Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να κλέψουν στοιχεία για το εμβόλιο του κοροναϊού


Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγγέλλει ότι χάκερς με την κάλυψη του ρωσικού κράτους προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο του Covid-19 και έρευνες που αφορούν θεραπείες από επιστημονικούς και φαρμακευτικούς οργανισμούς σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά.


Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας NCSC (National Cyber Security Centre), πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ομάδα ΑΡΤ29 – γνωστή ως Cozy Bear ή the Dukes – η οποία κατά την άποψη των εν λόγω χωρών είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι τμήμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι Βρετανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν εάν κάποια από τις επιθέσεις είχε επιτύχει στον στόχο της κλοπής ιατρικών μυστικών, παρόλο που τόνισαν ότι καμία από τις έρευνες για τα εμβόλια δεν είχε τεθεί σε κίνδυνο.

Είναι σπάνιο για το Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώνει ρητά πως πιστεύει ότι μια άλλη χώρα βρίσκεται πίσω από μια συντονισμένη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οι οποίες αναμένεται επίσης να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις σύντομα.

Καταδικάζει η Βρετανία

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι ήταν «εντελώς απαράδεκτο» οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να πλήττουν το έργο κατά της πανδημίας.

«Ενώ άλλοι επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα με ανάρμοστες συμπεριφορές, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του επιλέγουν να εργασθούν σκληρά για την εξεύρεση του εμβολίου και για να προστατέψουν την υγεία παγκοσμίως», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι η Βρετανία θα συνεργασθεί με τους συμμάχους της ώστε να οδηγηθούν οι δράστες στην δικαιοσύνη. 


Σε ανακοίνωση του NCSC, αναφέρεται ότι οι επιθέσεις της ομάδας αυτής συνεχίζονται και ότι οι χάκερς χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και μεθόδους, περιλαμβανομένου και στοχευμένου fishing και κακόβουλα προγράμματα.

«Καταδικάζουμε αυτές τις δόλιες επιθέσεις εναντίον εκείνων που επιτελούν ένα ζωτικής σημασίας έργο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο διευθυντής του NCSC Πολ Τσιτσέστερ.

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι δίκτυα χάκερς πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την πανδημία του κορονοϊού. Αλλά τέτοιους είδους επιθέσεις χάκερς που να συνδέονται απροκάλυπτα με το ρωσικό κράτος δεν είχαν συμβεί κατά το παρελθόν.

Ποιοι είναι οι διαβόητοι Ρώσοι χάκερ

Η ομάδα APT29 δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και είναι επίσης γνωστή στην κοινότητα των χάκερ ως «the Dukes» ή «Cozy Bear».

Η ομάδα APT29 χρησιμοποιεί μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών για να κλέψει δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και προσαρμοσμένου κακόβουλου λογισμικού γνωστού ως «WellMess» και «WellMail». Στοχεύουν επίσης κυβερνήσεις, ομάδες προβληματισμού και τον τομέα της ενέργειας.

Η ομάδα Cozy Bear που σχετίζεται με την ρωσική κυβέρνηση θεωρείται ύποπτη για τις επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Κατηγορίες και για ρωσική ανάμειξη στις βρετανικές εκλογές του 2019

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε επίσης να παρέμβει στις βουλευτικές εκλογές του 2019 χρησιμοποιώντας έγγραφα που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες, τα οποία απόκτησε με αθέμιτο τρόπο, σχετίζονταν με την σχεδιαζόμενη Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οποία διοχέτευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ρωσικοί παράγοντες προσπάθησαν να παρέμβουν στις βουλευτικές εκλογές του 2019 διαδίδοντας on-line κυβερνητικά έγγραφα που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες και αποκτήθηκαν με αθέμιτο τρόπο» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

«Κυβερνητικά έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, είχαν αποκτηθεί με αθέμιτο τρόπο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2019 και διαδόθηκαν διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Reddit», δήλωσε ο Ράαμπ.

«Ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια ευρείας κλίμακας ρωσική καμπάνια ενάντια στις βουλευτικές εκλογές, οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στις δημοκρατικές μας διαδικασίες είναι ανεπίτρεπτη», δήλωσε ο Ράαμπ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με κατάλληλα μέτρα στο μέλλον».

Αρνείται τα πάντα το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου, ότι η Ρωσία παρενέβη στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2019 και ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες για το εμβόλιο του νέου κοροναϊού.

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Λεονίντ Σλούτσκι αναφερόμενος στα περί παρέμβασης της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας το 2019, δήλωσε ότι «η βρετανική ηγεσία διαπράττει και πάλι τα ίδια αντιρωσικά λάθη και δεν υπονομεύει απλώς περαιτέρω τους δεσμούς της με την Μόσχα αλλά και το ίδιο της το κύρος».


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου