Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Απειλές και παρακάλια της Αγγλίας σε μία προσπάθεια να μην φύγει η Σκωτία


Ένας διαφορετικός άνεμος έχει αρχίσει να πνέει στην Ευρώπη ξεκινώντας από τα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών που άλλαξαν τις ισορροπίες στο ευρωκοινοβούλιο και όπως διαφαίνονται, οι εξελίξεις ενδέχεται να αλλάξουν και οι επιρροές των ισχυρών κρατών μελών.
Μια προέκταση αυτού και οι επικείμενες αλλαγές που θα προκύψουν μέσω των επίσημων εν δυνάμει… διαζυγίων όπως αυτό μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέλλον της «σχέσης» θα κριθεί στις 18 Σεπτεμβρίου και οι ανησυχίες Κάμερον και Βασίλισσας Ελισάβετ «χτυπάνε» κόκκινο. Το ερώτημα είναι έτοιμο: «Should Scotland be an independent country?» (Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;)
Ελισαβετ και Κάμερον ανησυχούν!
Τι αλήθεια θα σημάνει το «διαζύγιο» Ηνωμένου Βασιλείου και Σκωτίας μετά από 300 χρόνια κοινής πορείας υπό την σκέπη της Βασίλισσας; Ποιες οι επιπτώσεις στον πρωθυπουργό Κάμερον;
Με αυτή την ανησυχία οδηγό η Βασιλομήτωρ αποφάσισε να μεταβεί την ημέρα του Δημοψηφίσματος στη Μπάλμοραλ της Σκωτίας ως μια συμβολική κίνηση που θα δείχνει πως η «μαμά» Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμεί το διαζύγιο. Για αυτόν τον λόγο έχει ζητήσει να έχει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των συνεχόμενων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τη δυναμική των «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ».
Εδώ έρχεται η διαβεβαίωση του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκωτίας, το οποίο συνδέεται με τους οπαδούς του «ΝΑΙ» , ότι εάν το επικείμενο δημοψήφισμα οδηγήσει στην απόσχιση τελικά η Ελισάβετ παραμένει για τους Σκωτσέζους η Βασίλισσά τους.
Ο Κάμερον από την πλευρά του πιέζεται ιδιαίτερα έντονα από τις πρόσφατες έρευνες δηλώνοντας, απευθυνόμενος στους Σκωτσέζους «θέλουμε απελπισμένα να μείνετε». Μάλιστα χαρακτήρισε το ΝΑΙ ως «Αλμα στο άγνωστο» καλώντας το Σκωτσέζικο λαό να σκεφτεί λίγο καλύτερα πριν φτάσει στην κάλπη… Παρακαλά και απειλεί δηλαδή σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δείξει στους Σκωτσέζους πως ό,τι κι αν αποφασίσουν θα είναι τελεσίδικο. Σε παλαιότερη ομιλία του δε, είχε τονίσει πως εάν αποφασίσουν να μείνουν δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για δημοψήφισμα, ενώ εάν αποφασίσουν να φύγουν δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την επανεισδοκή τους στην μεγάλη βρετανική οικογένεια.
Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι ο Κάμερον βλέποντας το ΝΑΙ και την απόσχιση της Σκωτίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται θέτει διλήμματα προς τον Σκωτσέζικο λαό για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν τόσο για τη Σκωτία όσο και για το ισχυρό τώρα Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπρόσθετη πίεση αυτή των Αγορών
Ενδεικτικό της αντιμετώπισης του δημοψηφίσματος ήταν το αποτέλεσμα της «δημοσκόπησης» των επενδυτών, αντανακλαστική αντίδραση του αποτελέσματος των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που θέλουν να επικρατεί μια έκβαση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της G Plus Economics στο Λονδίνο, Λένα Κομίλεβα, δήλωσε στην τηλεόραση του Βloomberg πως «Οι αγορές υπέστησαν σοκ». Τι ακριβώς έγινε;
Τη Δευτέρα το βρετανικό νόμισμα βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος έναντι του δολαρίου και οι μετοχές μεγάλων σκοτσέζικων τραπεζών υποχώρησαν ραγδαία Δεν είναι μόνο οι αγορές όμως καθώς και άλλες έρευνες που διενεργήθηκαν μεταξύ των επενδυτών και επιχειρηματιών και πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι θα έφευγαν από τη Σκωτία σε περίπτωση απόσχισης.
Ενδεικτικά σε μια έρευνα του Μαΐου από το σκοτσέζικο Εμπορικό Επιμελητήριο, το 8% των επιχειρήσεων στη Σκωτία, δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα εάν γινόταν ανεξάρτητη, ενώ ένα επιπλέον 10% δήλωσαν ότι εξετάζει μια τέτοια κίνηση.
Ακόμη και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα βασικό χαρακτηριστικό της ενεργειακής πολιτικής της Σκωτίας, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από την ανεξαρτησία. Το ερώτημα που θέτει ο Doug Stewart, διευθύνων σύμβουλος της Green Energy είναι απλό: «Ποιος θα πληρώσει τα έργα που μέχρι τώρα υποστηρίζονται από το Λονδίνο;».
Σκωτία όπως λέμε... Κατάρ
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, που έγινε από το ινστιτούτο TNS Scotland, σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων. Είναι πια σαφές ότι αν πρόκειται κάποια άποψη να επικρατήσει εύκολα αυτή θα είναι του χαρισματικού τοπικού πρωθυπουργού της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος βλέπει την καμπάνια (του) των τελευταίων μηνών να οδεύει προς θρίαμβο. Σε αυτήν, κυρίαρχη θέση προσλαμβάνει η προβολή της επικείμενης ευμάρειας που θα βιώσει ο σκωτσέζικος πληθυσμός σε περίπτωση απόσχισης.
Η Σκωτία των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει οικονομική δυνατότητα 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασισμένη στην ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου, τις σημαντικές πηγές φυσικού αερίου και το στιβαρό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτελεί παράλληλα τη βάση των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων και σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «η ζωή μετά το πολίτευμα», Ντομινίκ Φρίσμπι, διαθέτει όλο το «πακέτο» για να εξελιχθεί σύντομα στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου!
Πηγή : koolnews.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου