Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Απόλυτη και πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής


 

Οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, έχουν ως αποτέλεσμα τις καταστροφές που βλέπουμε. Μόνο χθες, Τρίτη, είχαμε 47 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, αντιμετωπίστηκαν αμέσως χωρίς να λάβουν διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή και σε όλα τα μέτωπα, όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντών, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, την οποία έκαναν ακόμη πιο δύσκολη οι ισχυροί άνεμοι.

  • Σε κάθε σχεδιασμό απόλυτη και πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κάτι που απαιτεί σχεδιασμό και συντονισμό ώστε να μην παρατηρηθούν τραγικά φαινόμενα που είδαμε στο παρελθόν. Και μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν με πλήρη συντονισμό και αποτελεσματικότητα.
  • Δεύτερη προτεραιότητα, είναι η προστασία των περιουσιών των πολιτών, πράγμα επίσης δύσκολο, ιδίως όταν μιλάμε για πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων και διάσπαρτα σπίτια στο δάσος. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση στην προστασία των υποδομών.
  • Και τρίτη προτεραιότητα, γίνεται κάθε προσπάθεια για την διάσωση, κατά το δυνατόν, του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι Διαθέσιμες Δυνάμεις και Μέσα που υπηρετούν κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο

Συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης για το 2023:  16.080 Πυροσβέστες:

  • ​11.260 μόνιμοι πυροσβέστες
  • ​2.390 πυροσβέστες πενταετούς υπηρεσίας
  • ​2.430 εποχικοί πυροσβέστες

Και επιπλέον ​500 πυροσβέστες των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (δασοκομάντος)

Σημαντική είναι και η συμμετοχή των ​4.185 εθελοντών πυροσβεστών (3.410 το 2022). Από το 2021 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών Πυροσβεστών ενταγμένων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα το σύνολο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας που έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ανέρχεται σε 5.382 Εθελοντές & περισσότερες από 470 Εθελοντικές Οργανώσεις.

Συνολικός στόλος οχημάτων για το 2023: 3.654 οχήματα(Το 2022 ο συνολικός στόλος οχημάτων ανερχόταν σε 3.410 οχήματα). Συγκεκριμένα φέτος διαθέτουμε:

  • ​2.079 πυροσβεστικά οχήματα
  • ​1.345 οχήματα υποστήριξης
  • ​230 οχήματα ειδικού σκοπού

Συνολικά εναέρια μέσα  (εθνικά και μισθωμένα) για το 2023: 89 αεροσκάφη και ελικόπτερα. (Το 2022 ο συνολικός εναέριος στόλος ανερχόταν σε 83 αεροσκάφη και ελικόπτερα).

Καθαρισμοί οικοπέδων και αγροτεμαχίων από τους Δήμους

Φέτος υλοποιείται το Πρόγραμμα ANTINERO II. με στόχο να καθαριστούν καθαριστούν 65.000 στρέμματα

  • Έχει δοθεί το σύνολο της χρηματοδότησης 25 εκ ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό από κάθε άλλη φορά, για προληπτικά έργα στους Δήμους από τον Μάρτιο.
  • Ειδική πρόβλεψη έχει ληφθεί και για τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι εργασίες καθαρισμού έχουν επικεντρωθεί σε 26 αρχαιολογικούς χώρους που εντάχθηκαν σε 3 ομάδες, με κριτήριο την ευαλωτότητα – επικινδυνότητα και την επισκεψιμότητά τους, με σκοπό η φωτιά να μην πλησιάσει στην περίφραξη οποιουδήποτε αρχαιολογικού χώρου.

Ωστόσο υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους περί προληπτικών καθαρισμών και προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, υπάρχει ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι αξιοποιούν τη χρηματοδότηση. Μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού χωρίς απτά αποτελέσματα, ενώ καθυστερήσεις εντοπίζονται και στην εκπόνηση ειδικών σχεδίων εκκένωσης από πλευράς τους.

Συνδρομή από άλλες χώρες και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός αποφάσισε την πλήρη χρηματοδότηση προεγκατάστασης ευρωπαίων πυροσβεστών στην χώρα μας για τον Ιούλιο & τον Αύγουστο. Πυροσβέστες από 6 Χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες θα συμβάλλουν στις προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο με 205 άτομα τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • 40 συνολικά πυροσβέστες (20 το 1ο δεκαπενθήμερο και 20 το 2ο δεκαπενθήμερο) από την Βουλγαρία, θα εδρεύουν στην 2η ΕΜΟΔΕ Θεσσαλονίκης με 3 πυροσβεστικά οχήματα το χρονικό διάστημα από 1-31 Ιουλίου 2023.
  • 80 συνολικά πυροσβέστες (40 το 1ο δεκαπενθήμερο και 40 το 2ο δεκαπενθήμερο) από την Ρουμανία, θα εδρεύουν στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Νέα Μάκρη με 5 πυροσβεστικά οχήματα το χρονικό διάστημα από 1-31 Ιουλίου 2023.
  • 20 πυροσβέστες από την Γερμανία, εγκαταστάθηκαν στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με 2 πυροσβεστικά οχήματα το χρονικό διάστημα από 1-15 Ιουλίου 2023.
  • 20 πυροσβέστες από την Μάλτα, θα εδρεύουν στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αρχαίας Ολυμπίας, για το χρονικό διάστημα από 16-31 Ιουλίου 2023.
  • 25 συνολικά πυροσβέστες από την Γαλλία, θα εδρεύουν στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Νέα Μάκρη με 4 πυροσβεστικά οχήματα  το χρονικό διάστημα από 1-31 Αυγούστου 2023.
  • 20 πυροσβέστες από την Σλοβακία, θα εδρεύουν στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με 5 πυροσβεστικά οχήματα (το χρονικό διάστημα από 1-15 Αυγούστου 2023.

Καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις

Όπως είχε διαβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός ξεκίνησαν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών στην Αττική από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  • Από το πρωί της Τρίτης, ξεκίνησαν οι αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τον Δήμο Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, έξι κλιμάκια βρίσκονται στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε όλο το εύρος της περιοχής.
  • Πριν από την έναρξη της διαδικασίας αυτοψιών από τα αρμόδια κλιμάκια προηγήθηκε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές και συντονιστική σύσκεψη στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Υπουργού Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσου, και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, υπηρεσιακούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς φορείς, με στόχο η διαδικασία αυτοψιών, καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών να προχωρήσει με τους συνήθεις ταχείς ρυθμούς για να ακολουθήσει - με αντίστοιχη ταχύτητα - η υλοποίηση των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Προστασία των εκτάσεων που κάηκαν

Στον άμεσο σχεδιασμό της Κυβέρνησης εντάσσεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έτσι ώστε όλες οι εκτάσεις που κάηκαν από τις πυρκαγιές να κηρυχθούν αυτόματα αναδασωτέες σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

  • Επομένως δεν υπάρχει κανένα κίνητρο πυρκαγιάς ή «αποχαρακτηρισμού» της δασικής έκτασης όπως φαντάζονται μερικοί που αρέσκονται σε μυθεύματα.
  • Να σημειωθεί δε, ότι ανεμογεννήτριες, όπως και πολλά άλλα είδη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, επιτρέπεται νομίμως να εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης από πυρκαγιά ή άλλη αιτία δυσκολεύει, και δεν διευκολύνει, την αδειοδότηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση υποχρεούται σε αυξημένες μελέτες, μέτρα και δράσεις προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης που, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκτελέσει.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου