Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Αισιοδοξία μετά τη Βιέννη για το Σκοπιανό



Η αναθεώρηση των αλυτρωτικών διατάξεων του συντάγματος της ΠΓΔΜ και, κυρίως, η χρήση της συμφωνίας για το ονοματολογικό έναντι όλων, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας, παραμένουν τα βασικά εμπόδια στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, και μετά τις χθεσινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρά τις διαφορές, οι δύο πλευρές προώθησαν περαιτέρω τη θετική ατζέντα, για την οποία υπήρχε μια παράλληλη –με τη συνάντηση Νίμιτς με τους Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ– συνεδρίαση διπλωματών και ειδικών από τις δύο χώρες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα ήταν ιδανικό για την Αθήνα αν η γειτονική χώρα αναθεωρούσε το άρθρο 49 του συντάγματός της κατά τα πρότυπα του ελληνικού, ώστε να γίνεται λόγος σε απόδημους πολίτες της ΠΓΔΜ και όχι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο αυτή τη στιγμή και αφήνει αλυτρωτικές υπόνοιες.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίσθηκε, μετά το πέρας της τριμερούς, συγκρατημένα αισιόδοξος: «Εχουμε καταγράψει στις λεπτομέρειές τους ποια είναι αυτά που συμφωνούμε και ποια είναι αυτά που διαφωνούμε. Εχουμε εντοπίσει τα κύρια θέματα για κάθε πλευρά και ελπίζω στην επόμενη συνάντησή μας να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα», ανέφερε σχετικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για αυτό το «μεγάλο βήμα». Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών της Βιέννης, τόνισε ότι «ήταν σπουδαία η δουλειά που έκαναν οι διπλωμάτες μας και διαμορφώσαμε παράλληλα με τη συζήτηση για τη λύση του ονοματολογικού, τη θετική μελλοντική ατζέντα για τη συνεργασία και την κοινή πορεία των δύο κρατών, εφόσον –όπως ελπίζω– λυθεί το ονοματολογικό».

Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν ξανά αμέσως μετά το ορθόδοξο Πάσχα (8 Απριλίου) και, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιθώριο προόδου στις συζητήσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται πιθανή δρομολόγηση επαφών και σε υψηλότερο επίπεδο.

Οι δυσκολίες, αλλά και η πιθανότητα προόδου στις συνομιλίες προκύπτουν και από τη σύντομη δήλωση που έκανε ο κ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση. «Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο», δήλωσε ο κ. Νίμιτς, έπειτα από συνολικά 6,5 ώρες συζητήσεων. Στις συζητήσεις που είχαν χθες οι κ. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, αλλά και στο δείπνο των δύο υπουργών προχθές το βράδυ, ουσιαστικά οι συνομιλίες προχώρησαν σε βάθος. Στη Βιέννη δεν επήλθε κάποιος ιστορικός συμβιβασμός, ούτε, βεβαίως, και κάποια οριστική συμφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, οι εντατικοποιημένες επαφές ανάμεσα στους κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ (συναντήθηκαν δύο φορές σε μία εβδομάδα, στα Σκόπια και τη Βιέννη, αθροιστικά σχεδόν 15 ώρες συζητήσεων) έφθασαν σε ένα πολύ σκληρό «παζάρι» επί πολύ συγκεκριμένων προτάσεων στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Οι συζητήσεις πρακτικά δεν σταμάτησαν χθες από τις 9.30 το πρωί μέχρι και το απόγευμα, καθώς ακόμη και στο μεσημβρινό διάλειμμα που έκαναν για φαγητό σε ένα εστιατόριο πίσω από το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όπου φιλοξενήθηκαν οι συνομιλίες, οι κ. Νίμιτς, Κοτζιάς και (ο μανιώδης καπνιστής) Ντιμιτρόφ συνέχισαν. Ηδη πριν από το γεύμα είχε αποφασιστεί ότι μόνον ο κ. Νίμιτς θα κάνει δηλώσεις, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος ή παρερμηνεία. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε σημείο-καμπή, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Ν.Δ., για λογαριασμό της οποίας θα ενημερωθεί ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος) την επόμενη εβδομάδα.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου