Από τη συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου:
- Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από τη στιγμή που μια διεθνής Συνθήκη κυρώνεται στα Κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και των νόμων. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη Συμφωνία αυτή. Άρα, ακόμη και όταν διαφωνεί με όσα περιλαμβάνονται στη Συνθήκη, οφείλει να τα εφαρμόσει.
- Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα, ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε διατυπώσει πολύ συγκεκριμένα και με σαφήνεια τη διαφωνία της σε επιμέρους κεφάλαια που είχαν να κάνουν με “γκρίζα” θέματα, τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και φαίνεται ότι πράγματι προκαλούν εντάσεις. Παρά ταύτα, όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, αλλά και της συνταγματικής επιταγής ότι δεν μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναθεωρεί μονομερώς Συνθήκες, εμείς την εφαρμόσαμε και απαιτήσαμε τη συμμόρφωσή της και από την άλλη πλευρά.
- Η ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και σύμφωνα με την ίδια Συμφωνία, με το άρθρο 20, με το ακροτελεύτιο άρθρο, δεν μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί. Το ζήτημα της ονομασίας, λοιπόν, δεν είναι από εκείνα τα ζητήματα που είναι δυνατόν να τροποποιηθούν, ούτε καν με αμοιβαία συμφωνία. Άρα δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα τροποποίησης, έτσι όπως συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές και κυρώθηκε και δεσμεύει και τη σημερινή ελληνική πολιτική τάξη και την πολιτική τάξη της Βόρειας Μακεδονίας.
- Και ακούω πραγματικά με περιέργεια το επιχείρημα, το οποίο τίθεται γιατί δεν ήρθαν προς κύρωση τα μνημόνια επέκεινα της Συμφωνίας των Πρεσπών. … Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής αυτής, δηλαδή του να εξαρτούμε την κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση, από το ό,τι συνέβη. Διότι το κρίσιμο είναι ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μία διάσταση στην πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή, το έχω πει επανειλημμένως, όταν υπάρχει ο κρίσιμος πολιτικός χρόνος, όταν δηλαδή πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση. Διότι γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν και σημεία στα οποία η γειτονική χώρα δεν έχει συμμορφωθεί. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στο όνομα, αλλά σε άλλα ζητήματα.
- Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνον η πίεση, την οποία ασκεί η Ελλάδα. Είναι η πίεση, η οποία ασκείται εντός της Βόρειας Μακεδονίας. Στην ανακοίνωση που υπήρξε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας που απαίτησε από την Πρόεδρο την πλήρη συμμόρφωση, την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που χαρακτηρίζει ανυπόστατη την ορκωμοσία και βεβαίως, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πολιτική, την οποία φαίνεται να υιοθετεί η νέα Πρόεδρος, είναι αντίθετη και προς την κοινή γνώμη της Βόρειας Μακεδονίας.
- Η ελληνική πλευρά αντέδρασε με ετοιμότητα και με εξαιρετικά γρήγορα ανακλαστικά. Με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώθηκαν άμεσα οι Κοινοτικές Αρχές, υπήρξε ανακοίνωση που δεν είθισται, να έχουμε τόσο άμεση αντίδραση εκ μέρους της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να υπάρχει και μία διεθνής θέση, δηλαδή πολλές χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση προς την κατεύθυνση αυτή. Άρα, υπάρχει μία συντονισμένη αντίδραση προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου