Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ερευνα-σοκ για τους νέους 15 -24 χρόνων-"Απόντες" από την εργασία και την εκπαίδευση


Υψηλά είναι τα ποσοστά των νέων στην Κρήτη που απέχουν από την εργασία, την εκπαίδευση και την απασχόληση, αφού το 17,1% του νεανικού πληθυσμού ανήκει σε αυτή την κατηγορία την ώρα που το ποσοστό, σε επίπεδο χώρας, φτάνει το 16,9%. Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό για ένα φαινόμενο κοινωνικό, που όπως αναφέρουν ακαδημαϊκοί που ερεύνησαν την ελληνική περίπτωση των λεγόμενων «Neets» προϋπήρχε, ωστόσο από την οικονομικοκοινωνικοπολιτική κρίση και τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ανεργίας επιδεινώθηκε σημαντικά.
Πρόκειται για μια ευάλωτη κοινωνικά ομάδα νέων ηλικίας 15-24 ετών, που αποκαλούνται διεθνώς ως «απόντες» (Young people not in education, employment or training), καθώς αποχωρούν από το τυπικό σύστημα εκπαίδευσης και μένουν χωρίς εργασία. Τα ζητήματα που τίθενται για τους επιστήμονες, είναι πολλά και έχουν να κάνουν με την πρόωρη εγκατάλειψη της εκπαίδευσης, αλλά και τις διαδικασίες ένταξης της κατηγορίας αυτής των νέων στην απασχόληση και την κατάρτιση.
Αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο του επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Βαρόμετρο απόντων», που έγινε από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, την εταιρία δημοσκοπήσεων GPO και το ΙΗΛΔ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Οι ακαδημαϊκοί ανέλυσαν σε βάθος το φαινόμενο αυτό, διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα αλλαγής των υφιστάμενων δομών του εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε να υπάρχουν κίνητρα σοβαρά και ουσιαστικά για τους νέους, καθώς προκύπτει από την ερευνητική διαδικασία ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θεωρούν ανεπαρκές μη ευέλικτο και κυρίως μη συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση επιβεβαιώθηκε από την έρευνα η ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και αναδιαμόρφωσης της αγοράς εργασίας.
Πανεπιστημιακοί, τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως το ίδιο το κράτος οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους την κατάσταση που αφορά στη χώρα μας και τα υψηλά ποσοστά νέων, που είναι απόντες από εργασία, κατάρτιση και απασχόληση και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις, έτσι ώστε το φαινόμενο αυτό να περιοριστεί.

Οι «Neets» στην Ελλάδα φτάνουν σε ποσοστό 16,9% τοποθετώντας τη χώρα ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με αυτή την κατηγορία των νέων. Η Κρήτη κατέχει ανάλογο με το πανελλαδικό ποσοστό, αφού οι Neets φτάνουν το 17,1% του νεανικού πληθυσμού του νησιού. Ο Νομός Ρεθύμνου κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό σε επίπεδο Κρήτης, που φτάνει το 15,4%, ενώ το υψηλότερο έχει ο Νομός Λασιθίου με 22,4%.
Στην Κρήτη οι γονείς είναι εκείνοι που στηρίζουν οικονομικά τους νέους με το ποσοστό για τους Neets να φτάνει το 90%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα καθοριστικός ρόλος για την επιδείνωση του φαινομένου των Neets είναι η οικονομική κρίση.
Περίπου το 63,70% είναι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ σχεδόν το 30% έχει πτυχίο ΑΕΙ. Αυτή η κατηγορία των νέων, όπως προκύπτει από την έρευνα είναι διατεθειμένοι να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ωστόσο ένας στους τέσσερις έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης. Μάλιστα το 33,80% δήλωσε ότι δεν έχει ενταχτεί ποτέ στην αγορά εργασίας. Ωστόσο οι Neets δεν αισθάνονται αποκομμένοι από τον κοινωνικό ιστό και τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι βρίσκονται σε φάση αναζήτησης εργασίας για να ενταχτούν πλήρως στον ενεργό πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής στον πληθυσμό των Neets οι γυναίκες πλειοψηφούν, όπως πλειοψηφεί (εμφανέστατα) η ηλικιακή κατηγορία 20-24. Επίσης η πλειοψηφία των Neets, ηλικίας 15-24 φαίνεται να έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, κατάσταση όμως που διαφοροποιείται μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κάποιες χώρες να εμφανίζουν υψηλά ποσοστά Neets (πάνω από 25%) με πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κυρίως αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Λετονία και Ρουμανία. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγάλη πλειοψηφία των Neets έχουν χαμηλό ή μέτριο μορφωτικό επίπεδο.

Ανάμεσα στις Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας αυτές που ποσοστιαία εμφανίζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση Neets έναντι του συνόλου είναι οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Από την άλλη πλευρά ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε Neets συγκριτικά με τον πανελλαδικό μέσο όρο παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Αττικής. Οι Neets φαίνεται να συγκεντρώνονται σε νησιωτικές περιοχές στις οποίες κυριαρχεί έντονα το φαινόμενο της εποχικής και της προσωρινής απασχόλησης και η οικονομία τους βασίζεται κυρίως στον τριτογενή τομέα παραγωγής (Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά). Επιπλέον, παρατηρείται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος έχουν τη μεγαλύτερη συσσώρευση πληθυσμού Neets απ' όλη την Ελλάδα.

Συμπερασματικά οι Neets εμφανίζονται «Σε μεγαλύτερη συχνότητα σε αγροτικές περιοχές, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς ζουν κυρίως σε αστικά κέντρα». Σε κάθε περίπτωση η αστικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε όμως και να θεωρηθεί κρίσιμη μεταβλητή, όπως η ηλικία, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο.

Πηγή : rethnea.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου