Τέσσερα επιπλέον μέτρα για την προστασία των καταναλωτών ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα μέσα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αποτροπή των φαινομένων αισχροκέρδειας:
- 1ο Μέτρο: Μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση: Με ειδική πινακίδα αναδεικνύονται στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.
- 2ο Μέτρο: Αυστηροί έλεγχοι στους προμηθευτές και την εφοδιαστική αλυσίδα: Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.
- 3ο Μέτρο: Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά: Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.
- 4ο Μέτρο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με σύμμαχο τον καταναλωτή: Το Υπουργείο Ανάπτυξης καθιστά τον καταναλωτή σύμμαχο στη μάχη κατά της ακρίβειας. Αναβαθμίζεται το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520 όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες. Σχεδιάζεται και ενεργοποιείται ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων που προηγήθηκαν ήταν το «Καλάθι των Μαθητών».Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες δείχνουν ότι στα σχολικά είδη με το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων, οι τιμές παρουσίασαν μεσοσταθμική μείωση που σε κάποιες περιπτώσεις «άγγιξε» το 10%, ενώ οι πωλήσεις ήταν αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη αντιμετώπισης της ακρίβειας και περιστολής της αισχροκέρδειας και είναι αποφασισμένη να μην κρυφτεί πίσω από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, όσο αισιόδοξα και αν είναι. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της EUROSTAT για τον Αύγουστο, η Ελλάδα με 3,5% βρίσκεται σταθερά στις χώρες με τον χαμηλότερο γενικό πληθωρισμό, κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,9%), ενώ στα τρόφιμα, καταγράφεται ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση καθώς τον Αύγουστο ανήλθε στο 10,8% έναντι 13% τον Ιούλιο (σε ετήσια βάση).
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου