Καθημερινή
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017
Εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία
Με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές εγκρίθηκε κατά τη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές. Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν θετική ψήφο είναι οι Έλληνες ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).
Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».
Η απόφαση έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εν εξελίξει αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή μεσαζόντων σε αυτή. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε, ακριβώς, επικαλεστεί ενδεχόμενη χρήση του υλικού εναντίον των κατοίκων της Υεμένης ως λόγο ακύρωσης της σύμβασης, κάτι που - ενδεχομένως - θα διευκόλυνε την κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται εξαιτίας των χειρισμών του Υπουργού Άμυνας.
Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί εντός του πλαισίου των επιταγών και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν διαφαίνεται, ωστόσο, κυβερνητική πρόθεση να κινηθεί στην κατεύθυνση ακύρωσης της συμφωνίας με δική της πρωτοβουλία, παρά την πίεση που ασκείται από κυβερνητικούς βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή, η πώληση πυρομαχικών δεν θα μπορούσε παρά να αφορά χώρες που εμπλέκονται σε κάποια εμπόλεμη σύρραξη και η εναλλακτική για την Ελλάδα θα ήταν να κρατήσει τα εν λόγω πυρομαχικά μέχρι αυτά να καταστούν ακατάλληλα προς χρήση και να απολέσει το αντίτιμο της πώλησής τους.
Καθημερινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου