Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018
Σε ό,τι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα Κυβέρνηση και Κοτζιάς εκχώρησαν κεκτημένα δικαιώματα και έφεραν τη χώρα προ τετελεσμένων
H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με τα σοβαρά τετελεσμένα που δημιουργεί η συμφωνία των Πρεσπών και στο ζήτημα των μακεδονικών προϊόντων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Και σε ό,τι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα η Κυβέρνηση και ο κ. Κοτζιάς εκχώρησαν κεκτημένα δικαιώματα και έφεραν τη χώρα προ τετελεσμένων».
ΠΛΗΡΗΣ ΔΗΛΩΣΗ
«Μετά τον Πρωθυπουργό, που από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Σ.Β.Β.Ε. ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ευνοεί τα προϊόντα της Μακεδονίας μας σε σχέση με το παρελθόν, τη σκυτάλη παίρνει ο Υπουργός Εξωτερικών.
Στην απάντησή του σε σχετική Ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ως επιτυχία ότι τα προϊόντα της γείτονος χώρας, που μέχρι χθες καταχρηστικά ονομάζονταν “μακεδονικά” θα μετονομαστούν σε προϊόντα της “Βόρειας Μακεδονίας”, με τη θέση της Συμφωνίας σε ισχύ.
Τον κ. Κοτζιά διαψεύδει όμως ο Πρωθυπουργός της γείτονος, κ. Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δηλώνει απερίφραστα ότι οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονικός” τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό!
Ο κ. Κοτζιάς επικαλείται το κοινοτικό κεκτημένο, που κατοχυρώνει τα μακεδονικά κρασιά ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αποκλειστικά από Έλληνες οινοπαραγωγούς αλλά δεν ξεκαθαρίζει αν αυτά θα εξαιρεθούν ή όχι από τη διαπραγμάτευση της ονομασίας τους από την Μικτή Επιτροπή, όπως θα επέβαλε η αποκλειστικότητά τους.
Και φυσικά ο Υπουργός Εξωτερικών δεν είπε τίποτε για την τύχη πλειάδας άλλων προϊόντων, όπως ο Μακεδονικός Χαλβάς.
Παραδέχεται ότι η χρήση των εμπορικών επωνυμιών θα βρίσκεται στον αέρα μέχρι το 2022, αγνοώντας την ταχύτητα των μηχανισμών της αγοράς και την εμπορική απώλεια των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Δεν είπε λέξη για την τύχη των μακεδονικών μας προϊόντων στην περίπτωση διαφωνίας με τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής, όταν θα τα συναγωνίζονται -δυστυχώς, από θέση ισχύος- αυτά μιας κρατικής οντότητας, έναντι μιας Ελληνικής Περιφέρειας, της Μακεδονίας μας.
Ο κ. Κοτζιάς μπορεί να θεωρεί επιτυχία ότι στη συμφωνία αναφέρεται πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ “θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα, που πηγάζουν από τα εμπορικά ονόματα, τα εμπορικά σήματα και brandnames/εταιρικές ονομασίες”. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως και σε ό,τι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα η Κυβέρνηση εκχώρησε κεκτημένα δικαιώματα και έφερε τη χώρα προ τετελεσμένων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου