Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Αναδοχή με διαρροές ΣΥΡΙΖΑ



Με διαρροές από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, νέο τραύμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και τις αναμενόμενες «αναταράξεις» σε άλλες Κ.Ο., υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη νομοσχεδίου του υπ. Εργασίας με την οποία παρέχεται η δυνατότητα ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι παιδιών.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ της ρύθμισης κατεγράφησαν 161 «ναι», και 103 «όχι». Εκτός κομματικής γραμμής του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου κινήθηκαν με την αρνητική τους ψήφο οι Ι. Μιχελογιαννάκης και Θ. Παραστατίδης, ενώ απουσίαζαν οι Αννα Βαγενά, Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μ. Μπόλαρης και Γ. Καραγιάννης. (Απόντες ήταν και οι Στ. Κοντονής – δικαιολογήθηκε πως δεν πρόλαβε να φθάσει εγκαίρως για την ψηφοφορία και Γ. Κατρούγκαλος). Οι διαφοροποιήσεις αυτές προκάλεσαν αίσθηση και σχόλια στο Περιστύλιο, όχι μόνον επειδή κατεβλήθη παρασκηνιακά προσπάθεια από τον κομματικό μηχανισμό να καμφθούν οι αντιρρήσεις, αλλά και διότι υπέρ της επίμαχης διάταξης οι επικοινωνιακοί χειρισμοί γνώρισαν την κορύφωσή τους, ακόμα και με παρέμβαση-ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Συνολικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό το πλήγμα θεωρείται και είναι ευρύτερο, δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ (με εξαίρεση τους Κ. Ζουράρι και Αθ. Παπαχριστόπουλο) είχαν ταχθεί κατά της επίμαχης ρύθμισης, ακόμα και με φραστικές ακρότητες, όπως εκείνες που ακούστηκαν διά στόματος του κ. Κ. Κατσίκη. Λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός με την ομιλία του εξαπέλυσε νέα επίθεση προσωπικά κατά του προέδρου της Ν.Δ. αλλά και συνολικότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πολιτικό του αντίπαλο «βαθιά συντηρητικό», που υπολογίζει το πολιτικό κόστος, και ο οποίος «πολλές φορές φλερτάρει και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όταν βρίσκεται μπροστά σε κάθε ουσιαστικό βήμα της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αναφερόμενος γενικότερα σε εκείνους οι οποίοι δήλωσαν ότι διαφωνούν με την προωθηθείσα ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτικούς και κόμματα που «αρέσκονται στο να αναπαράγουν αναχρονιστικά στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα», για ορισμένους που «τους τρέφει το μίσος γι’ αυτόν που είναι ξένος, για τον αλλόθρησκο, γι’ αυτόν που είναι διαφορετικός», και για εκείνους που «είτε είναι αλλεργικοί είτε δεν μπορούν να κατανοήσουν έναν νόμο που ασχολείται με το να διευκολύνει τους συνανθρώπους μας που θέλουν να προσφέρουν αγάπη». Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, των οποίων βουλευτές εμφανίστηκαν με διαφορετική ψήφο έναντι της κεντρικής γραμμής, αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση της κ. Αικατερίνης Μάρκου (Ν.Δ.), καθώς ψήφισε θετικά επί του συγκεκριμένου άρθρου, αν και ήταν εισηγήτρια εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και είχε επιχειρηματολογήσει με την ομιλία της για τη μη θετική θέση του κόμματος που εκπροσωπούσε. Πέραν της κ. Μάρκου, θετική ψήφο έδωσαν επίσης οι κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκη Κεραμέως και Ολγα Κεφαλογιάννη. Σημειώθηκαν, επίσης, οκτώ απουσίες: Ελ. Αυγενάκης, Α. Σαμαράς, Κ. Καραμανλής, Ν. Δένδιας, Ευ. Μεϊμαράκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Βαγιωνάς και Θ. Φορτσάκης.

Από τους συνολικά 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, επτά επέλεξαν να απουσιάσουν, διαφοροποιούμενοι έτσι από την κεντρική γραμμή υπερψήφισης της διάταξης. Απόντες ήταν οι Γ. Αρβανιτίδης, Α. Λοβέρδος, Μ. Τζελέπης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Καρράς, και Δ. Κρεμαστινός.

Στην πλευρά του «ναι», μόνη «αλώβητη» εξήλθε της δοκιμασίας η Κ.Ο. του Ποταμιού, το οποίο ήταν και το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης που δήλωσε ότι στηρίζει την εν λόγω ρύθμιση. Η διήμερη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη Ν.Δ. να γίνεται διαρκής στόχος, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το σύνολο των βουλευτών της Χ.Α., συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου που έλαβε τον λόγο.

Παραπομπή Κατσίκη ζητούν 16 βουλευτές

Την παραπομπή του κ. Κ. Κατσίκη των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, για το περιεχόμενο της ομιλίας του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδοχή, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «16» στην επιστολή τους κάνουν λόγο για «απαράδεκτες, άκρως προσβλητικές, ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ», δηλώσεις οι οποίες –όπως σημειώνουν– «παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ρητορική μίσους». Σημειώνεται πως πολλοί εξ αυτών είχαν τη δυνατότητα και με τις παρεμβάσεις τους εντός της Ολομέλειας να σχολιάσουν την τοποθέτηση του μέλους της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας, πλην όμως επέλεξαν να μην κάνουν οποιαδήποτε αναφορά, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως και η επιστολή τους αυτή δημοσιοποιήθηκε μετά το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την υιοθεσία και αναδοχή. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός των άλλων, ο κ. Κατσίκης είχε σχεδόν παρομοιάσει την παιδοφιλία με την ομοφυλοφιλία.


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου