Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής είπε πολλά και ενδιαφέροντα.
Εμείς στεκόμαστε στο θέμα των ΜΚΟ, και στο ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους όπως μαθαίνουμε, σύντροφοι, αριστεροί και ακροαριστεροί που κρύβονται πίσω από ΜΚΟ και είχαν κάνει μαγαζάκι τους μετανάστες, βγάζοντας εκατομμύρια ευρώ.
Μέσα σε όλα ο υπουργός αναφέρθηκε στις ΜΚΟ λέγοντας :
Το μήνυμα είναι ότι ουδείς μπορεί να λειτουργεί εντός ελληνικής επικράτειας εκτός νόμου και όποιος το κάνει θα βρίσκεται αντιμέτωπος με την ελληνική Δικαιοσύνη. Η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά σε τέσσερις οργανώσεις αλλά πολλοί έλεγχοι που αφορούν στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη. Σε δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον, την οικονομική κατεύθυνση και τον έλεγχο για τη διαχείριση των κονδυλίων από ΜΚΟ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει ήδη προχωρήσει σε ενδελεχή και σε βάθος έρευνα για την οποία θα ακούσετε περισσότερα όταν τα πορίσματα πάνε στη Δικαιοσύνη.
Δεύτερον, την κατεύθυνση της γενικότερης δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Κάποιες ΜΚΟ συνέργησαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην ελληνική επικράτεια συνεργαζόμενες και με οργανώσεις που βρίσκονται στην άλλη πλευρά.
Συνέβαλαν στην παράνομη είσοδο προσώπων στην Ελλάδα, παρακολουθούσαν το Λιμενικό, κατηύθυναν βάρκες, κατηύθυναν ανθρώπους για το πώς θα φύγουν από την Τουρκία για να φτάσουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν και εκείνες που προσπαθούν να δράσουν εκτός διακρατικών συμφωνιών όπως προσφάτως κάποιοι Ολλανδοί. Ηρθαν με ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα για να πάρουν κόσμο, χωρίς να έχει υπάρξει καμία συνεννόηση ούτε με εμάς ούτε με την ολλανδική κυβέρνηση. Και αυτοί, όπως είδατε, αντελήφθησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», είναι ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος που λειτουργεί με κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους. Οφείλω πάντως να διευκρινίσω ότι δεν πρέπει και δεν τα βάζουμε όλα σε ένα σακί. Πολλές ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πολλά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και συνεργαζόμαστε καλά μαζί τους.
Πότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το ποιες εξ αυτών ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και ποιες όχι;
Δημιουργήσαμε το Μητρώο ΜΚΟ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ, ενώ αρχική εγγραφή έχουν κάνει 75 ΜΚΟ. Διευκρινιστικά, οι 4 ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη ως κατηγορούμενες δεν έχουν κάνει αίτημα για να εγγραφούν, να ελεγχθούν και να πιστοποιηθούν.
Ακολουθεί το Μητρώο Μελών ΜΚΟ, όπου οι ΜΚΟ που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο ΜΚΟ υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη, υπάλληλοι ή συνεργάτες τους, εντός ή εκτός δομών.
Ανακτήσαμε τη διοίκηση των δομών φιλοξενίας από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ, με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας.
Προχωρούμε στην ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου εισόδου/εξόδου στις δομές. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα μπορεί να γίνεται μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας που περιλαμβάνει και βιομετρικό αποτύπωμα και αυτό ισχύει και θα ισχύσει για τα μέλη των ΜΚΟ και όλους ανεξαιρέτως. Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό.
Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές συμμετέχουμε στον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου