Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

«Αυτή είναι η κατάντια του πολιτικού συστήματος…»





Θεοδωράκης: Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μιλούν καν στο τηλέφωνο μεταξύ τους

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει αυτό το πράγμα και θέλω να είμαι ειλικρινής με τον κόσμο που μας ακούει. Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου οι πολιτικοί αρχηγοί, τουλάχιστον αυτοί που διεκδικούν την εξουσία, δεν μιλούν καν στο τηλέφωνο μεταξύ τους. Δηλαδή δεν συνεννοούνται για τα στοιχειώδη. Άρα δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μία συνάντηση, τέτοια που θα μπορεί να δώσει μερικές απαντήσεις και μια εγγύηση ότι υπάρχει μία κοινή αντιμετώπιση ακόμη και των εθνικών θεμάτων», δήλωσε την Παρασκευή στον Real FM ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα.

«Αυτή είναι η κατάντια του πολιτικού συστήματος. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο που θεωρούνται μεταξύ τους εχθροί. Και οι δικές μας αντιθέσεις είναι πολύ μεγάλες, είναι αντίπαλοί μας, αλλά ποτέ δεν διανοήθηκα να θεωρήσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους, εχθρούς. Αυτό δεν συμβαίνει όμως για την πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου», συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Στο ερώτημα αν η αίσθηση που έχει είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικούς κινδύνους με αφορμή και τη δήλωση του κ. Ήσυχου που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιεί την κρίση για να μαζέψει τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Αυτά είναι και λίγο τώρα σενάρια φαντασίας. Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει βάλει τους Τούρκους να κάνουν αυτά που κάνουν έξω από την Κύπρο γιατί σε 3 μήνες οι 180 βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν έναν πρόεδρο; Δηλαδή, νομίζω ότι αυτά μπορούν να τα λένε ίσως κάποιοι παραμυθάδες σε μεταμεσονύχτιες εκπομπές, αλλά είναι ντροπή να τα λένε εκπρόσωποι των κομμάτων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε, γιατί συχνά γίνεται, από την προσπάθεια εκμετάλλευσης του γεγονότος για το δικό μου συμφέρον, για το δικό σου συμφέρον, γιατί είναι πολύ σύνηθες στην ελληνική πολιτική σκηνή να χρησιμοποιούμε τα εθνικά θέματα είτε για να το παίξουμε πατριώτες, είτε για να το παίξουμε προστάτες».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να φύγουμε από αυτό. Αλλά όχι ότι υπάρχει κάποιος σχεδιασμός τώρα, αλίμονο. Αυτό που πρέπει να γίνει και το είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Κύπριους πολιτικούς που είχα τη δυνατότητα να μιλήσω, με δύο, όχι ακόμα με τον πρόεδρο της Κύπρου, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μία κρίσιμη αντιμετώπιση. Δεν θα πρέπει να κλιμακώσουμε αυτή την ένταση. Και θα πρέπει να ξέρουμε τι... ότι σε αυτή την ένταση δεν πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα, πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη. Εδώ δεν υπάρχουν ελληνικά σύνορα, υπάρχουν ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό είναι η μόνιμη απαίτηση που πρέπει να έχουμε. Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην Κύπρο στις ΑΟΖ είναι προκλήσεις απέναντι στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εκεί πρέπει να καταφεύγουμε συνέχεια».

Στην ερώτηση αν θεωρεί λάθος την κίνηση της κυβέρνησης να υποστηρίξει την απομάκρυνση της τρόικας και ότι θα έπρεπε να περιμένει την ολοκλήρωση του μνημονίου ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Έπρεπε να συζητήσουν και όλες αυτές τις ενέργειες να μην τις μαθαίνουμε από τους ξένους. Να συζητήσουμε πως η Ελλάδα κάνοντας αυτά που έπρεπε να κάνει απελευθερώνεται από τους ελέγχους, αλλά από την άλλη με μία εμπιστοσύνη των εταίρων, τέτοια που να μη δημιουργεί αναστάτωση στις αγορές. Δηλαδή, είναι δύο ξεχωριστά πράγματα το ότι θέλουμε να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας και να αποφασίζουν οι Έλληνες υπουργοί το θέλουμε, αλλά δεν το θέλουμε με κάθε κόστος. Δεν το θέλουμε δηλαδή πληρώνοντας επιτόκια 9% επειδή είναι αυτοί ανίκανοι να κάνουν μία συμφωνία με τους ευρωπαίους. Αυτό λέω».


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου