Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Tηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση του Τουρισμού μετά τον COVID-19 - Επιστολή ΣΕΤΕ



Οι σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στον τουρισμό και οι προοπτικές της δυναμικής επανεκκίνησης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου.

Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα κάνουμε μία συνολική συζήτηση για τις προοπτικές του κλάδου του τουρισμού για τη σεζόν που μας έρχεται, αλλά και για το 2021. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στον τουρισμό θα είναι σημαντικές.

Ο δικός μας στόχος για το 2020 είναι να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρηστικό μας προϊόν έχει μία ιδιαιτερότητα, ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό όμως, ότι η χώρα έχει καταφέρει και έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα μας επιτρέψει, πιστεύω, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021.

Ξέρετε ότι έχουμε δράσει γρήγορα για να στηρίξουμε τη χειμερία νάρκη των επιχειρήσεων και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και τους εργαζόμενους. Και θα στηρίξουμε φυσικά και τη δική σας εργασία με νέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες. Νομίζω ότι το “Greece From Home” -και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές- είναι πραγματικά μία παγκόσμια καινοτομία, η οποία αναδεικνύει την ευρηματικότητα της Ελλάδος στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και ο σκοπός μας είναι να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα για πολιτικές οι οποίες θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στον κλάδο του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τουριστικό τομέα, τονίστηκε ότι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός, κατά το δυνατόν των αρνητικών συνεπειών και η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζομένων, αλλά και ο σχεδιασμός για τις προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας μετά το τέλος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η Γενικής Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων, Βίκυ Λοϊζου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου, Δημήτρης Σκάλκος, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής Δημιουργικού Σχεδιασμού, Steve Vranakis, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευτύχης Βασιλάκης, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Παράσχης.

Δέκα δράσεις για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητά από την κυβέρνηση ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέσω επιστολής του προέδρου του, Γιάννη Ρέτσου, προς τον πρωθυπουργό.  

Οπως τονίζεται, τα δέκα βήματα που προτείνονται είναι:

1. Σχέδιο επανεκκίνησης: να υπάρξει κοινή πανευρωπαϊκή γραμμή. Τουρισμός/Μεταφορές δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χωρίς κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για ελεγχόμενες υγειονομικά μετακινήσεις.

2. Στοχευμένη καμπάνια προβολής με συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού-ΕΟΤ-MarketingGreece: Ήδη η συνεργασία αυτή, με την συμβολή του CCO της κυβέρνησης, Στηβ Βρανάκη, έδειξε το πρώτο θετικό δείγμα γραφής με την προσπάθεια του “Greece from Home”, ενώ οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος θα την ενισχύσουν περισσότερο.

3. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και παραμονής του θαλάσσιου τουρισμού στο 12%.

4. Προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων από την επανεκκίνηση της οικονομίας και για όλο το 2020: επιδότηση εργοδοτικών εισφορών (αναλογικά με την συνεισφορά και του εργαζομένου) και συμπληρωματικών επιδομάτων στη λογική του “Kurtzarbeit”. Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλές από τις εποχικές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν φέτος, μεγάλο μέρος των περίπου 700.000 εργαζομένων του τουρισμού, θα παραμείνει άνεργο. Χρειάζεται δίχτυ προστασίας και διεύρυνση του ταμείου ανεργίας. Ειδικά για φέτος, οι καταληκτικές ημερομηνίες πρόσληψης - προβλεπόμενες από τις συμβάσεις εργασίας - (από 15/5 στις περισσότερες περιοχές έως και 10/6), δεν πρέπει να ισχύσουν και οι προσλήψεις να ξεκινούν με το άνοιγμα της επιχείρησης σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη της πληρότητάς της.

5. Μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

6. Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τον πελάτη.

7. Εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων: Έχει ήδη ανακοινωθεί το εγγυοδοτικό (εγγυήσεις ύψους έως 2 δισ. ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας), που με τη μόχλευση μπορεί να φτάσει τα 7 δισ., ενώ ενημερωθήκαμε για άτοκα δάνεια του ΤΕΠΙΧ έως του ποσού των 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση, η πλατφόρμα αιτήσεων των οποίων ανοίγει την επόμενη εβδομάδα. Είναι κρίσιμο να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες παρόμοιας χρηματοδότησης, από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

8. Μη καταβολή δόσεων δανείων για όλο το 2020 και μετάθεσή τους στο τέλος της διάρκειας του δανείου με έναν χρόνο επέκταση.

9. Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων κατασκευών, τεχνολογίας και υπηρεσιών, για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.

10. Ειδική ανταγωνιστικότητα χρεώσεων υποδομών 2020-2021: Το οικοσύστημα των αερομεταφορών (αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, επίγεια εξυπηρέτηση, κ.λπ.), χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Περίπου 22 εκατ. επιβάτες από το σύνολο των 33 εκατ. αφίξεων του 2019 έρχονται με αεροπλάνο. Πρέπει να βοηθηθούν τα δίκτυα/υποδομές/εταιρείες επιβατικών μεταφορών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι κάθε εταιρεία είναι ειδική περίπτωση. Τα αεροδρόμια έχουν σημαντικό ρόλο στη δυνατότητα ανάκαμψης του τουρισμού. Πρέπει, λοιπόν, να εξεταστεί η δυνατότητα χρήσης των κονδυλίων που εισπράττει ετήσια το κράτος από τις συμβάσεις παραχώρησης, ή/και να εξεταστεί η δυνατότητα  παράτασης των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και κάθε δημιουργική λύση, προκειμένου να εξασφαλιστεί αφενός η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αφετέρου η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου