Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Ελλάδα: Ουραγός στην Eυρώπη σε θέματα κυβερνοασφάλειας


Άλλη μια αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της μεγάλης βαρύτητας που δίδεται, όπως φαίνεται από όσα έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορες παθογένειες και να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με αυτό.

Ειδικότερα, η τρίτη έκθεση της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ΙTU) για το επίπεδο κυβερνοασφάλειας των χωρών του πλανήτη, βρίσκει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και πολύ χαμηλά στο σύνολο των χωρών διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση Global Cybersecurity Index 2018 που παρουσιάστηκε προχθές, κατατάσσει την Ελλάδα με βάση τις επιδόσεις της στην κυβερνοασφάλεια, στην 77η θέση μεταξύ 175 χωρών του πλανήτη και στην 40ή θέση μεταξύ 46 ευρωπαϊκών χωρών. Σε επίπεδο πλανήτη η επίδοση της χώρας μας βρίσκεται λίγο καλύτερα από το Μπανγκλαντές (78η θέση) και λίγο χειρότερα από την Τυνησία (76η).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας συναγωνίζεται το Λιχτενστάιν (39η θέση) και τη Μάλτα (41η). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Αλβανία εμφανίζεται σε καλύτερη θέση (36η) από την Ελλάδα, ενώ η Μολδαβία εμφανίζεται ακόμη υψηλότερα (31η).

Για την αξιολόγηση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας των χωρών, η ITU αξιολογεί νομοθετικά μέτρα, μηχανισμούς προστασίας, οργανωτικές δομές, συμφωνίες συνεργασίας, όπως επίσης εθνικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές που εφαρμόζουν οι χώρες του πλανήτη, προκειμένου να προστατεύσουν τα δεδομένα και τις πληροφορίες τους από αθέμιτη χρήση. Με βάση τον δείκτη Global Cybersecurity Index (GCI), το υψηλότερο επίπεδο κυβερνοασφάλειας εμφανίζει η Μ. Βρετανία, η οποία παρουσιάζει τιμή δείκτη GCI 0,931 με άριστη επίδοση το 1,000. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (0,926) και τρίτη η Γαλλία (0,918). Εν γένει η ITU χωρίζει τις χώρες του πλανήτη σε τρεις βασικές κατηγορίες: η πρώτη με ενισχυμένη δέσμευση (high level commitment) σε θέματα κυβερνοασφάλειας, η δεύτερη με μέτρια δέσμευση και η τρίτη με χαμηλή δέσμευση. Η Ελλάδα με επίδοση 0,527 βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία, με μέτρια δέσμευση σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Είναι η τρίτη κατά σειράν αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας των χωρών του πλανήτη που πραγματοποιεί η ITU. Η πρώτη παρουσιάστηκε το 2014 και η δεύτερη το 2017. Η χώρα και στις δύο αξιολογήσεις υποχώρησε. Για παράδειγμα, πέρυσι (GCI 2017) βρέθηκε στην 63η θέση μεταξύ 164 χωρών και στην 29η θέση μεταξύ 42 ευρωπαϊκών χωρών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πολυσέλιδη έκθεση GCI 2018, η ITU δεν πραγματοποιεί καμία αναφορά για την Ελλάδα, τη στιγμή που αναφέρεται σε δεκάδες άλλα παραδείγματα ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας από άλλες χώρες του πλανήτη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου