Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Για τη νεολαία έγιναν και γίνονται πολλά και αξίζει να τα θυμόμαστε

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στο 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ με θέμα: «Ελλάδα 2030»:

Ειδικά για τη νεολαία έγιναν και γίνονται πολλά και αξίζει να μην τα ξεχνάμε και αξίζει να τα θυμόμαστε:

Από την αναγνώριση των δικαιωμάτων και την προστασία των ταχυμεταφορέων, μέχρι το πρώτο ένσημο για την πρόσληψη νέων χωρίς προϋπηρεσία. Από τις 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ, ως το νέο ασφαλιστικό. 

Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι πρωτίστως στους νέους απευθύνεται και η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα που πληρώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαΐου. Και το ίδιο, η τόσο σημαντική ψηφιακή κάρτα εργασίας που καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και διασφαλίζει ωράρια και υπερωρίες.

Αλλά στους νέους απευθύνονται και μια σειρά από άλλα μέτρα: Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση έγινε πράξη από τη δική μας Κυβέρνηση. Το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Περισσότερες άδειες και στους δύο γονείς. Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» που θα κρατούν τα παιδιά της εργαζόμενης μητέρας.

Όσο για την Παιδεία, τη θεωρώ τον καθρέφτη του μέλλοντος, που ξεκινά από σήμερα. Ήδη υπηρετούν στην Παιδεία μας, στη δημόσια Παιδεία μας, περισσότεροι από 16 χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί -οι πρώτες προσλήψεις τακτικού προσωπικού που έγιναν εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία- νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι, πια, για όλα τα παιδιά. Οι ξένες γλώσσες και οι δεξιότητες ξεκινούν από το νηπιαγωγείο. Το Νέο Σχολείο -δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό- σύγχρονα μαθήματα, ψηφιακό εξοπλισμό, κριτική γνώση, πρότυπες και πειραματικές μονάδες παντού, αναγνωρίζεται τώρα από όλους και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ένας χώρος στον οποίο υστερούσαμε εδώ και δεκαετίες. Και βέβαια το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Παιδεία. Ένα νομοσχέδιο το οποίο θα θέσει τις βάσεις για σύγχρονα πανεπιστήμια με εσωτερικά προγράμματα ERASMUS. Αλλά, βέβαια, και τα πανεπιστήμιά μας να μπορούν να ανοίξουν με ξενόγλωσσα τμήματα. Να μπορούν να ενθαρρύνουν τα startups των φοιτητών, τη δική σας δημιουργική επιχειρηματικότητα.

Έχουμε ήδη σήμερα -αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η ίδια η φύση της εργασίας- ένα νέο πλαίσιο για την τηλεργασία με την κατοχύρωση του δικαιώματος της αποσύνδεσης.

Έχουμε την ψηφιακή μέριμνα που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους ώστε να αποκτήσουν δικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Και ναι, ήταν μία πρόταση η οποία ήρθε από εσάς: Κανείς νέος έως 29 ετών να μην πληρώνει πια τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Στην διάρκεια της πανδημίας, για να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό των νέων, το Freedom Pass, το οποίο στην αρχή λοιδορήθηκε από κάποιους, έδωσε σε μισό εκατομμύριο νέους, όχι μόνο το κίνητρο να εμβολιαστούν, αλλά και 150 ευρώ για να καταναλώσουν σε υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού.

Το κράτος πριμοδοτεί την αγορά βιβλίων, ειδικά από ανέργους, αναλαμβάνοντας την δωρεάν κατάρτισή τους.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μία τολμηρή εθνική στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+ και θεσμικές προβλέψεις για την παρενόχληση σε κάθε χώρο. Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας, για την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία.

Και ακόμα, ποτέ το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα τις υπόγειες αλλά υπαρκτές πληγές των καιρών: Την εξάρτηση από τις ουσίες. Τα ψυχικά προβλήματα, ειδικά τα ζητήματα που αφορούν τους εφήβους. Τη μόρφωση στις φυλακές. Σήμερα η Ελλάδα ακολουθεί μερικά από τα πιο πρωτοπόρα διεθνή προγράμματα απέναντι στα προβλήματα που πολιορκούν τους νέους ανθρώπους.

Το επόμενο διάστημα και παρά τον πόλεμο και τη διεθνή κρίση, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πολύπλευρο πρόγραμμά της για τη Νεολαία.  Όμως, ειδική προτεραιότητα θα αποτελέσει τώρα ένα πρόβλημα στο οποίο συμπυκνώνονται, νομίζω, οι περισσότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα νέο κορίτσι, ένα νέο αγόρι. Και αναφέρομαι στην προσωπική στέγη, γιατί τα ενοίκια ανεβαίνουν και ο πρώτος μισθός δεν αρκεί για να τα καλύψει. Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε:

Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου, εκατοντάδες ακίνητα μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά.

Και από τη συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο παλιός ΟΑΕΔ, με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μέχρι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές στέγες και να αποδοθούν και αυτές προς ενοικίαση σε προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα πανεπιστήμια μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όπου θα μπορεί ένας φοιτητής με πολύ χαμηλό ενοίκιο να έχει πρόσβαση σε ποιοτική στέγη.

Όλες αυτές, λοιπόν, είναι πολιτικές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα από την Κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν στη δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου