Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Οι πολιτικές εξελίξεις φρενάρουν εκ νέου την ελληνική οικονομία




Στον αυτόματο πιλότο μπαίνει για μια ακόμη φορά η οικονομία λόγω των πολιτικών εξελίξεων, με τη διαφορά ότι πλέον εξαιτίας των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι πολύ πιο ευάλωτη απ’ ό,τι στο παρελθόν, ενώ υπάρχουν και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία αν δεν τηρηθούν θα προκαλέσουν επικίνδυνες επιπλοκές.

Μέχρι τις εκλογές, δηλαδή τουλάχιστον για ένα μήνα και υπό την προϋπόθεση ότι στη συνέχεια θα σχηματισθεί άμεσα σταθερή κυβέρνηση με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό:

1. Ολες οι διαδικασίες υλοποίησης του Μνημονίου θα «παγώσουν». Το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές προέβλεπε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από την τρόικα στα τέλη Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μια σειρά από επώδυνα μέτρα, κυρίως φορολογικά και ασφαλιστικά. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, που δεν περιελάμβανε και μια «νεκρή» προεκλογική περίοδο, είναι εξαιρετικά αμφίβολη πλέον. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, οι οποίες θα διετίθεντο κυρίως για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η ρευστότητα θα έρθει στην ελληνική οικονομία αργότερα.

2. Αναστέλλεται η όποια προσδοκία για επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντί του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει υψηλότερο κόστος. Η ΕΚΤ είχε άρει την εξαίρεση με την οποία έκανε δεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς εξέπνεε το πρόγραμμα. Τώρα, δεδομένου ότι συμφωνήθηκε νέο πρόγραμμα με την Ευρωζώνη και διατέθηκαν τα πρώτα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ΕΚΤ θα μπορούσε να δεχθεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

3. Παγώνουν επίσης αποφάσεις για την υλοποίηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Κονδύλια ύψους 1,4 δισ. ευρώ από αυτό το πακέτο κινδυνεύουν να χαθούν και το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποτραπεί η οριστική απώλειά τους. Εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αντικατασταθεί από υπηρεσιακή, οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν θα ξαναρχίσουν μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και με ακόμη μικρότερα χρονικά περιθώρια για να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στα προγράμματα και να απορροφηθούν έγκαιρα τα κονδύλια.

4. Θα ανασταλεί η λήψη αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε έως το τέλος του έτους, καθώς από το 2016 τίθεται σε εφαρμογή η νέα οδηγία της Ε.Ε. που προβλέπει και «κούρεμα» για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Τα στρες τεστ θα συνεχιστούν κανονικά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση (π.χ. αν θα δοθούν κίνητρα συμμετοχής στους ιδιώτες) απαιτεί πολιτική απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί το αργότερο τον Οκτώβριο.

Πάντως, ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά ότι η σχετικά βραχεία προεκλογική περίοδος, η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης που θα υλοποιήσει τη συμφωνία και οι μέχρι στιγμής συγκρατημένες αντιδράσεις από την πλευρά των πιστωτών θα περιορίσουν τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου