«Ηταν φρικτό. Δεν έχω νιώσει ποτέ πιο ταπεινωμένος σε όλη μου τη ζωή. Δεν θα ξαναπάω ποτέ στη Βρετανία. Για εμένα, η χώρα δεν υπάρχει, μετά το Καλέ αρχίζει ο Βόρειος Πόλος». Ο 51χρονος Ιταλός Σερτζιο ντ’ Αλμπέρτι είναι ένας από τους χιλιάδες πολίτες της Ε.Ε. που, χωρίς προφανή λόγο, υπέστη τις περιποιήσεις της συνοριοφυλακής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την αρχή της χρονιάς, παρότι οι αφίξεις πολιτών από χώρες της Ενωσης στη Βρετανία είναι 20 φορές κάτω σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, ο αριθμός πολιτών της Ε.Ε. στους οποίους έχει απαγορευθεί η είσοδος έχει εκτοξευθεί.
Παρά το Brexit, οι πολίτες της Ε.Ε. επιτρέπεται να εισέρχονται στη Βρετανία χωρίς βίζα, αλλά η αστυνομία των συνόρων όλο και συχνότερα αμφισβητεί τον σκοπό του ταξιδιού τους, τους παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα και τους κλείνει την πόρτα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο δεν ίσχυαν περιορισμοί ταξιδιών λόγω COVID, η βρετανική συνοριοφυλακή εμπόδισε 493 πολίτες της Ε.Ε. να εισέλθουν στη χώρα. Κατά την αντίστοιχη εφετινή περίοδο, με 20% μειωμένες αφίξεις, εμπόδισε 3.294 πολίτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η απαγόρευση εισόδου στη χώρα συνεπάγεται και εγκλεισμό σε κέντρο κράτησης μέχρι την απέλαση.
Χρειάστηκε η κατακραυγή βουλευτών προκειμένου να δώσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εντολή να αφήνονται οι υπό απέλαση πολίτες της Ε.Ε. ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης. Η Κλόε (ψευδώνυμο), ζαχαροπλάστρια από τη Δανία, δεν περιλαμβάνεται επισήμως στον αριθμό των 3.294, αφού οι Βρετανοί της υποσχέθηκαν ότι δεν θα την καταγράψουν εάν επέστρεφε στη χώρα της και δεν επιχειρούσε να διασχίσει τη Μάγχη.
Εβαλαν στο διαβατήριό της σφραγίδα IS81, που σημαίνει «άτομο που ζήτησε να εισέλθει στη Βρετανία αλλά εν συνεχεία απέσυρε το αίτημα».
Η Κλόε ξαναπροσπάθησε μερικές ημέρες αργότερα, φθάνοντας αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Χίθροου, όπου πέρασε έξι ώρες κλαίγοντας σε ένα δωμάτιο της υπηρεσίας μετανάστευσης. «Ηθελαν να με κάνουν να πω ότι μετακομίζω στη Βρετανία. Τους είπα ότι έχω έρθει να επισκεφθώ τον φίλο μου και με ρώτησαν “έχεις έρθει να ζήσεις με τον φίλο σου”;». Σε αντίθεση με τον Ντ’ Αλμπέρτι, ο οποίος ίσως κίνησε υποψίες επειδή δεν είχε εισιτήριο επιστροφής, η Κλόε υπέστη τη μεταχείριση αυτή παρότι διέθετε εισιτήριο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου