Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κατόπιν πρόσκλησης του κ. El-Sisi, έρχεται επτά μήνες μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα και εντάσσεται στο πλαίσιο των πυκνών διμερών επαφών και της σταθερής βελτίωσης που διαπιστώνεται στις σχέσεις με το Κάιρο.
Ελλάδα και Αίγυπτος συμμετέχουν άλλωστε σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φορουμ Φιλίας», σχήματα που έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Η δήλωση του Πρωθυπουργού :
Επισκέφτηκα σήμερα την Αίγυπτο. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, για την ζεστή υποδοχή και τις γόνιμες συνομιλίες. Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Με τον Πρόεδρο Abdel Fatah El-Sisi μοιραζόμαστε την ίδια οπτική και για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία της Κύπρου, με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες μας συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας. Η Αίγυπτος υποστηρίζει σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. Δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου που αυτά τα ψηφίσματα προβλέπουν: Δηλαδή, μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Μία λύση λειτουργική, μια λύση συμβατή με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ.
Στην πρεσβευτική κατοικία της Ελλάδας στο Κάιρο συναντήθηκα με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Τους συνεχάρη για το πολύπλευρο έργο τους και τους ευχαρίστησα για την αγάπη τους προς την Ελλάδα, τη μέριμνά τους για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας.
Με μεγάλη συγκίνηση στη συνέχεια βρέθηκα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και εξέφρασα στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ πόσο εκτιμώ προσωπικά, αλλά και πόσο όλοι οι Έλληνες τιμούν, το σπουδαίο έργο που επιτελείται εδώ. Στη συνέχεια επισκέφτηκα στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας και την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η επίσκεψή μου στην Αίγυπτο έκλεισε με μία πολύ ζεστή συνάντηση, στην ελληνική «καρδιά» της Αλεξάνδρειας, στο Ελληνικό Τετράγωνο του Shatby όπου είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μέλη της Ελληνικής κοινότητας και ομογενειακών οργανώσεων.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου