Με άριστα βαθμολογεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Είναι η πρώτη κυβέρνηση, η οποία με τέτοια ταχύτητα στελέχωσε τον κρατικό μηχανισμό και είχε έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια για τη λειτουργία του κράτους και την ανακούφιση των πολιτών, τονίζει σε συνέντευξή της στη «Μακεδονία της Κυριακής» η βουλευτής της ΝΔ. Για την υπόθεση Novartis σημειώνει ότι είναι μία θλιβερή ιστορία, που πλήγωσε θεσμούς και δημοκρατία, αλλά και δέκα πολιτικά πρόσωπα, που ο ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθησε να δώσει βορά σε μία οργισμένη κοινωνία. Η άποψή μου είναι ότι η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και να μην υπάρχουν σκιές».
Όσο για την αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι δεν είναι ούτε μαχητική ούτε εποικοδομητική, αλλά αμήχανη. «Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κανένα λάθος και άρα καταψηφίστηκε από τους πολίτες, διότι δεν κατάλαβαν. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνη αντίληψη για έναν πολιτικό αρχηγό», σημειώνει. Όσο για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει ότι, παρά την ένταση και το μέγεθος των δυσκολιών, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Ο διάλογος δεν γίνεται όταν τα πράγματα είναι ρόδινα. Απαιτείται κυρίως την ώρα που οι δυσκολίες είναι μεγάλες».
Κυρία Μπακογιάννη, δυόμισι μήνες κυβέρνηση της ΝΔ. Πώς θα τη βαθμολογούσατε;
Θα τη βαθμολογούσα με άριστα και μη μου προσάψετε έλλειψη αντικειμενικότητας. Έχω παρακολουθήσει αρκετές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση, η οποία με τέτοια ταχύτητα στελέχωσε τον κρατικό μηχανισμό και είχε έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια για τη λειτουργία του κράτους και την ανακούφιση των πολιτών. Προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει αξιοπιστία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τάχιστα τους ευρωπαίους εταίρους μας για τις στρατηγικές επιλογές και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Θα ήμουν λοιπόν πραγματικά άδικη αν μία κυβέρνηση 2,5 μηνών που έχει παράξει αυτό το έργο τη βαθμολογούσα αυστηρότερα.
Νομίζετε ότι σε κάποιους τομείς χρειάζεται να ανέβουν κι άλλο οι κυβερνητικοί ρυθμοί; Για παράδειγμα, να προχωρήσουν ακόμη πιο τολμηρά οι κινήσεις για τις επενδύσεις;
Οι κινήσεις για επενδύσεις τρέχουν με ρυθμούς πρωτόγνωρους για τη χώρα. Όπως είδατε πάρα πολύ γρήγορα υπεγράφησαν οι ΚΥΑ για το Ελληνικό, ξεμπλόκαρε η επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική και βγήκαν δεκάδες επενδύσεις από τα συρτάρια, τις οποίες είχε παγώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης επιλύθηκαν θέματα τα οποία χρόνιζαν, όπως για παράδειγμα στην περίφημη επένδυση της Αφάντου στη Ρόδο. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, η Ελλάδα θα πετύχει αναπτυξιακή έκρηξη και θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.
«Δεν θα πατήσω φρένο» είπε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το χέρι στην καρδιά: Θα σας ακολουθήσει ο κόσμος σε αυτήν την πορεία; Γιατί το μεγάλο ερώτημα παραμένει για το αν η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική κοινωνία πέρασε μία δεκαετία πολύ δύσκολη. Μία δεκαετία μεγάλων απογοητεύσεων, φόβου και οικονομικής εξόντωσης. Οι Έλληνες σήμερα, έπειτα από μία δεκαετία απελπισίας, για πρώτη φορά βλέπουν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει σχέδιο και μπορεί να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Είναι μια κοινωνία που πλήρωσε ακριβά το λαϊκισμό, που είναι δύσπιστη στα μεγάλα λόγια και σίγουρα πολύ πιο ώριμη. Για αυτό και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια, αλλά δεσμεύτηκε μόνο γι’ αυτά που μπορούσε να υλοποιήσει.
Μήπως το φρένο προέλθει από τη διεθνή οικονομική συγκυρία, όπου τα προγνωστικά μιλούν για ύφεση; Σας προβληματίζει αυτό;
Βεβαίως και με προβληματίζει. Αν η παγκόσμια οικονομία μπει σε ύφεση, αυτό θα είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με κατάλληλες πολιτικές σε επίπεδο Ε.Ε. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι χώρα μας, δυστυχώς, έχασε μία τετραετία ευρωπαϊκής ανάπτυξης και σήμερα πρέπει να πετύχει αναπτυξιακό άλμα. Σε κάθε περίπτωση όσο πιο θωρακισμένη είναι η ελληνική οικονομία τόσο λιγότερη θα είναι η όποια αρνητική επιρροή.
O Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πώς κρίνετε την εμφάνισή του στη ΔΕΘ; Μαχητική αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση είπε ότι θα κάνει. Διαπιστώνετε κάτι τέτοιο;
Ούτε μαχητική τη βλέπω ούτε εποικοδομητική. Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή η αντιπολίτευση είναι αμήχανη και αναζητά βηματισμό. Είναι και λογικό. Ήταν μεγάλο το σοκ της ήττας και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να το διαχειριστούν. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραδέχθηκε ότι έκανε κανένα λάθος και άρα καταψηφίστηκε από τους πολίτες, διότι δεν κατάλαβαν. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνη αντίληψη για έναν πολιτικό αρχηγό.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με το οποίο στο μέλλον η ΝΔ θα μπορούσε να συνεννοηθεί πολιτικά, όπως έγινε στα χρόνια της κρίσης με το ΠΑΣΟΚ;
Μακάρι να μεταβληθεί. Όμως πιστεύω ότι δεν το θέλει και δεν το μπορεί καθώς οι αντιστάσεις στο εσωτερικό του είναι μεγάλες.
Και ο φάκελος Νovartis που έφτασε στη Βουλή; Φοβάστε κάτι; Και τι μέλλει γενέσθαι;
Η ιστορία της Novartis είναι μια θλιβερή ιστορία, η οποία πλήγωσε τους θεσμούς μας και τη δημοκρατία μας και σίγουρα πλήγωσε δέκα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τα δώσει βορά σε μία οργισμένη κοινωνία. Και σήμερα που σχεδόν όλες οι υποθέσεις έχουν μπει στο αρχείο, φανερώνεται ποιος έστησε τη σκευωρία. Η άποψή μου είναι ότι η υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου πρέπει να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος και να μην υπάρχουν σκιές.
Μεγάλη αντιπαλότητα καταγράφεται εσχάτως με τους γείτονές μας εξ ανατολών. Προς τι η τουρκική επιθετικότητα; Και τι μπορεί να κερδίσει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη;
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο είναι μια επιβεβλημένη συνάντηση γνωριμίας, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις. Όπως ξέρετε, είμαι οπαδός του διαλόγου με την Τουρκία, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους, διότι πιστεύω ότι οι καθαρές κουβέντες είναι η πιο αποτελεσματική πολιτική. Ο Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά στη πολύχρονη πολιτική του πορεία εμφανίζει μια ρητορική, η οποία είναι σαφώς ανησυχητική και θέσεις τις οποίες η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν είχε ξαναβάλει στο τραπέζι. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλο πρόβλημα. Αν αυτό το συνδυάσει κανείς και με τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αλλά και την τεράστια πρόκληση της παρουσίας του Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Όμως παρά την ένταση και παρά το μέγεθος των δυσκολιών, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Επαναλαμβάνω, ο διάλογος δεν γίνεται όταν τα πράγματα είναι ρόδινα. Απαιτείται κυρίως την ώρα που οι δυσκολίες είναι μεγάλες, με καθαρές κουβέντες, με καθαρές θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ανατρέπεται, καθώς είναι πλέον μια κυρωμένη συμφωνία. Έχει αδυναμίες, αλλά θα την τιμήσουμε και θα την τηρήσουμε, είπατε πρόσφατα στη Βουλή. Δεν φοβάστε ότι έτσι θα έχετε πόλεμο και απώλειες από τα δεξιά σας;
Εμείς δεν είπαμε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι από την ώρα που θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία από την ελληνική κυβέρνηση και θα κυρωθεί από τη Βουλή, η συμφωνία αυτή, δυστυχώς, δεν μπορεί να αλλάξει. Και όταν είπα ότι η Ελλάδα θα την τιμήσει, εννοούσα ότι η Ελλάδα θα τιμήσει την υπογραφή της, προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώσει αρνητικά σημεία της συμφωνίας.
Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το λέμε και μετά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας και ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά μας, ξεκινώντας από τα μακεδονικά προϊόντα.
Βλέπετε δυνατότητες πολιτικής συνεννόησης της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ ενόψει του νέου εκλογικού νόμου και της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας;
Εγώ είμαι ένας αθεράπευτα αισιόδοξος άνθρωπος, ο οποίος εξακολουθεί και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση στη βάση της κοινής λογικής. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι εφικτό στην Ελλάδα του 2020, σε μία χώρα που βγαίνει από μία δεκαετή κρίση.
Να έρθουμε λίγο στα της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη κουβέντα άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης για τα αρχαία του μετρό στη Βενιζέλου. Το σχόλιό σας;
Ήταν μία απολύτως επιβεβλημένη κίνηση. Μετρό χωρίς σταθμό Βενιζέλου δεν μπορεί να υπάρξει. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Και η λογική του αφαιρώ και επανατοποθετώ αρχαία είναι μια λογική που έχει επιτρέψει σε πάρα πολλά έργα να υλοποιηθούν. Ας μην μεγαλοποιούμε κάτι το οποίο στις περισσότερες χώρες είναι συνήθης πρακτική, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, στην οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσε να γίνει κανένα απολύτως έργο.
Αλήθεια, γιατί η Θεσσαλονίκη δυσκολεύεται στα μεγάλα έργα;
Δεν νομίζω ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στα μεγάλα έργα. Είναι όμως βέβαιο ότι απαιτείται μία νέα προσέγγιση στο ζήτημα των μεγάλων υποδομών έπειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Η Θεσσαλονίκη δυσκολεύεται αναμφισβήτητα στα έργα που έχουν να κάνουν με τις υπογειοποιήσεις, διότι βεβαίως είναι μια πόλη που έχει πράγματι πολλές διαφορετικές στρώσεις πολιτισμών. Αυτό αναμφισβήτητα δυσκολεύει τα έργα, είναι όμως και το μεγάλο κεφάλαιο της Θεσσαλονίκης, η πολιτιστική της κληρονομιά. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι αν θέλουμε να γίνουν αυτά τα έργα, πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους ανασκαφές. Ανασκαφές, οι οποίες θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των ευρημάτων και θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Νίκος Οικονόμου
Πηγή : makthes.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου