Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

«Πάγος» από Ντομπρόφσκις μετά την φιέστα με τον Ολάντ



Σκληρή στάση και επισημάνσεις από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής κατά την συνάντησή του με την ηγεσία της κυβέρνησης

Επειτα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ολάντ, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του μνημονίου και το πλήθος των τεχνικών και πολιτικών απαιτήσεων που αυτό δημιουργεί.
Ελάχιστα 24ωρα μετά την αποχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από την Αθήνα, σειρά υπουργικών  γραφείων και το Μέγαρο Μαξίμου επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και ένας από τους βαθύτερους γνώστες του ελληνικού ζητήματος) Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η στάση που τήρησε δεν άφησε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πολυτέλεια για καθυστερήσεις, ούτε καν για διασύνδεση της πίεσης που ασκεί η προσφυγική κρίση με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στα δημοσιονομικά.

Σε ό,τι αφορά τα «καυτά» ζητήματα για την ελληνική κυβέρνηση, όπως τα κόκκινα δάνεια και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο αξιωματούχος της Επιτροπής ήταν ξεκάθαρος.

«Εχουμε διαφορά ως προς το εύρος της προστασίας. Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έντιμο συμβιβασμό. Έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες και η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη, για τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι προβλέψεις του νόμου Κατσέλη δεν κρίνονται πλέον ικανοποιητικές από τους δανειστές.

Σχετικά με την «εμπλοκή» και το αλαλούμ στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο κ. Ντομπρόφσκις σημείωσε: «Είχαμε πει στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί».

Η δήλωση αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς αυτό που ήταν γνωστό από το Σάββατο, ότι η κλιμακωτή διάρθρωση του ΦΠΑ δεν γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές και πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει είτε να ακυρώσει το μέτρο, αλλά προτείνοντας αξιόπιστα ισοδύναμα, είτε να πιει το πικρό ποτήρι του 23% σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής και προσχολικής εκπαίδευσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση δέχεται πλέον εντεινόμενες πιέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα μέσα Νοεμβρίου το αργότερο, ώστε εν συνεχεία με ταχείς ρυθμούς να προχωρήσει η ανακεφαιαλαιοποίηση των τραπεζών με ασφαλή χρονική απόσταση από τα τέλη του έτους και την απειλή του κουρέματος, λόγω της εφαρμογής του νέου νομικού καθεστώτος από τις αρχές του 2016.




Κωβαίος Αγγελος
Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου