Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

«Φρένο» από το ΣτΕ στην εκκαθάριση του ΟΑΣΘ




Χωρίς τον ξενοδόχο φαίνεται ότι λογάριασε η κυβέρνηση όσον αφορά την υπόθεση επανακρατικοποίησης του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης). Χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» με απόφασή του τη διαδικασία εκκαθάρισης του οργανισμού, αλλάζοντας ριζικά τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Στόχος του υπουργείου Υποδομών ήταν να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης χωρίς να έχει προηγηθεί αποτίμηση του Οργανισμού, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ είχαν υποβάλει αίτημα προσωρινής διαταγής για τη διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης του Οργανισμού. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα ματαίωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης, όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου για τη διαδικασία και το τίμημα της εξαγοράς. Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω άρθρο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την πρώτη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο αναθέτει με διεθνή διαγωνισμό σε ελεγκτική εταιρεία την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης και τη διενέργεια των πράξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 27. Στην αξία δεν περιλαμβάνεται αυτή που οφείλεται στο μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης ούτε η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ», κάτι το οποίο όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει συμβεί. Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο Χρ. Σπίρτζης είχε εξαγγείλει προ διετίας την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης της εταιρείας. Ωστόσο, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει τον νόμο (Ν. 4482/2017) δεν προσδιορίζει πόσο θα κοστίζει η εξυγίανση του ΟΑΣΘ. Ετσι παραμένει άγνωστο πόσο θα στοιχίσει η εν λόγω επανακρατικοποίηση του συγκοινωνιακού φορέα, που ήταν προγραμματισμένος να τεθεί σε εκκαθάριση μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης έχει προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του νόμου ως αντισυνταγματικού. Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι της προηγούμενης διοίκησης εξασφάλισαν μέσω της νομικής οδού (εισαγγελική εντολή) πρόσβαση σε έγγραφα τα οποία θεωρούν «ευαίσθητα» και κινδυνεύουν, όπως υποστήριξαν, να παραποιηθούν.

Η πρώην διοίκηση του ΟΑΣΘ είχε υποβάλει και ένα δεύτερο αίτημα, συγκεκριμένα για ακύρωση της τοποθέτησης νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο όμως απορρίφθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Έτσι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ με επικεφαλής τον Στέλιο Παππά παραμένει στη θέση του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν η διαδικασία εκκαθάρισης.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου