Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Τρία χρόνια Τσίπρας, τρία χρόνια ψέματα και αυταπάτες



Η επέτειος τριών χρόνων από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 25 Ιανουαρίου 2015, συμπίπτει με την κατάρρευση των πολιτικών μύθων που καλλιέργησε το κόμμα της Αριστεράς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με τη διάψευση των προσδοκιών μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, που πίστεψε στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, που μοίρασε αφειδώς σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις για να κατακτήσει την εξουσία, αποδείχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε τελικά το… μαγικό ραβδί, με το οποίο θα έδινε τέλος στα Μνημόνια και στα μέτρα λιτότητας, όπως πολλοί πίστεψαν. Διαψεύστηκε όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε το 2014 από το Ηράκλειο, για τους δανειστές, ότι «θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη». Το περιβόητο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ σκόνταψε στη σκληρή πραγματικότητα, ενώ τα όποια περιθώρια ελιγμών υπήρχαν ναυάγησαν στην αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και προσωπικά του Γιάνη Βαρουφάκη με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αναφέρθηκε στην ταραγμένη περίοδο του 2015 και παραδέχθηκε ότι «λέρωσε» τα χέρια του. «Χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα τι θα μας βγει, πήραμε την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να λερώσουμε τα χέρια μας αλλά να μην αποδράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας, όταν υποσχέθηκε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, επαναφορά του κατώτατου μισθού και επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους, ξεπεράστηκε από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησής του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέδωσε την αποτυχία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις «αυταπάτες» που είχε, αρνούμενος να παραδεχθεί πως είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. «Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στις 8 Μαΐου 2016.

Το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» θόλωσε και έγινε «έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα»

Ομως, οι «αυταπάτες» του πρωθυπουργού συνεχίζονται μέχρι σήμερα, καθώς οι υποσχέσεις και οι εκτιμήσεις του διαψεύδονται συνεχώς. Επεσε έξω σε όλες τις εκτιμήσεις που έκανε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η καθυστέρηση της οποίας έφερε τη χώρα για μια ακόμη φορά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο κ. Τσίπρας αναγκάζεται τώρα να διαψεύσει ακόμη και την υπόσχεση για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, που έδινε μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες. Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός είχε επαναλάβει ότι οι αγορές ανάβουν το πράσινο φως «για την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια σε λίγους μήνες από σήμερα». Μάλιστα, το Μαξίμου είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στο διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αποτυχημένο», επειδή είχε υποστηρίξει πως μετά τον Αύγουστο χρειάζεται ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να αλλάξει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μίλησε απλά για «έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα», ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε την Πέμπτη στην κοπή της πίτας στη Βουλή πως «δεν σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση αυτομάτως με την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια»!

Δεν σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση αυτομάτως με την τυπική έξοδο από τα Mνημόνια! ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώνεται να προσγειωθεί στο ρεαλισμό και στη δύσκολη πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος, όπως άλλωστε έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, αλλά και οι Βρυξέλλες που παρασκηνιακά κάνουν λόγο για «υβριδικό Μνημόνιο» με την επιτήρηση να συνεχίζεται μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει σκληρά μέτρα λιτότητας και για μετά το 2019, τα οποία θα κληθεί να υλοποιήσει μια πιθανή νέα κυβέρνηση.

Τα προεκλογικά «θα» του Αλέξη που δεν έγιναν πράξη…

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων υποσχέθηκε:

• Κατάργηση των Μνημονίων και κατάργηση «με ένα νόμο και σε ένα άρθρο» όλων των μέτρων λιτότητας. Αντί αυτού το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο. Λίγο μετά, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε: «Δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα Μνημόνια με ένα νόμο»!

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται», δήλωνε το 2014. Αντί αυτού το 2015 καλούσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα.

• Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο μισθός όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε ακόμη περισσότερο λόγω της καθιέρωσης ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

• Επαναφορά αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ. Αντί αυτού το αφορολόγητο από το 2019 θα πέσει στα 5.600 ευρώ με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώσουν υψηλότερους φόρους.

• Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Αντί αυτού εφαρμόστηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (και πρώτης κατοικίας), συνολικού ύψους περίπου 11,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2019.

• «Να κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές». Αντί αυτού η κυβέρνηση κατάργησε το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά και τον αύξησε στην υπόλοιπη χώρα από το 13% στο 24%!

• Αποκλιμάκωση του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%. Αντί αυτού υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2020 και 2% μέχρι το 2060.

• Δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. «Αν είναι να υπογράψω ιδιωτικοποιήσεις σαν το Ελληνικό, καλύτερα ψηφίστε Σαμαρά», δήλωνε προεκλογικά. «Θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας αλλά θα υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό», δήλωνε αναφερόμενος σε πιθανή ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε.

…οι κόκκινες γραμμές που έσβησε και οι λάθος εκτιμήσεις

Κατά την τριετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι έπεσε έξω σχεδόν σε όλες τις υποσχέσεις που έδωσε, αλλά και στις εκτιμήσεις για το τέλος της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε:

• Καμία μείωση στις συντάξεις, καθώς «πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης», τόνισε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του 2015. Αντί αυτού υπέγραψε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019.

• Εγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης «και με θετικό πρόσημο». Η αξιολόγηση έκλεισε τελικά με πολλούς μήνες καθυστέρηση στις 15 Ιουνίου 2017, με σκληρά μέτρα λιτότητας.

• Συγκεκριμένα μέτρα από τους δανειστές για τη μείωση του χρέους την άνοιξη του 2017 για να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης. Τελικά δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση για τη μείωση του χρέους.

• Την άνοιξη του 2015 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει δημοψήφισμα, εκλογές ή να επιβληθούν capital controls. Λίγους μήνες μετά έγιναν και τα τρία!

Η Μπέτυ και ο… Αρκάς

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της συντρόφου του, Μπέτυς Μπαζιάνα (φωτό), στην πρόσφατη συνέντευξή της, «ο Τσίπρας δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πέρυσι την ημέρα των γενεθλίων του, είχε αντιδράσει οργισμένος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ότι λέει ψέματα, επικαλούμενος ένα σκίτσο του Αρκά, που έλεγε: «Είμαι ψεύτης, αλλά ορκίζομαι ότι δεν είμαι κλέφτης. Με πιστεύετε, έτσι δεν είναι;».

Συνεχής παραποίηση της πραγματικότητας από τον πρωθυπουργό

Εμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη διαπιστώνουν μια διαρκή προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας από τον πρωθυπουργό και γενικότερα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε ζητήματα αυταπόδεικτα.

Για παράδειγμα, το περασμένο φθινόπωρο ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια αναληθή δήλωση στη Βουλή, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Είπε συγκεκριμένα ότι με την ψήφο του Πάνου Καμμένου η κυβέρνηση πέρασε και άλλα επίμαχα νομοσχέδια, προκαλώντας την οργή της Νέας Δημοκρατίας.

«Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση, όμως, πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης, πέρασε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, περνάει τώρα αυτό το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Δεν σας αρέσει, αλλά έτσι είναι», είπε ο κ. Τσίπρας, εξοργίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που του… θύμισε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, όπως και εκείνο για το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, πέρασαν με την ψήφο της αντιπολίτευσης και όχι των ΑΝ.ΕΛ.!

Αίσθηση επίσης προκαλεί ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα, μόλις την περασμένη Δευτέρα, ότι «όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, το 2015, η σχέση μερικής – πλήρους απασχόλησης ήταν 60 – 40 υπέρ της μερικής. Σήμερα η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί». Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το 2017, υπάρχει απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας με 58%.


ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου