Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η ΝΔ που έχει πολλές ηφαιστειογενείς ζώνες, ενώ κυριαρχεί το κλασικό ρητό «η νίκη έχει πολλούς πατέρες. Η ήττα όμως είναι ορφανή». Υπό τη σκιά αυτού του δόγματος στη ΝΔ που απώλεσε την εξουσία από το ΣΥΡΙΖΑ και υπέστη ήττα, ιδεολογικού και στρατηγικού χαρακτήρα, ήδη αναζητούνται υποψήφια εξιλαστήρια θύματα.
Σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η Εκτελεστική Γραμματεία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν η ΚΟ και η Πολιτική Επιτροπή.
Η εκλογική ήττα της ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου βρήκε μια σειρά «γαλάζιων» στελεχών με το όπλο ανά χείρας και έτοιμα να… πυροβολήσουν τη σημερινή ηγετική ομάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, οργανώνοντας την στρατηγική του για την επόμενη μέρα, άρχισε να συναντά κορυφαία στελέχη, ζητώντας τους ουσιαστικά στήριξη και συστράτευση.
Συνάντηση με Μεϊμαράκη
Η πιο χαρακτηριστική συνάντηση των τελευταίων τριών ημερών, έγινε την Τετάρτη με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διεξήχθη σε ψυχρό κλίμα και υπήρξαν στιγμές έντασης.
Και αυτό διότι ο κ. Μεϊμαράκης, εκ των πιο ιστορικών «γαλάζιων» στελεχών, με μακρά κομματική διαδρομή και από τα πρόσωπα που έχουν ψυχική ενότητα με την κομματική και κοινωνική βάση της ΝΔ, ανέφερε σωρεία λαθών που έγιναν.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς συνάντησε τον κ. Μεϊμαράκη, στέλεχος που έχει δώσει πολλές εκλογικές μάχες και στήριξε την παράταξη στα δύσκολα, για πρώτη φορά μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε στον πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων, όπως την έλλειψη ηγετικής ομάδας, τη λανθασμένη πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική (σ.σ. επένδυση στον φόβο), την ανυπαρξία της ΝΔ ευρύτερα, τον πόλεμο που δέχθηκαν από γνωστά «παράκεντρα» του κόμματος υποψήφιοι βουλευτές για να μην εκλεγούν για συγκεκριμένους λόγους που είχαν να κάνουν με την επόμενη μέρα.
Στη συνάντηση ετέθη από τον κ. Μεϊμαράκη σε γενικές γραμμές και το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου που αποτελεί και βασικό αίτημα πολλών κορυφαίων. Ο κ. Σαμαράς που θα προεδρεύσει σήμερα το απόγευμα στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ και αποφάσισε να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα αρχικά η ΚΟ και μετέπειτα η Πολιτική Επιτροπή, δεν απάντησε και μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση του.
Αν και αρχικά την περασμένη Κυριακή, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες και μεταδόθηκε το πρώτο exit poll διέρρευσε το σενάριο περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, αμέσως μετά υπήρξε... διόρθωση, καθώς δεν συνέφερε μια τέτοια συζήτηση την ηγεσία.
Σπεύδουν στον Καραμανλή
Την ίδια στιγμή, μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τον οποίο επισκέπτονται και επικοινωνούν μαζί του πολλά στελέχη πρώτης γραμμής και όχι μόνο. Την Τετάρτη, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε διαδοχικά με τους Νίκο Δένδια, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα που κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη για να συνομιλήσει μαζί τους τις μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΔ.
Μετά τις εκλογές έχει συναντηθεί, εκτός από τον Ευάγγελο Αντώναρο που έθεσε εμμέσως θέμα παραίτησης του κ. Σαμαρά, με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ έχει συνομιλήσει και με την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία επίκειται και συνάντηση εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.
Στη σκιά των σεναρίων ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι μεταξύ των προσώπων της Κεντροδεξιάς που σκέπτεται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και με βάσει τις πληροφορίες του «Βήματος» έχει «κλειδώσει» το όνομα του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο κ. Καραμανλής ζητεί ψυχραιμία, να μην γίνουν επιθετικές κινήσεις προς την ηγεσία και τονίζει την ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η παράταξη.
Μενού η επόμενη μέρα
Αρκετοί είναι έτοιμοι να μιλήσουν ανοικτά (σ.σ. κάποιοι ήδη μιλάνε όπως ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος) και να επιρρίψουν ευθύνες για το αρνητικό αποτέλεσμα. Ήδη καταγράφεται αποσυσπείρωση που αναμένεται, εάν η ηγετική ομάδα δεν δείξει διάθεση αυτοκριτικής, αναζήτησης των αιτιών της ήττας και αποφασιστικότητα για αλλαγή ιδεολογικής φυσιογνωμίας, να δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικές συνθήκες.
Αν και δημόσια αποφεύγονται οι πολλές εμπρηστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών, αν και έχουν εκτοξευθεί τα πρώτα πυρά, παρασκηνιακά η ΝΔ είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Οι συναντήσεις και επικοινωνίες είναι πολλές, όπως π.χ. μεταξύ των κ. Κακλαμάνη και Μεϊμαράκη, της Ντόρας Μπακογιάννη και του απερχόμενου Προέδρου της Βουλής, του κ. Αντώναρου με την κυρία Μπακογιάννη και Μεϊμαράκη, κ.α.
Η κ. Μπακογιάννη υπεραμύνεται της αναγκαίας στροφής προς το κέντρο και ζητά τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ, μέσα από ένα συνέδριο, όπου θα γίνει σε βάθος συζήτηση για το μέλλον της παράταξης. Η ίδια έχει πυκνώσει τις επαφές της.
Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε μια σύναξη στα βόρεια προάστια, στην οποία συμμετείχε μια ομάδα πρώην και νυν βουλευτών, οι οποίοι συζήτησαν τι μέλλει γενέσθαι στη ΝΔ. Ακόμη, κινούνται σιγά-σιγά και οι Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει για να ανακτήσει η ΝΔ το χαμένο έδαφος έχουν μπει και άλλα στελέχη, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κ.α.
Επίσης, στο παρασκήνιο υπάρχει και «κίνημα» περιφερειαρχών, των Κώστα Μπακογιάννη (Στερεάς Ελλάδας), Κώστα Αγοραστού (Θεσσαλίας), Απόστολου Τζιτζικώστα (Κεντρικής Μακεδονίας) και Χριστιάνας Καλογήρου (Βορείου Αιγαίου), οι οποίοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με φόντο την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Οι επαφές θα πυκνώσουν την επόμενη εβδομάδα, μόλις ορκισθεί η νέα Βουλή. Το σίγουρο πλέον είναι ότι «όλοι μιλούν με όλους» και δεν θα δεχθούν πολλοί ως εξιλαστήριο θύμα ορισμένα πρόσωπα που έτρεξαν σε αυτή την εκλογική μάχη, όπως ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Ορισμένοι έχουν ήδη διαμορφώσει κλίμα κατά του κ. Παπαμιμίκου, ο οποίος ουδέποτε σκέφθηκε να παραιτηθεί, ούτε ετέθη ποτέ από την ηγεσία του κόμματος θέμα, ενώ αναγνωρίζεται ότι συνέβαλλε στη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του μηχανισμού.
Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η εμφάνιση άλλοτε στενών συνεργατών του κ. Καραμανλή, όπως του Θόδωρου Ρουσόπουλου, πανίσχυρου κυβερνητικού εκπροσώπου την περίοδο 2004-2008 που άφησε αιχμές για τη στρατηγική της ΝΔ και αναφέρθηκε (Real fm) στην ανάγκη εσωτερικής συζήτησης για αίτια της ήττας, αν και υπεραμύνθηκε της ενότητας της παράταξης.
Σε φάση αναζήτησης ο Σαμαράς
Όσοι τον γνωρίζουν καλά θεωρούν ότι «ο Σαμαράς βρίσκεται σε περίοδο αναζήτησης: ακούει χωρίς να εκφράζεται πολύ, ξανασκέφτεται τα δεδομένα, σταθμίζει πρόσωπα και καταστάσεις, αποφεύγει τις αποφάσεις που δεσμεύουν την επόμενη ημέρα». «Θα περιμένουμε να κάτσει η σκόνη» λένε ορισμένοι συνομιλητές του, δεν θέλει να βιαστεί και πρώτα επιθυμεί να ανιχνεύσει το νέο τοπίο.
Η σημερινή πλειοψηφία του κόμματος δεν είναι διατεθειμένη να χαρίσει το κόμμα στους αμφισβητίες που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, το παιχνίδι, οι αποφάσεις και οι επιλογές βρίσκονται στα χέρια του κ. Σαμαρά.
Αυτός πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και την ομίχλη του τοπίου. Να δείξει ότι έχει την τράπουλα στα χέρια του, είτε την μοιράζει είτε όχι. Και οι αποφάσεις, περισσότερο αφορούν κυρίως την προσωπική στρατηγική του. Τα υπόλοιπα έπονται. Ο ίδιος θέλει και είναι αποφασισμένος να μείνει, ενώ στο παρασκήνιο ήδη εξυφαίνονται σενάρια διαδοχής.
«Προσωπική μου άποψη είναι ότι απαιτείται ένα έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης του κόμματος και της παράταξης. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν ανήκει στο 'Δελφινάριο'. Γνωρίζετε ποια είναι τα πρόσωπα που είναι στο 'Δελφινάριο'. Ρωτήστε τους. Αν θέλεις την ηγεσία, πρέπει να βγαίνεις μπροστά. Άμα θέλουν, όποιος θέλει να γίνει, ας βγει μπροστά. Τι περιμένουν, δηλαδή; Να τους ανοίξει άλλος το δρόμο και να έλθουν ως Μεσσίες;» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Άρης Ραβανός
Newsroom ΔΟΛ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου