλωσε πως θεωρεί ότι θα είναι δυνατό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά ότι το Ταμείο χρειάζεται να σεβαστεί το "ευρωπαϊκό κεκτημένο", μια αναφορά στη νομοθεσία και στις δικαστικές αποφάσεις που διέπουν το δίκαιο της ΕΕ.

"Δεν νομίζω πως θα έχουμε δυσκολία στην επίτευξη συμβιβασμού για αυτά τα θέματα", τόνισε.
Επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα ήλπιζε για ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους δανειστές τον Μάιο ότι η κρίση έχει τελειώσει, αλλά ουσιαστικά πήρε ως απάντηση "διαφωνούμε με τα μέτρα για το χρέος, περιμένετε μέχρι το τέλος του έτους".

"Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας κατανοούν πως μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί μία λύσει για να μας επιτρέψουν να συμπεριληφθούμε στο QE, το οποίο με τη σειρά του θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές", δήλωσε.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου