Την αποδοκιμασία του για τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, πως η σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, εξέφρασε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, απείλησε τον Ποντίφικα να μην επαναλάβει μελλοντικά το ολίσθημα. Είχε προηγηθεί η έντονη διαμαρτυρία σύσσωμης της τουρκικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Πάπα «μονομερή και ανάρμοστη», αφού όπως είπε δεν λαμβάνει υπόψη του τα δεινά των μουσουλμάνων στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι ο Φραγκίσκος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα για την Τουρκία, η οποία αρνείται ότι διέπραξε γενοκτονία πριν από 100 χρόνια και ισχυρίζεται πως όσοι σκοτώθηκαν ήταν θύματα εμφυλίου πολέμου και αναταραχής. Επιπλέον, η Αγκυρα διατείνεται ότι ο απολογισμός είναι «φουσκωμένος».
Οι αντεγκλήσεις επέτειναν τις ήδη οξυμένες σχέσεις ενόψει της 100ής επετείου από τις δολοφονίες της 24ης Απριλίου. Προτού καν υπάρξει η παρέμβαση του Πάπα, οι Αρμένιοι κατηγορούσαν την Τουρκία ότι προσπαθεί να επισκιάσει τις εκδηλώσεις μνήμης, διοργανώνοντας την ίδια ημέρα τελετή για τα 100χρονα από τη γνωστή μάχη της Καλλίπολης. «Ασχοληθείτε με τις δικές σας υποθέσεις, Πάπα», ήταν το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής «Σταρ». Επιπροσθέτως, τουρκική κυβερνητική πηγή εξέφρασε στο γαλλικό πρακτορείο την έκπληξη της Τουρκίας για τα σχόλια κατά τη διάρκεια λειτουργίας στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, για τις εκδηλώσεις μνήμης του Βατικανού αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Δεν υπάρχει ιστορική περίοδος της Τουρκίας για την οποία θα πρέπει να ντρεπόμαστε», είπε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Πάπα «κενές και άκυρες». Ο χειρότερος εφιάλτης της Αγκυρας θα ήταν η αναγνώριση της γενοκτονίας από τις ΗΠΑ, αφού, στις 18 Μαρτίου, 44 Αμερικανοί βουλευτές κατέθεσαν πρόταση νόμου με την οποία ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο Ομπάμα να πάρει τη σχετική απόφαση. Η «Χουριέτ» έγραψε σε σχετικό άρθρο ότι ένα τέτοιο βήμα θα είχε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο από πολιτική και ψυχολογική πλευρά, αλλά και από άποψη νομικών επιπτώσεων.
Έντυπη Καθημερινή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου