Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τα σενάρια αύξησης εργοδοτικών εισφορών θα φέρουν περαιτέρω μείωση μισθών και λουκέτα.



Πρόχειρες λύσεις χωρίς σκέψη, εάν θεωρεί το κράτος ότι αυξάνοντας τις εργοδοτικές εισφορές θα επιβιώσουν οι συντάξεις είναι γελασμένο γιατί με αυτό τον τρόπο δεν θα επιβιώσουν ούτε οι επιχειρήσεις.

Η κοινή λογική λέει ότι εάν αυξήσεις τις εργοδοτικές εισφορές ειδικά αυτή την περίοδο της απόλυτης ύφεσης θα οδηγήσεις σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και κλείσιμο επιχειρήσεων, αυτό λέει η κοινή λογική και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόφασης.

Διαβάζουμε στην kathimerini.gr


Τρόπους περιορισμού των μειώσεων στις συντάξεις, μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, της διασύνδεσης ενός μέρους της γενικής φορολογίας απευθείας με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ταμείων αλλά και της μεταφοράς εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αναζητεί το υπουργείο Εργασίας. Μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να αγγίξουν ακόμη και τα εισοδήματα που βρίσκονται σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας επαναφέρει προτάσεις που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει η μερική ή ακόμη και η ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης του 1,1 ποσοστιαίων μονάδων. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε το 2014 και νέα περικοπή 3,9 μονάδων, 2,9 από τις εισφορές των εργοδοτών και 1,1 από αυτές των εργαζομένων.

Εξαιτίας της μείωσης των εισφορών, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που διεύρυνε τα ελλείμματα του ταμείου.

Ηδη, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι εξετάζεται, χωρίς να υπάρχει οριστική κατάληξη, το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν περικοπές στο ασφαλιστικό από «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ακούν τη συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς για την ώρα να την έχουν απορρίψει. Στο παρελθόν βέβαια, κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση για αύξηση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Η πρόταση είχε απορριφθεί, καθώς θεωρήθηκε από τους δανειστές ως αντιαναπτυξιακή, που δημιουργεί αντικίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θεωρείται ήδη πολύ υψηλό.

Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι η απευθείας διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον, να υπάρξει και κάποιο είδος ειδικού φόρου που θα οδηγείται στο σύστημα. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για προώθηση ενός μέρους από τα αναμενόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, από το ΤΑΙΠΕΔ προς το ασφαλιστικό.

Οι προτάσεις αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, βρίσκονται στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία από τους θεσμούς που αφορούν την ποσοτικοποίηση των προωθούμενων αλλαγών, και προφανώς είναι άκρως ανησυχητικά ως προς το εύρος των απαιτούμενων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κατρούγκαλος αρνείται να δεσμευθεί για το αν θα προστατευθούν τελικά ή όχι οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) κάτω από τα 1.000 ευρώ. Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε πως το πρόβλημα είναι μεσομακροπρόθεσμο, ότι το υπάρχον σύστημα δεν απηχεί τη συνεισφορά κάθε εργαζόμενου, και ότι υπάρχει ανάγκη για ένα δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα με συστηματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει πιο δίκαιο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου