ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019
Στα ύψη οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας
Εως και τριπλάσιες είναι οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μελέτη της εταιρείας Empirica, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, εμφανίζει την Ελλάδα ως την 3η πιο ακριβή χώρα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Η μελέτη παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και περιέλαβε στοιχεία που αντλήθηκαν από τους ιστότοπους των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ε.Ε., όπως και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ, Κορέα, Τουρκία κ.ά.) τον Φεβρουάριο του 2018. Τα πακέτα που επιλέχθηκαν για την αξιολόγηση από την Ελλάδα ήταν πολύ λίγα και μη αντιπροσωπευτικά της αγοράς. Ωστόσο, τα συγκρίσιμα πακέτα που η Ε.Ε. προσδιορίζει ως μέση χρήση (5-10 Mbytes με απεριόριστη χρήση φωνής) εμφανίζουν πολύ υψηλότερο κόστος απόκτησης στη χώρα μας απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, οι εφαρμοζόμενες χρεώσεις, όπως διακρίνεται και στον σχετικό πίνακα, ακόμη και 15 μήνες μετά, κατατάσσουν τη χώρα μας σε πολύ υψηλές θέσεις.
Η διαφορά των χρεώσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αυτές μεταφερθούν στην ίδια χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, η Vodafone στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2018 διέθετε το πακέτο «VF προς όλους 700» με μηνιαία χρέωση 62 ευρώ παρέχοντας δωρεάν 700 ΜΒ δεδομένα, 700 λεπτά ομιλίας και 150 μηνύματα (SMS). Tην ίδια περίοδο, η Vodafone στην Ιταλία διέθετε το πακέτο «Pro», που παρείχε δωρεάν 7 GB και 550 λεπτά ομιλίας προς 22 ευρώ τον μήνα. Επίσης η Wind 3 στην Ιταλία πρόσφερε ακόμη πιο δελεαστική προσφορά, παρέχοντας αντί 26 ευρώ 10 GB δεδομένων και με απεριόριστα λεπτά ομιλίας.
Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι κατά την ίδια περίοδο (Φεβρουάριος 2018), σύμφωνα με τα στοιχεία της Empirica, στη Δανία, ένας κάτοικός της δεν μπορούσε να αποκτήσει πακέτο κινητής τηλεφωνίας με δωρεάν δεδομένα λιγότερα από 5 GB. Αντίθετα, τα περισσότερα πακέτα προσέφεραν στους χρήστες δωρεάν δεδομένα από 10 έως 40 GB, όγκοι χρήσης που για τη χώρα μας συνιστούσαν... άπιαστο όνειρο ή είχαν ονομαστική χρέωση μεταξύ 100 και 200 ευρώ μηνιαίως.
Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας υποστηρίζουν πως οι αξιολογήσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς γίνονται με βάση τις τιμές τιμοκαταλόγου (ονομαστικές) και όχι τις πραγματικές τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής και εισπράττουν οι επιχειρήσεις. Επιπλέον αποδίδουν τις όποιες διαφοροποιήσεις προς τα επάνω κυρίως στην υψηλή εφαρμοζόμενη φορολογία. Η χώρα όντως εφαρμόζει την υψηλότερη φορολογία, κατά μέσον όρο 40%, έχοντας πίσω της την Ουγγαρία με φορολογία 33%. Η φορολογία της κινητής στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% επί του μηνιαίου λογαριασμού. Πάντως και χωρίς τη φορολογία, όπως αναφέρει μελέτη της βρετανικής Ovum που έγινε ακριβώς για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας της Ελλάδας, η χώρα είναι η 10η πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στις υπηρεσίες κινητής. Αν προστεθεί η φορολογία, τότε τοποθετείται στην 6η θέση της Ε.Ε. και αν ακόμη οι χρεώσεις αυτές αναχθούν στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τότε η Ελλάδα σκαρφαλώνει ψηλότερα.
Αυτό διέκριναν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός, οι οποίοι ζήτησαν την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα κάτω. «Πρέπει να το παραδεχτούμε. Το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέδριο για τον κλάδο τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι πολλές διεθνείς αξιολογήσεις πάσχουν, καθώς αναφέρονται σε ονομαστικές και όχι πραγματικές τιμές, αλλά σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι πάροχοι της κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους προς τα κάτω.
Την ίδια θέση εξέφρασε την επόμενη ημέρα και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει τις τιμολογιακές πολιτικές των επιχειρήσεων, ο υπουργός απάντησε ότι δεν μπορεί να το επιτύχει αμέσως, αλλά μόνον εμμέσως. Πρόσθεσε ακόμη ότι στην επικείμενη δημοπρασία συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει είτε τη μεγιστοποίηση των εσόδων της είτε ένα χαμηλότερο τίμημα, με στόχο τη στήριξη του κλάδου και των επενδύσεών του. Ωστόσο, θα πρέπει και ο κλάδος να βάλει πλάτη στις επιδιώξεις της κυβέρνησης. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα –με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.– και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία».
Παραδοχή
Μια έμμεση παραδοχή των ευθυνών της βιομηχανίας σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει το κόστος χρήσης κινητής στην Ελλάδα πραγματοποίησε, την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής. Μιλώντας σε συνέδριο τηλεπικοινωνιών, παραδέχθηκε ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας υπονόμευσε ο ίδιος την αξιοπιστία του. Αυτό συνέβη καθώς, όπως ισχυρίστηκε, εμφανίζεται ως ο πιο ακριβός στην Ευρώπη χωρίς όμως τα έσοδα και τα κέρδη να είναι αντίστοιχα μιας τέτοιας θέσης. «Το μεγάλο λάθος που έκανε αυτός ο κλάδος τα τελευταία 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκαλής, «είναι ότι υπονόμευσε την αξιοπιστία του με συνεχείς προσφορές προς στους πελάτες». Συμπλήρωσε επίσης ότι οι εταιρείες έκαναν διαπραγμάτευση με κάθε πελάτη ξεχωριστά. Πάντως, ο επικεφαλής της Wind σημείωσε ότι η βιομηχανία θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης για εναρμόνιση ονομαστικών και πραγματικών χρεώσεων. «Θα είμαστε αρωγοί σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, γιατί θεωρούμε ότι η σημειολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου