Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro


 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης σε ανεπίσημη μετάφραση από τα γαλλικά:

Alexia Kefalas: Κύριε Πρωθυπουργέ, ποια είναι τα θέματα που θα συζητήσετε με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Erdogan;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μείζονα διαφορά μας εδώ και δεκαετίες αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας και, επιπλέον, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τη διαχειριστούμε χωρίς την καταφυγή σε κλιμάκωση των εντάσεων όπως το περασμένο καλοκαίρι. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο, με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο Διεθνές Δίκαιο.

Η γεωγραφική μας θέση μας προορίζει να ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Έχουμε, λοιπόν, κοινά οικονομικά συμφέροντα και θα έπρεπε να έχουμε άλλες ανησυχίες όπως το περιβάλλον ή το ζήτημα της μετανάστευσης.

Alexia Kefalas: Η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της σε εξοπλισμούς ετησίως και μόλις ενισχύσατε το στρατιωτικό σας οπλοστάσιο. Ετοιμάζεστε για νέες εντάσεις; Περιμένετε υποστήριξη από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, αλλά και από το ΝΑΤΟ;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Joe Biden μας προσφέρει μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι συνεπές μέλος της Συμμαχίας από το 1952 και είναι μία από τις λίγες χώρες-μέλη που πληρούν το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Εάν συνεχιστούν οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία, αυτό θα είναι κακό σημάδι για το ΝΑΤΟ.


Επομένως, εναπόκειται στην Ελλάδα και την Τουρκία να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, αλλά εναπόκειται επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά επίσης τη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα εστάλη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα.


Alexia Kefalas: Η Τουρκία απείλησε πρόσφατα να ανοίξει τα σύνορά της στα περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί. Το ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης αποτελεί πηγή ανησυχίας για σας;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε απελπισμένοι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, να χρησιμοποιούνται ως ένα γεωπολιτικό όπλο. Αυτό προσπαθεί όμως να κάνει η Τουρκία.


Προστατεύουμε τα σύνορά μας, που είναι σύνορα της Ευρώπης, και δημιουργούμε επίσης εργαλεία και δομές για να τα ενισχύσουμε. Επειδή θέλω να είμαι πολύ σαφής, οι συνοριοφύλακες και το Λιμενικό μας Σώμα είναι εκεί για να υπερασπιστούν την ήπειρό μας, και συχνά επίσης για να σώζουν ζωές που κινδυνεύουν στη θάλασσα.


Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας προσκαλώ να μιλήσετε με το Λιμενικό μας σώμα και να τους ρωτήσετε πόσους ανθρώπους έχουν σώσει τελευταία. Ναι, η Τουρκία φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους αλλά πρέπει επίσης να σέβεται το μερίδιο που της αναλογεί βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Πρέπει να ελέγχει τους διακινητές και να δέχεται την επανεισδοχή όσων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί.


Alexia Kefalas: Η Ελλάδα, η οποία ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης για την οικονομία της, τα γραφειοκρατικά προβλήματα καθώς και τη διακυβέρνηση, είναι τώρα πρωτεργάτης του ευρωπαϊκού ψηφιακού υγειονομικού πιστοποιητικού που θα διευκολύνει τα ταξίδια στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Αυτή η αλλαγή προτύπου, είναι σημαντική για τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας;


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το σχέδιο ανάκαμψης ονομάζεται Ελλάδα 2.0. Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσεων και λιτότητας, οι Έλληνες θέλουν επίσης να γυρίσουν σελίδα, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες του χθες και να καινοτομήσουν. Αυτό συνέβη με το ψηφιακό υγειονομικό πιστοποιητικό, το οποίο θέσαμε ως πρωτοβουλία και το υπερασπιστήκαμε σε όλη την Ευρώπη.


Έχουμε μια μεγάλη συλλογική φιλοδοξία και οι επενδυτές επιστρέφουν. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της VW, η οποία μετέτρεψε το απομακρυσμένο νησί της Αστυπάλαιας, σε ένα εργαστήριο εξάλειψης των εκπομπών άνθρακα, μέσω της αντικατάστασης όλων των οχημάτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Σήμερα προσκαλούμε τους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ ή ότι έχει κανείς αναρρώσει από τον Covid. Έχουμε χειριστεί την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ξεκινήσαμε την τουριστική μας σεζόν με απόλυτη ασφάλεια. Οι Γάλλοι φίλοι μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία, θα περάσουν εξαιρετικές διακοπές στην Ελλάδα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου