Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Περιορισμένη η έκθεση της Ελλάδας στους δασμούς των ΗΠΑ

 



Από τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στο ραδιόφωνο του SKAI:

  • Σε πρώτο επίπεδο η έκθεση της Ελλάδας στο ζήτημα είναι περιορισμένη. Εξάγουμε πολύ μικρό αριθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις συνολικές μας εξαγωγές: είναι μόλις το 4,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, είναι 2,4 δις ευρώ, είναι το 1% του ελληνικού ΑΕΠ, εν συγκρίσει με το 3% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
  • Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί όμως περισσότερο είναι η επίδραση σε δεύτερο επίπεδο γιατί ξέρουμε, πολύ καλά, ότι αυτή δεν θα είναι μια στατική εικόνα. Και ένα κομμάτι είναι η αβεβαιότητα. Όταν υπάρχουν μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, εδώ υπάρχει μια ανακατάταξη. Υπάρχει μία μεγάλη στροφή από μεριάς των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με μία λογική ελεύθερου εμπορίου δεκαετιών, ειδικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πόσο μάλλον μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εάν αυτή η στροφή συνεχιστεί, είναι δεδομένο ότι μπαίνουμε σε μία κατάσταση η οποία είναι τελείως διαφορετική από αυτό που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα. Άρα, ένα κομμάτι είναι η αβεβαιότητα. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι εάν υπάρξει ύφεση ειδικά σε οικονομίες με τις οποίες αλληλοεπιδρούμε πολύ, όπως η γερμανική οικονομία για παράδειγμα.
  • Και βεβαίως υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση. Και εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών. Θεωρούμε σωστό ότι η Ευρώπη ζυγίζει την στάση της -και πολύ καλά κάνει- δεν αντιδρά σε πρώτο χρόνο.. Θέλει σκέψη το αν πρέπει να απαντήσει κανείς στους δασμούς με δασμούς και σε τι κλίμακα το κάνει, εάν το κάνει. Γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουν με πληθωριστικό κύμα οι δασμοί αυτοί σε όλη την Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά τους πολίτες μας. Φυσικά θα συνταχθούμε, θα συναπαρτίσουμε τις όποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
  • Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, θα διαφυλάξουμε το εθνικό συμφέρον γνωρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, εμείς θα πρέπει να κάνουμε -ό,τι και να γίνει- δύο πράγματα:
    • Το ένα είναι να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τα χρηματοδοτικά εργαλεία των επενδύσεων. Πρέπει να εντείνουμε την πολιτική μας για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, με όχημα τα πολύ θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
    • Από την άλλη ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και σε άλλες αγορές όπως, για παράδειγμα, είναι η Ινδία.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου