Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Καταγγελίες για θανάτους ανασφάλιστων νεφροπαθών στη Θεσσαλονίκη



Έξι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς έχασαν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη από το 2011 και μετά, ενώ άλλοι 18 περιφέρονται μέρα παρά μέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 23η επιστημονική εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ), ο κ. Καραγκιόζης ανέφερε ότι 18 ανασφάλιστοι νεφροπαθείς περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με κίνδυνο για την υγεία τους καθώς δεν υπάρχει ο φάκελός τους σε κάθε νοσοκομείο και δεν μπαίνουν στο ίδιο μηχάνημα.

«Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να εκδώσει την πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ στο μεσοδιάστημα άμεση λύση να δοθεί από την 3η και 4η ΥΠΕ» πρόσθεσε ο κ. Καραγκιόζης.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου δεν έχουν καμία ελπίδα να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καθώς θα πρέπει να περιμένουν στη λίστα μέχρι και 12 χρόνια ενώ ο μέσος όρος ζωής τους είναι επτά χρόνια.

Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, στη λίστα αναμονής, στην Ελλάδα, για μεταμόσχευση περιμένουν 1170 νεφροπαθείς, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρών έχει μειωθεί την τελευταία 10ετία, ενώ το 2014 πραγματοποιήθηκαν μόνο 168 μεταμοσχεύσεις.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία ο κ. Καραγκιόζης τόνισε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων δεν μπορεί να στηριχθεί η λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης του «Ιπποκράτειου», ενώ έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα με την υποχρηματοδότηση του Κέντρου Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας που υποστηρίζει τη Μονάδα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι ανεπαρκής και απαρχαιωμένος σε όλες τις περιοχές της χώρας και ότι το κόστος της συντήρησης των μηχανημάτων είναι μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς καινούργιων νέας τεχνολογίας.

Ο κ. Καραγκιόζης ζήτησε την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Περιφέρεια αλλά και στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, δεδομένου, όπως είπε, ότι στο νοσοκομείο Καρδίτσας η Μονάδα Νεφρού λειτουργεί χωρίς μόνιμο νεφρολόγο και στο νοσοκομείο Κατερίνης υπάρχει μία μόνο νεφρολόγος.

Όσον αφορά το θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των νεφροπαθών ανέφερε ότι τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ανατράπηκε σε βάρος των πολιτών η συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες με αποτέλεσμα χρόνια πάσχοντες να επιβαρύνονται μέχρι και με το 42% του κόστους λιανικής των φαρμάκων, ενώ αρκετοί έφτασαν στο σημείο να μην είναι σε θέση να ακολουθήσουν την φαρμακευτική τους αγωγή.

Αναφερόμενος στο θέμα της προμήθειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης υπογράμμισε ότι η προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αποχώρησε χωρίς να φροντίσει να προκηρύξει τη διενέργεια και υπογραφή νέας συμφωνίας πλαίσιο για τα φίλτρα με αποτέλεσμα από 1/1/2015 να υπάρχει κενό και ιδιαίτερα στα περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία να γίνεται προμήθεια φίλτρων χωρίς προδιαγραφές δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Ιατροκοινωνικό πρόβλημα οι νεφροπάθειες

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΟΝΥ και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου», Γεώργιος Ευστρατιάδης, χαρακτήρισε τις νεφροπάθειες μείζον ιατροκοινωνικό ζήτημα, καθώς υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τους νεφρούς τους στην Ελλάδα.

«,Από αυτούς οι 9.350 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις ώρες κάθε φορά ενώ οι υπόλοιποι 650 κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση. Το κόστος της κάθε αιμοκάθαρσης για το δημόσιο ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 500 ευρώ την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχο είναι το κόστος της περιτοναϊκής κάθαρσης», εξήγησε ο κ. Ευστρατιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν Μονάδες Νεφρού στα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν και 10 ιδιωτικές μονάδες. Όλοι οι ασφαλισμένοι καλύπτονται πλήρως από όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κέντρα, ενώ οι ασθενείς της Πρόνοιας καλύπτονται μόνο από τα νοσοκομείο. Οι ανασφάλιστοι Έλληνες και μετανάστες νεφροπαθείς καλύπτονται από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείων που εφημερεύουν.

Μειώθηκαν οι μεταμοσχεύσεις νεφρού

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση των νεφρικών μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη, ενώ και οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις, εκτός των ετών 2005 και 2008, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

«Στη χώρα μας οι πτωματικοί δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού κατά την δεκαετία 2004-2013 κυμάνθηκαν από 4,1 έως 8,9 τη στιγμή που στην Ισπανία, το Βέλγιο και πιο πρόσφατα στην Κροατία ξεπερνούσαν τους 30 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού» σύμφωνα με τον Νευρολόγο, διευθυντή ΕΣΥ στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του «Ιπποκράτειου» Γρηγόρη Μυσερλή.

Ο κ. Μυσερλής τόνισε την αναγκαιότητα νομοθετικών αλλαγών σε ό,τι αφορά την άμεση και επείγουσα παροχή υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα πτωματικών μεταμοσχεύσεων από δότες με μη πάλλουσα καρδιά και ότι θα ήταν ωφέλιμο να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων με ανταλλαγή ζώντων δοτών.



health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου