Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Η Μενδώνη απαντά στην Liberation για την αναξιοπιστία του άρθρου που έγραψε με βοήθεια ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ

 


Μία από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, και ένας Συριζαίος αρχιτέκτονας ο Τάσος Τανούλας είπαν να σπιλώσουν την Ακρόπολη και την χώρα διεθνώς.

Η εφημερίδα Liberation, στηριζόμενη σε δύο αναξιόπιστους την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, και τον αρχιτέκτονα, Τάσο Τανούλα, που μίλησαν στο Γάλλο δημοσιογράφο, κατέγραψε τα συκοφαντικά για την Ακρόπολη χωρίς η εφημερίδα να ζητήσει την άποψη σοβαρών και υπευθύνων μελετητών, οι οποίοι είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, διεθνώς, με μακρά και πολύ επιτυχημένη θητεία στο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, φανερά ενοχλημένη από το ρεπορτάζ της Liberation, το οποίο με τίτλο «Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και παραμορφωμένη ομορφιά», επικρίνει τις επιλογές της για τα έργα στην Ακρόπολη κάνοντας λόγο για τσιμεντοποίηση και παραμόρφωση του Ιερού Βράχου, απέστειλε μια επιστολή 2.112 λέξεων «απαντώντας λεπτομερώς στα ανακριβή στοιχεία του ρεπορτάζ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη, στην επιστολή της «επιτίθεται» στον συντάκτη του ρεπορτάζ Fabien Perrier, αλλά και στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα και τον αρχιτέκτονα Τάσο Τανούλα, δηλώσεις των οποίων φιλοξένησε η Liberation.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι το ρεπορτάζ περιέχει ανακρίβειες και μεροληπτικές θέσεις, ενώ αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος Fabien Perrier, που το υπογράφει, «όταν υποστηρίζει αβίαστα και με περισσή ευκολία την προσωπική του άποψη, ότι η Ακρόπολη κινδυνεύει να καταστραφεί για πάντα, πρέπει να είναι σε θέση να την τεκμηριώσει».

Επιπλέον, χαρακτηρίζει αναξιόπιστους την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, και τον αρχιτέκτονα, Τάσο Τανούλα, που μίλησαν στο Γάλλο δημοσιογράφο, τον οποίο εγκαλεί γιατί δεν έχει καταγράψει «την άποψη των υπευθύνων μελετητών, οι οποίοι είναι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, διεθνώς, με μακρά και πολύ επιτυχημένη θητεία στο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης».

Αναφορικά με το ατύχημα που είχε πολίτης με αναπηρικό καροτσάκι στην Ακρόπολη, το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν συνέβη στους τσιμεντένιους διαδρόμους, αλλά «στο ξύλινο deck στα Προπύλαια» και σημειώνει ότι «είναι απορίας άξιον πώς βρέθηκε εκεί ο συμπολίτης μας με το αναπηρικό καρότσι, καθώς δεν ενδείκνυται η κυκλοφορία τροχήλατων αμαξιδίων στο συγκεκριμένο ξύλινο δάπεδο, το οποίο έχει αναβαθμούς». Προσθέτει μάλιστα ότι «παραμένει αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η Ακρόπολη είναι σήμερα απολύτως προσβάσιμη στο σύνολο της κοινωνίας, της κοινωνίας των τριών τρίτων».

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή στη γαλλική εφημερίδα για το ρεπορτάζ, έπειτα από αίτημα δημοσιογράφων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Τι έγραφε η Liberation

«Ακρόπολη, τσιμενταρισμένη και παραμορφωμένη ομορφιά» είναι ο τίτλος του άρθρου της Liberation, στο οποίο καταγράφεται η παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και της κυβέρνησης στον Ιερό Βράχο, με ένα συνονθύλευμα τσιμέντου, «που δείχνει ασέβεια απέναντι σε ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Στο πιο επισκέψιμο μνημείο στην Ελλάδα, με το πρόσχημα της αποκατάστασης και βελτίωσης της προσβασιμότητας του μνημείου, κινδυνεύουν να μεταμορφώσουν τον λόφο στην καρδιά της Αθήνας για πάντα», υπογραμμίζεται στο άρθρο – παρέμβασή της Liberation.

Παράλληλα, το άρθρο αναφέρει τις δηλώσεις της πρόεδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινας Κουτσούμπα και του αρχιτέκτονα, Τάσου Τανούλα, ο οποίος επί 44 χρόνια εργάστηκε για την αποκατάσταση της Ακρόπολης.


Και οι δύο περιγράφουν με μελανά χρώματα τις παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του μνημείου.

Όπως εξηγεί η κυρία Κουτσούμπα στη γαλλική εφημερίδα, για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν τοποθετήθηκε οπλισμένο σκυρόδεμα στους αρχαίους βράχους και, στη συνέχεια, καλύφθηκε με τσιμέντο. Τώρα, η κορυφή του λόφου, 157 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, «μοιάζει περισσότερο με ποδηλατόδρομο ή πίστα για σκέιτμπορντ, παρά με έναν ιστορικό χώρο για να θαυμάσετε τις αρχαιότητες».

Ο αρχιτέκτονας, Τάσος Τανουλάς, περιγράφει το σοκ του, όταν επισκέφθηκε την Ακρόπολη μετά το πέρας των εργασιών. «Όταν ήμουν υπεύθυνος για το έργο, το κάναμε με το χέρι», θυμάται μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «από σεβασμό για το μέρος, από σεβασμό για τις πέτρες».

Τώρα όλα φαίνεται να έχουν γίνει με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο, όπως είπε καταλήγοντας ότι «χρησιμοποίησαν βαριά μηχανήματα, που έβλαψαν τις εγκαταστάσεις».


Με πληροφορίες απο τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου