Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της νέας μονάδας αιολικής ενέργειας στον Καφηρέα Εύβοιας


Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που δίνει νέα ώθηση στην στροφή της Ελλάδας στην πράσινη ανάπτυξη και παράλληλα στηρίζει την τοπική κοινωνία, εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Καφηρέα Εύβοιας.

Το μεγάλο αιολικό πάρκο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 130.000 νοικοκυριών και θα μειώσει την καύση λιγνίτη στην χώρα μας κατά 450.000 τόνους ετησίως, περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα σχέδια της Κυβέρνησης για «πράσινη» ανάπτυξη και μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε για παράλληλη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για μεγάλα έργα.

Δεδομένου πως η ολοκλήρωση του Καφηρέα χρειάστηκε 14 χρόνια, τόνισε ότι πάντοτε χρειάζεται αδειοδοτική μέριμνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει αχρείαστη γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αναγκάζοντας τους επενδυτές να γίνουν «ήρωες».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το έργο συνάδει με τους τρεις κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής: Αντικατάσταση του λιγνίτη από ηπιότερες μορφές παραγωγής, απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια και περιορισμό της οικονομικής «αιμορραγίας» που προκαλούν οι εισαγωγές ρεύματος.

Στον άμεσο σχεδιασμό της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται η υπογραφή νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ έως το τέλος του έτους, ενώ προηγουμένως θα γίνει τροποποίηση του ισχύοντος για την αντιμετώπιση «των πολλών αγκυλώσεων» που υπάρχουν.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι το έργο στον Καφηρέα συνιστά έμπρακτη απόδειξη της «επενδυτικής άνοιξης» στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει συνδυαστικά έργα για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, ενώ θα επιδιώξει και «γαλάζια» ανάπτυξη, καθώς και οι θάλασσές μας μπορούν να αξιοποιηθούν, πάντα με σεβασμό στη φυσική ομορφιά του τόπου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιά.

Το κόστος της επένδυσης στον Καφηρέα, ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας κατά τη κατασκευή του πάρκου του, εκ των οποίων το 45% καλύφθηκε από την τοπική κοινωνία.

Η επένδυση θα υποστηρίζει την περιοχή ποικιλοτρόπως, καθώς το 3% των εσόδων που θα δίνεται στην τοπική κοινωνία θα αξιοποιηθεί για σειρά έργων που θα ενισχύσουν την χρήση γης, τις αλιευτικές υποδομές, τις σχολικές μονάδες, το οδικό δίκτυο και πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο των έργων κατασκευής αναδασώθηκαν ή φυτεύτηκαν σχεδόν 1.000 στρέμματα γης, διανοίχτηκαν νέοι αγροτικοί δρόμοι μήκους 60 χιλιόμετρων και βελτιώθηκαν παλιοί άξονες μήκους 50 χιλιομέτρων.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη και στην Ανεμογεννήτρια «5», την ώρα που γίνονταν οι τελευταίοι έλεγχοι για την έναρξη λειτουργίας του αιολικού πάρκου και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους. Σε μια συμβολική κίνηση φύτεψε μια βελανιδιά στον περιβάλλοντα χώρο. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον Καστανόλογγο, ένα δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές στις πλαγιές της Όχης, η αναδάσωση του οποίου περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της εταιρείας.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός

Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που, δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες, βρίσκομαι στα εγκαίνια μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -και μάλιστα ενέργειας «καθαρής».

Στα Άσπρα Σπίτια, σε έναν τόπο με μεγάλη βιομηχανική παράδοση, ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, θεμελιώθηκε, μια μεγάλη επένδυση φυσικού αερίου.

Και εδώ, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, στον Καφηρέα, εγκαινιάζουμε σήμερα -μετά από πολλά χρόνια συστηματικής προσπάθειας- μία μονάδα με αιχμή τον άνεμο. Μία απολύτως ήπια, αλλά εξαιρετικά πλουσιοπάροχη «πράσινη» πηγή ενέργειας.

Είναι πρωτοβουλίες που μας φέρνουν πιο κοντά στην οριστικά απεξάρτηση από τον λιγνίτη, και την Ελλάδα πιο κοντά στα ζητούμενα του 21ου αιώνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Πριν ακόμη συμπληρωθούν 100 μέρες από την ορκωμοσία της, αποτελούν δείγμα εμπιστοσύνης προς μία Κυβέρνηση που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις και των επενδυτών αλλά και των εργαζομένων.

Η οποία όμως ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την πράσινη ανάπτυξη ως τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε οικονομικής προόδου στη χώρα μας.

Στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει οικονομία δίχως ευημερία του πολίτη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς καλύτερη ζωή για όλους.

Μιλάμε συνήθως για την «πράσινη ατζέντα», αναφερόμενοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Όμως θα ήταν ίσως πιο εύστοχο αν μιλούσαμε για «πράσινο νήμα».

Δεν πρόκειται για μία ξεχωριστή, μία «ειδική», μια τομεακή πολιτική. Αλλά για την ενιαία οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε όλες τις κυβερνητικές δράσεις. Για το ίδιο πνεύμα το οποίο διατρέχει κάθε αναπτυξιακό, οικονομικό ή κοινωνικό μας μέτρο.

Πώς θα μπορούσαμε να αποσυνδέσουμε τη φύση από τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό μας;

Πώς θα μπορούσαμε να απομονώσουμε τη γη και τα νερά μας από την αλυσίδα του πρωτογενούς και του αγροτοδιατροφικού τομέα;

Και πώς θα μπορούσαμε να χαράξουμε σύγχρονες πολιτικές Ενέργειας ανεξάρτητα από τις Ανανεώσιμες Πηγές, ειδικά σε μία χώρα με άφθονο ήλιο και αέρα;

Φιλοδοξία μας, λοιπόν, είναι η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρα στις ΑΠΕ. Όχι μόνο στην «πράσινη», αλλά και στην «γαλάζια» ανάπτυξη, αφού και οι θάλασσες μας μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενώ, ταυτόχρονα, θέλουμε στηρίξουμε και τα συνδυαστικά έργα, που θα αφορούν την αποθήκευση της ενέργειας η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Το θέλουμε και το μπορούμε και αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης.
Φίλες και φίλοι,

Το νέο αυτό αιολικό πάρκο, όπως ειπώθηκε, η μεγαλύτερη συστοιχία αιολικού δυναμικού στη χώρα μας είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας σιγά-σιγά δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα, πλέον, αλλάζει -το βλέπουμε παντού- με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές.

Παραμένει, όμως, αναλλοίωτη εκεί όπου πραγματικά το χρειάζεται. Στο απαράμιλλο φυσικό της κάλλος. Στο περιβάλλον που όχι μόνο δεν πληγώνεται, αλλά αναβαθμίζεται, συμβαδίζοντας αρμονικά με την οικονομία.

Αξίζει, λοιπόν, για αυτό κάθε έπαινος στην Enel Green Power, τη μεγαλύτερη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο. Η οποία -ταυτόχρονα με την λειτουργία των εγκαταστάσεών της- προστάτεψε και αναδάσωσε το υπεραιωνόβιο δάσος της καστανιάς, που περιβάλλει τις ανεμογεννήτριές της. Είχα την ευκαιρία πριν από λίγο να βρεθώ σε μια πολύ όμορφη γωνιά του βουνού και να διαπιστώσω ο ίδιος τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο αυτής της όμορφης περιοχής. Μια περιοχή, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, η οποία γίνεται πιο προσβάσιμη ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι παραπάνω από 100 χιλιόμετρα νέοι αγροτικοί δρόμοι κατασκευάστηκαν για να μπορέσουν και οι επενδυτές να έχουν εύκολη πρόσβαση στις ανεμογεννήτριες και να μπορέσει κι αυτή η περιοχή -η οποία ήταν και μπορεί να παραμένει άγνωστη στους πιο πολλούς από εμάς, τουλάχιστον ήταν άγνωστη σ’ εμένα- να τη γνωρίσουν περισσότεροι επισκέπτες και να αξιοποιηθεί περισσότερο και τουριστικά.

Και όχι μόνο αυτό:

Θέλω να τονίσω ότι το 3% των ετήσιων εσόδων της επένδυσης, γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, θα επιστρέφει, βάσει συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας, στην τοπική κοινωνία.

Για να μεταφράζεται, επί πολλά χρόνια, σε έργα υπέρ των κατοίκων της περιοχής.

Ήδη, στη φάση της κατασκευής αυτού του σπουδαίου έργου, δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις εργασίας, παραπάνω από τις μισές καλύφθηκαν από ντόπιους.

Και, βέβαια, όφελος θα υπάρξει και με τη συνολική ανάπτυξη του τόπου. Από την ανάδειξη των προϊόντων του έως την αξιοποίηση των εκτάσεών του.

Μόνο ο Δήμος Καρύστου θα έχει έσοδα γύρω στα 11 εκατομμύρια. Άλλα 2,5 θα κατευθυνθούν στο «Πράσινο Ταμείο».

Η επένδυση έχει δώσει, άλλωστε, πολλά δείγματα έμμεσης συμβολής: Αναφέρθηκα στα περίπου 110 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 60 είναι νέα, 50 είναι παλιό οδικό δίκτυο το οποίο βελτιώθηκε.

350 στρέμματα αναδασώθηκαν κι ακόμη 640 φυτεύτηκαν. Χτίστηκαν πυροφυλάκια. Και αγοράστηκαν δύο οχήματα για τους τοπικούς εθελοντές πυροσβέστες.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, η εγκατεστημένη συνδυασμένη ισχύς των επτά αιολικών πάρκων που μας περιβάλλουν ανέρχεται σε 154,1 MW. Ισοδυναμεί, δηλαδή, με το 4,5% της συνολικής ισχύος των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Με το όγδοο πάρκο, που τώρα κατασκευάζεται, η ισχύς θα ανέλθει περίπου στα 168 MW.

Αυτοί οι αριθμοί ακούγονται, στους περισσότερους από εμάς, υπερβολικά τεχνικοί, θα έλεγα δυσνόητοι. Ας τους κάνω, λοιπόν, πιο απτούς: Αυτό το έργο θα καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα 130.000 νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, θα μας απαλλάξει από την καύση 450.000 τόνων λιγνίτη. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι κοντά στους 500.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα δεν θα επιβαρύνουν, πλέον, την ατμόσφαιρα όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Μπορεί ο Δον Κιχώτης να πολεμούσε τους παλιούς ανεμόμυλους, βλέποντας σε αυτούς φανταστικούς εχθρούς. Εμείς υποδεχόμαστε τους νέους ως φίλους από το μέλλον. Που θα φέρουν καλύτερη, φθηνότερη ζωή στα νοικοκυριά και τελικά ένα διαφορετικό αλλά με τον τρόπο του εξίσου όμορφο περιβάλλον για όλους.

Γι΄ αυτό οφείλουμε να εντάσσουμε αρμονικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ελληνικό τοπίο. Πάντα -και θέλω να το τονίσω αυτό- σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εμπλέκονται στα έργα αυτά, να τα στηρίζουν και να αντιλαμβάνονται ότι κι αυτές έχουν σημαντικό όφελος από την ανάπτυξη τέτοιων έργων. Πρέπει, όμως, τα έργα να αναπτύσσονται πάντα με σεβασμό στις κλίμακες -ειδικά όταν αφορούν μικρά νησιά.

Έως το τέλος του 2019 θα έχει υπογραφεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Πριν την ολοκλήρωσή του, όμως, θα προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις του ισχύοντος, για την αντιμετώπιση των πολλών αγκυλώσεων που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα ήταν χρήσιμο να έχουν τις προτάσεις όλων όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γυρίσουμε την πλάτη στο αύριο. Ένα αύριο το οποίο μπορεί να γράφεται με πέντε πεζά γράμματα, την ουσία του όμως την αποδίδουν τρία κεφαλαία αρχικά: ΑΠΕ!

Και όταν μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μιλάμε μόνο για μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα. Μιλάμε και για τον μικρό οικιακό παραγωγό ο οποίος με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του μπορεί να είναι ενεργειακά αυτόνομος αλλά να πουλάει κιόλας ενέργεια στο δίκτυο όποτε αυτό έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Με άλλα λόγια, η «πράσινη» ανάπτυξη του μέλλοντος, του 2025, του 2030, θα είναι μία υπόθεση που θα μας αφορά όλους.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αυτή η νέα επένδυση, που έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε σήμερα, είναι συμβατή με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η πρώτη είναι η γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η αντικατάστασή του με ηπιότερες μορφές παραγωγής. Ήδη είχα την ευκαιρία να εξαγγείλω μία τολμηρή πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι 2028 το αργότερο. Αυτή η πρωτοβουλία μας βάζει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας συζήτησης για τη γρήγορη απεξάρτηση από μορφές ενέργειας που έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συνδυάζεται με την ανάγκη να απελευθερωθεί επιτέλους η εγχώρια αγορά ενέργειας, ώστε να προκύψουν περισσότερες θέσεις εργασίας και φθηνότερη ενέργεια.

Και, βέβαια, να περιορίσουμε την οικονομική αιμορραγία που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μία χώρα η οποία εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά στις Βαλκανικές χώρες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα το πρόβλημα, θα πρέπει να απεξαρτηθούν από τις σχετικά ενεργοβόρες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Θέλω να πω κάτι ακόμα, στο οποίο αποδίδω ιδιαίτερη σημασία. Για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την αδειοδότηση τέτοιων μεγάλων έργων. Το έργο αυτό ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια. Ολοκληρώνεται σήμερα. Δεν είναι δυνατόν οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους και με απαράμιλλη επιμονή συνεχίσουν να στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι έφεραν εις πέρας αυτό το έργο. Η δουλειά μας όμως είναι να κάνουμε την δική σας ζωή τελικά πολύ ευκολότερη. Να μπορείτε να προγραμματίζετε καλύτερα τις επενδύσεις σας, να μπορείτε να έχετε προβλεπόμενες αποδόσεις που δεν θα εξαρτώνται από μία γραφειοκρατία η οποία θα παρατείνει αναίτια τον χρόνο αδειοδότησης.

Θέλω να τονίσω ότι, εκ των πραγμάτων, η αδειοδότηση αυτών των έργων είναι μία περίπλοκη διαδικασία που παίρνει χρόνο. Υπάρχουν ανησυχίες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που πρέπει να πουν την γνώμη τους και να στηρίξουν τα έργα αυτά.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας και πλέον για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει με την σημερινή κυβέρνηση.

Ήδη, λοιπόν, προκρίνουμε -και θα εγκριθούν στην επόμενη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων- δύο σημαντικά έργα σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα (…) συνολικής ισχύος 461 MW. Είναι επενδύσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ, θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν κι άλλο το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.

Άλλωστε, το είπα και πριν, το πρώτο βήμα για την σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών το κάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο -με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα»- το οποίο βρίσκεται αυτές τις μέρες προς συζήτηση στη Βουλή. Θα έχει ψηφιστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην απλοποίηση των επενδυτικών διαδικασιών.

Όπως σας είπα, η στρατηγική μας προβλέπει την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, ενώ από την ΔΕΗ θα συνταχθεί ειδικό master plan για την μετάβαση στην επόμενη μέρα στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Με σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, με περιβαλλοντικές πρόνοιες ώστε οι περιοχές που σήμερα είναι εξαρτημένες από τον λιγνίτη να γίνουν πόλοι προσέλκυσης νέων επενδύσεων που θα αξιοποιήσουν το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό.

Σε αυτό που ονομάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση «just transition», δίκαιη μετάβαση, από τον λιγνίτη σε νέες μορφές παραγωγής ενέργειας θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας ότι η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει μία περιφέρεια πρότυπο για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την απεξάρτηση από τον λιγνίτη με ταυτόχρονη τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσέλκυση νέων επενδύσεων και γρήγορη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέχρι το 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Μέχρι το 2030 η διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Η δε κρίσιμη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης θα επιτευχθεί νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2020.

Σημειώνω, επίσης, ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 45 χιλιομέτρων, που ενώνει την Εύβοια με την Αττική, χρηματοδοτήθηκε με ιδιωτικούς πόρους και κατασκευάστηκε επίσης -να το τονίσω κι αυτό- από ελληνική εταιρεία. Είναι ένας οδηγός για ανάλογα έργα διασύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά.

Στο επόμενο έτος, τέλος, εκπονείται από το Υπουργείο και το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης που θα οργανώνει την αγορά των νέων οχημάτων και τη χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτισή τους.

Η αρχή θα γίνει από τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: μεγάλο μέρος του στόλου τους θα είναι πλέον ηλεκτροκίνητος.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνω λέγοντας ότι δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για την παραγωγή νέου πλούτου προς όφελος όλων.

Γιατί στο όνομα όλων των πολιτών λειτουργούμε. Γι’ αυτούς πρώτα απ’ όλά νοιαζόμαστε.

Οι στόχοι μας αφορούν τα ξένα κεφάλαια, αλλά και την ελληνική επιχειρηματικότητα της επινοητικότητας, της τόλμης, της δημιουργίας, της επιμονής, της υπομονής.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη συμφωνία με την επιχειρηματική κοινότητα: Απαλλάσσουμε τους επενδυτές από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, απλοποιούμε τις διαδικασίες και δεσμευόμαστε της φορολογίας. Ζητάμε από εκείνους το αυτονόητο: Να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να τιμούν και να φροντίζουν τους εργαζομένους τους, να σέβονται το περιβάλλον.

Η αντίληψή μας για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας συμπυκνώνεται στο σύνθημα που απηύθυνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ισχύει απόλυτα: «Ανάπτυξη για όλους»!
Στους καιρούς μας, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν αυτή δεν είναι και «πράσινη». Πράσινη ανάπτυξη λοιπόν για όλους. Γι’ αυτό κι εύχομαι το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα -και για το οποίο όπως είπα πολλοί εργάστηκαν για να μπορέσει να ολοκληρωθεί- να γίνει ένας από τους πρώτους κρίκους μιας μεγάλης αλυσίδας.

Μιας αλυσίδας ευημερίας για τους Έλληνες. Αλλά και για την υπέροχη φύση της πατρίδας μας!

Καλή επιτυχία. Καλή αρχή σε αυτό το θαυμάσιο έργο.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου