Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στο Βερολίνο για το κοινό ανακοινωθέν





Της Νίκης Ζορμπά

Το κοινό ... μη ανακοινωθέν για το οποίο "διανύθηκαν" από χθες το βράδυ μίλια γραμμένης ύλης σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, τορπιλίστηκε, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, από το Βερολίνο.

Και τούτο, διότι, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου από τις Βρυξέλλες, "Υπήρξαν πολλά κείμενα εργασίας στο Eurogroup. Υπήρξε και κείμενο που ήταν σε θετική κατεύθυνση, το οποίο και απορρίφθηκε από την Γερμανική Κυβέρνηση. Η τελική πρόταση ανακοίνωσης, που δημοσίευσαν οι FT, το οποίο αναφέρεται στην "επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δεν μπορούσε, βέβαια, να γίνει αποδεκτή από την ελληνική Κυβέρνηση". Υπογράμμισαν μάλιστα εμφατικά ότι: "Όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης τα είπαν μπροστά σε όλους. Όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε".

Η κυβέρνηση δια πηγών της, επισημαίνει παράλληλα ότι: Οι Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα και του επεσήμαναν ότι το κείμενο έχει προβληματικά στοιχεία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την εκτίμησή τους", καταλήγοντας τελικώς η ελληνική πλευρά να μη δίνει το "πράσινο φως" σε κοινό ανακοινωθέν.

Στην πλειοψηφία τους πάντως οι υπουργοί Οικονομίας του Eurogroup άσκησαν πιέσεις προκειμένου να δεχθεί η Κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές Υπουργοί, οι οποίοι καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με έναν δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο".

Αποτίμηση

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι: "Υπήρξε διάθεση για διαβούλευση και διάλογο. Πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup πραγματοποιήθηκε Euro-working group όπου η διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν εμφανής. Στη συνέχεια έγιναν οι συναντήσεις Κρ. Λαγκάρντ με Γ. Βαρουφάκη, για να ακολουθήσει αυτή με τους Γ. Ντάισελμπουλ, Κρ. Λαγκάρντ και Τ. Βίζερ με Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Χουλιαράκη".

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές: "Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης".

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

"Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις." τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εξηγώντας πως ο Πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη.

Η Κυβέρνηση εκτιμά, ότι εν τέλει , το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι εντέλει θετικό γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου όμως δεν θα αποτυπωθούν σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθούν  στους Υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ.


Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου