Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Kατηγορώ Τσίπρα προς Λαφαζάνη, Λαϊκή Ενότητα



Ενώπιον νέων δεδομένων βρίσκονται ο κ. Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση, καθώς η δεδηλωμένη επιθυμία τους για ταχεία διεκπεραίωση της διαδικασίας παραίτησης της κυβέρνησης και των διερευνητικών εντολών δεν ικανοποιείται. Αντιθέτως, διαμορφώνεται ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα, με επίκεντρο τη διαδικασία και τις αλληλοκαταγγελίες, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, για τήρηση της νομιμότητας, πολιτικές ευθύνες, πολιτική σοβαρότητα. Το σκηνικό που κυριαρχεί προδιαθέτει για μια έντονα φορτισμένη προεκλογική περίοδο, ενώ καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς έντονα επεισοδιακό «διαζύγιο» με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντάξιο της σε σημαντικό βαθμό προβληματικής συνύπαρξης της κυβέρνησης με την πρόεδρο της Βουλής έως τώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα, διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ενόψει εκλογών. Χθες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημοποιήθηκε η διάσπαση του κόμματος, με τη δήλωση παραίτησης και την αποχώρηση των τριών στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που είχαν απομείνει στο εν λόγω όργανο. Ο κ. Τσίπρας θέλησε στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία να δώσει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ εφεξής, προαναγγέλλοντας ένα νέο αφήγημα, το οποίο προφανώς θα στοχεύει σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα σχέση με την κοινωνία που τον στηρίζει, καθώς και τη δυνατότητα να αποκτήσει ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, απαλλαγμένης από συντηρητικά κατάλοιπα ή αυταπάτες», τόνισε. Αφησε, στη συνέχεια, σαφείς αιχμές προς την ομάδα Λαφαζάνη, που αποχώρησε από το κόμμα, λέγοντας ότι «δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν».

Το νέο στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο το κόμμα θα οδεύσει στις εκλογές, αναμένεται να προσδιορισθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Εκεί θα συζητηθεί, εκτός όλων των άλλων, και το θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, με την κομματική ηγεσία να επιζητά μέσα από αυτά να σηματοδοτηθεί άνοιγμα σε ευρύτερα εκλογικά στρώματα. Παράλληλα, το κόμμα τίθεται σε εκλογική κινητοποίηση, και ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συγκρότηση τριών επιτροπών: εκλογικού προγράμματος, κατάρτισης ψηφοδελτίων και επικοινωνίας, που θα διαχειρισθούν το προεκλογικό αντικείμενο.

Η προεκλογική περίοδος διαμορφώνει ήδη, πριν καλά καλά ξεκινήσει, ένα πολλαπλό μέτωπο, το οποίο θα πρέπει να διαχειρισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχήν, θα πρέπει να θωρακίσει τις απώλειες προς το νέο κόμμα, τη Λαϊκή Ενότητα του κ. Π. Λαφαζάνη. Από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είναι σαφής η στρατηγική που υιοθετούν: η απόδοση στην ομάδα Λαφαζάνη της κατηγορίας ότι ευθύνεται για την ανατροπή της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς και ο προσδιορισμός τους ως «κόμμα της δραχμής». Με τον τρόπο αυτό απευθύνεται αφενός στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, προς την οποία καταγγέλλει την «προδοσία» εκείνων που επέλεξαν να αποχωρήσουν, και αφετέρου στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, που στην πλειοψηφία του δεν επιθυμεί επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τη Ν.Δ. Το Μαξίμου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μεϊμαράκης αξιοποιεί τη διερευνητική εντολή, καθώς με τον χειρισμό αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέτρεψε τον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα να ξεμπερδεύει τάχιστα με τα διαδικαστικά. Με δεδομένο ότι τo δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» δεν ισχύει πλέον για τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ, το μέτωπο προς της Ν.Δ. εστιάζεται στο να προβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα πιο κοντά στα λαϊκά στρώματα, που ναι μεν θα εφαρμόσει μνημόνιο, αλλά μπορεί να το κάνει με καλύτερο τρόπο απ’ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου